Mainos: Medtronic

Mullistus diabeteksen hoidossa - älypumppu lisää elämänlaatua ykköstyypin diabeetikoille

Uuden sukupolven äly- eli hybridipumput tuovat uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon. Innovatiiviset pumput parantavat elämänlaatua ja vähentävät vaarallisten komplikaatioiden määrää.

1.10.2023

Tyypin 1 diabetes on vaativa sairaus, mutta nyt sen hoidossa on otettu askelia eteenpäin uusien äly- eli hybridipumppujen ansiosta. Pumpuista on hyötyä etenkin diabeetikon elämänlaadun paranemisessa ja yhteiskunnalle aiheutuvien kustannusten vähentämisessä, kun komplikaatioiden riski pienenee.

Endokrinologi LT Reeta Rintamäki Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta on havainnut potilaidensa hyötyvän uudesta teknologiasta. Hän käyttää Medtronicin MiniMed 780G -älypumppua tyypin 1 diabetesta sairastavien potilaidensa hoitoon. Rintamäki on huomannut sen parantavan potilaiden elämänlaatua, kun hoitotasapaino hoituu vähemmällä vaivalla.

MiniMed 7806 -järjestelmä on niin sanottu älyinsuliinipumppu. Yksi sen merkittävistä ominaisuuksista on Smart Guard -teknologia, mikä säätelee automaattisesti insuliinin annostelua ja annostelee korjausannoksia itsenäisesti. Glukoosin sensorointi on jatkuvaa, ja pumppu tarkistaa viiden minuutin välein algoritmiin perustuen, tarvitaanko annosteluun muutoksia.

– Älypumppu varmistaa, että diabeetikon glukoositaso pysyy tavoitetasolla. Potilaalta säästyy näin paljon aikaa ja energiaa muuhun. Potilas voi luottaa, että pumppu tasaa glukoosiarvot myös yöllä, kertoo Rintamäki.

Kuvassa MiniMed™ 780G -insuliinipumppujärjestelmä, johon kuuluu sensorointi.

Älypumppu tekee myös tiivistä yhteistyötä potilaan kanssa: potilas määrittelee aterian hiilihydraattimäärän, ja älypumppu ehdottaa sopivan ateriainsuliinin määrän annos-oppaan avulla. Tämä lisää potilaan tietoisuutta siitä mitä tapahtuu ja auttaa optimoimaan glukoosiarvot.

Tutkiessaan poliklinikan potilaiden käyttökokemuksia Rintamäki on todennut merkittävän hoitotasapainon paranemisen sekä hypoglykemian eli alhaisen verensokerin vähentymisen uusilla älypumpuilla verrattuna muuhun hoitoon.

– Älypumppu auttaa ja tukee potilaan glukoosiarvojen optimaalista hoitoa. Hoidollisesti tämä on suuri harppaus.

Kaksi potilasryhmää hyötyy eniten

Rintamäen kokemuksen mukaan älypumpuista hyötyy erityisesti kaksi potilasryhmää. He, joilla hoitotasapaino on ollut huono ja hoitotoimenpiteet ovat unohtuneet ajoittain sekä he, joilla veren sokeritaso on yleensä äärimmäisen hyvä, mutta vaatii silti jatkuvaa seurantaa. Älypumppu vapauttaa molemmille potilasryhmille arvokasta aikaa työhön, opiskeluun ja itsestä huolehtimiseen.

– Potilaat ovat olleet hyvin iloisia ja helpottuneita, kun hoitotasapaino pysyy nyt hyvänä älypumpun avustuksella. Tämä on lisännyt merkittävästi heidän elämänlaatuaan.

Käyttöön tottuu nopeasti

Älypumppu kulkee kätevästi mukana arjessa ja juhlassa, vaatteiden alla tai päällä, eikä ole este liikunnalle. Medtronicin älypumput ovat letkullisia ja vedenkestäviä, mikä tekee niiden käytöstä vaivatonta. Suositus on kuitenkin irrottaa pumppu ennen uintia, kylpyä tai suihkussa käyntiä. Laite voi olla irrotettuna 1–2 tunnin ajan.

Vaikka jotkut Rintamäen potilaat ovat saattaneet olla aluksi huolissaan pumppunsa näkymisestä, käyttöön tottuu yllättävän nopeasti.

– Älypumput ovat antaneet mahdollisuuden hoitaa diabetesta paremmin ja näin vähentää vaarallisten diabeteskomplikaatioiden kehittymistä, Rintamäki kertoo.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi