Terve.fi

Lasten Crohnin tauti

Lasten Crohnin tauti
Crohnin tauti on paksusuolen ja peräsuolen limakalvon haavaumia aiheuttava krooninen suolistotulehdus.
Julkaistu: 4.10.2013

Crohnin tauti on paksusuolen ja peräsuolen limakalvon haavaumia aiheuttava krooninen suolistotulehdus.

Crohnin tauti vaurioittaa suolistoa, mikä voi heikentää ravintoaineiden imeytymistä elimistöön. Taudin oireena on ohimenevä, toistuva verinen ripuli.

Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon, mutta yleisimmin se esiintyy kuitenkin ohutsuolen loppuosassa (sykkyräsuolessa).

Crohnin taudin syitä ei tunneta, mutta perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen. Se voi alkaa missä iässä tahansa, mutta harvoin alle 7-vuotiailla. Yleisimmin sitä esiintyy nuorilla 20-30-vuotiailla aikuisilla.

Crohnin tautia esiintyy yleisemmin juutalaisilla ja harvemmin afroamerikkalaisilla.

Crohnin taudin oireet

Crohnin taudin oireet kehittyvät yleensä vähitellen ja ne ovat ohimeneviä.

Yleisimpiä Crohnin taudin oireita ovat limaiset ulosteet ja verinen ripuli.

Lisäksi potilaalla voi olla vatsakipuja, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja painonlaskua. Ulosteessa voi olla verta, mikä johtuu suoliston tulehduksesta tai peräaukon haavaumista.

Muita oireita ovat kuume, väsymys ja heikkouden tunne.

Lapsilla Crohnin tauti voi aiheuttaa murrosiän viivästymistä ja kasvun hidastumista.

Komplikaatiot

Crohnin tauti on vakava krooninen tauti, joka voi johtaa ravitsemushäiriöihin, anemiaan (veren punasolujen vähyyteen) sekä bakteeritulehduksiin. Suoliston seinämän arpeutuminen voi johtaa suoliston ahtautumiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa suolitukoksen.

Suolitukoksen oireet ovat ankara vatsakipu, vatsan turvotus, pahoinvointi ja oksentelu.

Crohnin tautia sairastavilla lapsilla on myös riski saada niveltulehdus, sappikiviä, munuaiskiviä, iho- ja silmäongelmia sekä paksusuolisyöpä.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsellasi ilmenee jotain Crohnin taudin komplikaatioita.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on Crohnin sairaus, ota yhteys lääkäriin. Lääkäri voi päättää lähettää lapsen erilaisiin kokeisiin, esimerkiksi verikokeisiin ja röntgenkuvaukseen.

Lääkäri voi myös suositella diagnoosin tekemiseksi paksusuolen tähystystä, joka tehdään peräsuolen kautta sisään vietävällä ohuella, taipuisalla instrumentilla, jonka avulla voidaan tähystää koko paksusuoli. Tähystyksen aikana voidaan suoliston seinämästä myös ottaa biopsia- eli kudosnäytteitä, joilla voidaan vahvistaa Crohnin taudin diagnoosi. Jos nämä kokeet vahvistavat Crohnin taudin diagnoosin, lapselle annetaan tulehduslääkkeitä ja immuunivastetta vähentäviä lääkkeitä, jotka alentavat tulehdusta ja lievittävät oireita.

Taudin ollessa pahimmillaan lapsi voidaan ottaa sairaalaan, jotta hänelle voidaan antaa lääkitystä ja ravintoa suonensisäisesti tietyn ajan. Jos verenvuoto on runsasta, lapselle voidaan joutua antamaan myös verta. Jos lääkitys ei poista tulehdusta riittävästi, lääkäri päättää onko suolen tulehtuneiden alueiden poisto leikkauksella aiheellista.

Crohnin taudin ennaltaehkäisy

Koska Crohnin taudin syytä ei tiedetä, sen ehkäiseminen ei ole mahdollista.

Crohnin tautia sairastavilla lapsilla oireet voivat pahentua jokaisella esiintymiskerralla. Jotta voidaan ehkäistä komplikaatiot, lapsen sairauden kulkua on seurattava ja lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos oireet pahenevat.

Crohnin tautia sairastavan lasten tulisi käydä säännöllisin väliajoin lasten suolistotauteihin erikoistuneen gastroenterologin tarkastuksessa. Lapsen tulee ottaa kaikki lääkärin määräämät lääkkeet ja pyrkiä välttämään taudin pahenemista. Varmista, että lapsen ruokavalio on hyvä. Keskustele ravitsemusterapeutin kanssa tarvittaessa.  

Kommentoi »