Crohnin tauti

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus. Tunnista Crohnin taudin oireet ja lue Crohnin taudin hoidosta.

Crohnin tauti on yleistyvä ja osittain perinnöllinen sairaus, jota ilmenee noin joka tuhannella suomalaisella. Kyseessä on pitkäaikainen suoliston aaltoilevasti oirehtiva tulehdustila, joka aiheutuu elimistön puolustusjärjestelmän poikkeavasta säätelystä.

Crohnin taudille on tyypillistä pahenemisvaiheiden ja oireettomien vaiheiden vaihtelu. Crohnin tautia voi ilmetä koko ruoansulatuskanavassa, mutta yleensä tauti rajoittuu ohut- ja peräsuolen alueelle.

Lue lisää Crohnin taudin oireista.

Diagnoosi tehdään useimmiten suolen tähystystutkimuksella.

Kuva: Crohnin taudissa suoliston limakalvo näyttää mukulakivimäiseltä.

Lue Jennin haastattelu: "Vakava Crohnin tauti vei elämänhaluni"

Parantavaa hoitoa ei ole, mutta suoliston tulehdusta saadaan yleensä hyvin hillittyä lääkkein. Usein joudutaan turvautumaan myös kirurgiseen tulehdusmuutosten leikkaamiseen.

Lisätietoa Crohnin taudin hoidosta.

Crohnin tautiin liittyy paksu- ja peräsuolisyövän riski ja siksi paksusuolessa olevan taudin tilaa seurataan säännöllisin väliajoin tähystystutkimuksin.

Millainen on Crohnin taudin ennuste? Lue lisää Crohnin taudista.

Lähteet:

Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Crohnin tauti, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Crohnin tauti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Hannonen P. ym. Mitä biologiset lääkkeet ovat muuttaneet tulehduksellisten reuma-, iho- ja suolistosairauksien hoidossa? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2016.

Kolho & Färkkilä. Tulehdukselliset suolistosairaudet – mikä vialla? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2017.

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä