Jos sairastat kroonista tulehduksellista sairautta, kuten nivelreumaa, Crohnin tautia tai haavaista paksusuolitulehdusta, riskisi sairastua pneumokokkitautiin on jopa nelinkertainen muihin samanikäisiin verrattuna.
Jos olet lisäksi yli 65-vuotias ja tupakoit, riskisi saada pneumokokkitauti kipuaa vielä suuremmaksi. Tulehduksellista sairautta sairastava altistuu muita herkemmin infektioille, koska sairauden lääkehoito lamaa immuunipuolustusta.
Pneumokokkisairaudet alkavat yleistyä jo 50-vuotiailla. Influenssan ohella pneumokokkitaudit ovat merkittävimpiä vakavia infektiotauteja länsimaissa. Suojautumalla voit kuitenkin ehkäistä vakavia sairauksia.
Infektiot altistavat pneumokokkitaudeille
Pneumokokki, Streptococcus pneumoniae, on bakteeri, joka leviää pisaratartuntana yskiessä tai aivastaessa. Tartunnan voi saada myös pinnoista, kuten ovenkahvoista tai hissin nappuloista.
Nenänielussa elävät pneumokokkibakteerit eivät välttämättä aiheuta oireita. Jos vastustuskyky jostain syystä heikkenee, bakteerit voivat aiheuttaa vakavankin taudin.
Pneumokokkitautien esiintyvyyspiikki osuu talven influenssa-aaltoon, mikä kertoo pneumokokkien yhteydestä virustauteihin. Pneumokokkitaudin voi kuitenkin saada ympäri vuoden.
Virukset petaavat tietä pneumokokkibakteerille, jotka voivat aiheuttaa otollisissa olosuhteissa infektioita. Niiden vaikeusaste vaihtelee lievästä korva- ja poskiontelotulehduksesta vakaviin, jopa tehohoitoa vaativiin tauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, aivokalvotulehdukseen tai verenmyrkytykseen.
Kun hoidat kroonista tulehduksellista sairauttasi hyvin, ehkäiset pneumokokkitautien tarttumista. Onkin tärkeää ottaa lääkärin määräämät lääkkeet ja käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa. Pneumokokki-infektio voi pahentaa perussairautta, ja toisaalta jos perussairauden hoito ei ole tasapainossa, myös pneumokokkibakteerit tarttuvat tavallista herkemmin.
Suojautumisessa tärkeää on hyvä käsihygienia, monipuolinen ruokavalio ja riittävä lepo.
Pneumokokkitauti, esimerkiksi keuhkokuume, vie voimat ja vaikeuttaa arjen askareista selviytymistä. Pahimmillaan keuhkokuume voi viedä pitkäksi aikaa huonoon kuntoon, johtaa sairauslomiin ja jopa sairaalahoitoon.
Rokottautuminen on terveyden ylläpitoa
Rokottautuminen on yksi hyvä tapa suojautua pneumokokkibakteereilta. On syytä muistaa, ettei rokottautuminen tarjoa koskaan sataprosenttista suojaa, koska esimerkiksi keuhkokuumetta aiheuttavat monet bakteerit ja virukset.
Rokottautumisesta kannattaa keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa, sillä immuniteettiin vaikuttavan lääkityksen kannalta on tärkeää rokottautua juuri oikealla hetkellä. Näin saavutetaan mahdollisimman hyvä suoja.
Lasten rokottautuminen hoituu rokotusohjelman puitteissa neuvoloissa, mutta aikuisten täytyy huolehtia asiasta itse. Rokottautumisen tulisikin aikuisiällä olla vakiintunut osa terveyden ylläpitoa.
Influenssarokote nostetaan esiin vuosittain, ja se on hyvä kohta miettiä rokottautumista myös pneumokokin varalta. Mitä useampi rokottautuu, sitä paremmin estetään pneumokokkibakteerien leviämistä.
Testaa, oletko suurentuneessa riskissä sairastua pneumokokkitautiin
7 tapaa suojautua pneumokokilta
1. Pese kädet
Koska pneumokokkitaudit leviävät pisaratartuntana ja käsikontakteissa, käsien huolellinen pesu on tärkeää. Ota sormukset pois ja kostuta kädet. Hiero saippuaa käsiin noin minuutin ajan, puhdista huolella sormien välit ja peukalonhanka. Huuhtele ja kuivaa kädet hyvin. Sulje hana paperilla tai kyynärpäällä. Käsidesi ei korvaa käsienpesua, se on vain niitä tilanteita varten, joissa käytettävissä ei ole vettä eikä saippuaa. Yski ja aivasta hihaan tai nenäliinaan.
2. Syö monipuolisesti
Ruokavaliossa kannattaa suosia suojaravintoaineita ja kuituja sisältäviä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä huolehtia riittävästä proteiinien ja hyvien rasvahappojen saannista.
3. Nuku ja lepää
Unen merkitys hyvinvoinnille ja terveydelle tunnetaan yhä paremmin. Varsinkin perussairauden kanssa levon merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä sairaus ja lääkitys verottavat voimia. Uni huoltaa aivoja ja vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa.
4. Tee asioita, joista nautit
Vaikka stressiä ei voi elämässä välttää, varaa edes pieniä hetkiä rentoutumiseen ja tee asioita, joista saat hyvää mieltä. Näin jaksat paremmin myös pitkäaikaissairauden kanssa.
