Kauneus ja Terveys

Miten estää antibiootin haitat?

Miten estää antibiootin haitat?
Kaikki tietävät, että antibiootit pitää syödä loppuun asti ja turhat kuurit ovat haitallisia.
Julkaistu: 7.12.2018

Vaikka kaikki tietävät, että antibiootit pitää syödä loppuun asti ja turhat kuurit ovat haitallisia, silti lääkkeitä käytetään yhä väärin.

1. Joka neljäs antibioottikuuri on turha.

Osittain totta. Suomessa syödään eniten antibioottikuureja Pohjoismaissa. Tämä voi johtua osin siitä, että niitä määrätään myös virusperäisiin infektioihin, vaikka ne eivät auta niihin.

Esimerkiksi tavallinen flunssa eli nuhakuume ja keuhkoputkentulehdus eli yskä johtuvat viruksista.

Turha käyttö edistää lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien syntymistä ja leviämistä. Silloin kuurit tehoavat jatkossa entistä huonommin. Suhteellisesti eniten antibiootteja määrätään lapsille ja ikäihmisille.

2. Lapsena syödyn antibioottikuurin haitat kestävät koko eliniän.

Osittain totta. Samalla kun antibiootit tappavat haitallisia, tautia aiheuttavia bakteereja, ne tuhoavat myös suoliston hyviä, terveydelle hyödyllisiä mikrobeja. Tästä voi seurata vatsavaivoja, ripulia ja emättimen hiivatulehduksia.

Antibioottien pitkäaikaisvaikutuksista ei tiedetä vielä kovin paljon, mutta asiaa tutkitaan. Se kuitenkin tiedetään, että yhdenkin kuurin vaikutukset voivat näkyä jopa vuoden päähän.

Jos kuuri on määrätty oireita aiheuttavaan bakteeritautiin, hyödyt ovat haittoja suuremmat.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan antibioottikuurit häiritsevät erityisesti lasten suoliston, limakalvojen ja ihon bakteeriston kehittymistä. Mitä enemmän kuureja syö, sen todennäköisemmin saa haittoja.

Tällä hetkellä on jonkin verran näyttöä antibioottien yhteydestä lihavuuteen ja suoliston tulehdukselliseen Crohnin tautiin. Tästä syystä turhia kuureja kannattaa välttää.

3. Antibiootit eivät tehoa, jos ne ottaa maidon tai maitokahvin kanssa. Joistakin voi saada antabusreaktion alkoholin kanssa.

Tarua ja totta. Maidon sisältämä kalsium voi heikentää joidenkin antibioottien imeytymistä. Tällaisia ovat etenkin fluorokinolonien ja tetrasykliinien ryhmään kuuluvat aineet.

Siksi maitoa tai runsaasti sitä sisältäviä maitokahveja pitäisi välttää kaksi tuntia ennen ja jälkeen lääkkeen oton. Pieni maitotilkka esimerkiksi kahvin kanssa ei heikennä imeytymistä.

Kaikkiin antibiootteihin maito ei silti vaikuta.

Jotkin kuurit eivät sovi yhteen alkoholin kanssa. Ne voivat aiheuttaa pienenkin määrän, jopa puolikkaan viinilasillisen kanssa oksentelua, pahoinvointia, sydämentykytystä ja kasvojen kuumotusta eli niin sanotun antabusreaktion.

Näin voi käydä metronidatsolikuurin aikana. Alkoholin käyttöä on syytä välttää myös päivä tai kaksi tällaisen hoidon päättymisen jälkeen.

4. Antibiootteja määrätään myös varmuuden vuoksi.

Osittain totta. Antibiootteja voidaan antaa esimerkiksi ennen leikkausta tai hampaanpoistoa. Niitä määrätään erityisesti niille, jotka kuuluvat johonkin riskiryhmään. Heille pienikin infektio voi olla kohtalokas.

Riskiryhmiin kuuluvilla on yleensä jokin elimistön immuunipuolustusta heikentävä sairaus, kuten immuunipuutostila tai immuunivastetta heikentävä lääkitys. Myös ikääntyminen heikentää elimistön kykyä torjua taudinaiheuttajia.

Kun antibiootteja annetaan etukäteen, kyse ei ole oikeastaan varmuuden vuoksi -hoidosta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että etukäteishoito on tehokas, koska se voi antaa hetkellisen suojan taudeilta.

Joskus myös toistuvia virtsatietulehduksia ehkäistään etukäteen otetulla antibiootilla.

Kommentoi »