5. Harkitse rokottautumista
Rokottautuminen on yksi hyvä keino suojautua pneumokokkitauteja vastaan. Rokottautuessa elimistöön viedäänosia pneumokokkibakteerista, jotka immuunijärjestelmä seuraavan kerran kohdatessaan tunnistaa.
On hyvä muistaa, että esimerkiksi keuhkokuumetta voivat aiheuttaa myös muut bakteerit ja virukset, joilta rokottautuminen ei suojaa. Myös yleiskunto ja infektiopaine eli se, minkälaisissa olosuhteissa elät, vaikuttavat siihen, miten tehokkaan suojan rokottautuminen antaa.
6. Liiku säännöllisesti
Liikunta parantaa lihaskuntoa, vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen, vahvistaa immuniteettiä, rentouttaa, nostaa mielialaa sekä syventää unen laatua. Jokainen askel tekee hyvää.
7. Lopeta mahdollinen tupakointi
Tupakoinnin lopettaminen laskee riskiä sairastua infektiotauteihin. Lopettamisen tueksi on tarjolla monenlaista apua. Muista myös kohtuus alkoholissa.
Faktaa pneumokokista
Pneumokokki on pallonmuotoinen kokkibakteeri, jota ympäröi polysakkaridikapseli.
Sokerikuori on eräänlainen naamio, jolla pneumokokki hämää kehon puolustusjärjestelmää. Pneumokokista tunnetaan yli 90 erilaista muotoa, joista noin 30 aiheuttaa valtaosan pneumokokkitaudeista. Suomessa keuhkokuumeeseen sairastuu vuosittain noin 60 000 ihmistä, ja heistä puolet tarvitsee sairaalahoitoa. Pneumokokki on tärkein sairaalan ulkopuolella puhkeavien keuhkokuumeiden aiheuttaja.
Vakavien infektioiden aiheuttajana pneumokokki on aikuisilla yleinen. Pneumokokkibakteerit aiheuttavat vuosittain kymmeniä tuhansia tauteja.
Sairastumisvaarassa ovat pienet lapset, joiden vastustuskyky ei ole vielä kehittynyt, vanhukset sekä ihmiset, joiden vastustuskyky on heikentynyt perussairauden tai lääkityksen vuoksi. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, krooniset hengityselinsairaudet, sydänsairaudet sekä tulehdukselliset sairaudet.
Myös immunosuppressiivinen lääkitys, jota käytetään esimerkiksi reumapotilailla ja elinsiirteen saaneilla, altistaa pneumokokkitaudeille. Samoin tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Usein pneumokokkitaudit liittyvät perussairauden pahenemisvaiheisiin.
Tunnista pneumokokkitautien oireet
Pneumokokkitaudit voivat pahimmillaan viedä sairaalaan.
Keuhkokuume voi olla kuumeeton
Keuhkokuume on vakava yleisinfektio, joka tulee usein jonkin muun infektiotaudin, kuten influenssan, jälkitautina. Keuhkokuume on keskimääräistä yleisempi tupakoijilla, kroonista keuhkosairautta, kuten astmaa tai keuhkoahtaumaa (COPD) sairastavilla, alkoholisteilla sekä ikääntyneillä.
Keuhkokuumeen yleisiä oireita ovat selkeä sairauden tunne, pahoinvointi, hengenahdistus, kova yskä, kylki- tai vatsakipu sekä nopeasti korkeaksi nouseva kuume. Iäkkäillä tauti voi olla kuumeetonkin, ja jopa alilämpö on mahdollista. Heillä sairauden ainoa oire saattaa olla sekavuus.
Bakteeriperäistä keuhkokuumetta hoidetaan usein sairaalassa suonensisäisillä antibiooteilla. Lievemmissä tapauksissa potilas voi olla kotona tablettihoidolla. Joskus tarvitaan tehohoitoa sairaalassa.
Verenmyrkytys romahduttaa voinnin nopeasti
Jos pneumokokkibakteeri pääsee verenkiertoon esimerkiksi keuhkokuumeen myötä, yleiskunto voi romahtaa muutamassa tunnissa. Sekavuus ja korkea, horkkamainen kuume on tavallista. Iho saattaa tuntua kylmältä ja nihkeältä, sillä keho yrittää säästää verta tärkeille elimille, kuten sydämelle ja aivoille.
Pahimmillaan verenmyrkytys voi johtaa septiseen sokkiin ja monielinvaurioon. Kuolleisuus tautiin on suuri. Sepsistä epäiltäessä pitää hakeutua viipymättä lääkäriin. Tautia hoidetaan antibiooteilla, joskus tarvitaan myös hengityskonehoitoa.
Aivokalvotulehdus aiheuttaa kovaa päänsärkyä
Aivokalvotulehdukselle tyypillisiä oireita ovat raju päänsärky, valonarkuus, tajunnan häiriöt, pahoinvointi ja joskus niskajäykkyys. Sairaalahoitoon pitää päästä nopeasti. Tautia hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla.
Kuolleisuus bakteeriperäiseen aivokalvotulehdukseen on suuri, noin 10–20 prosenttia. Usein toipuneille jää neurologisia oireita, kuten kognitiivisia ongelmia tai kuulo- ja näköhäiriöitä.