Terve.fi

Lapsen kuumeen hoito

Lapsen kuumeen hoito
Lapsen kuumetta voidaan hoitaa kotona. Milloin lapsi on syytä viedä lääkäriin kuumeen takia? Lue myös kuumeen mittauksesta.
Julkaistu: 10.4.2018

Kun lapselle nousee kuume, voidaan huonelämpötilaa laskea tai vähentää lapsen vaatetusta siinä määrin, että se tuntuu lapsesta mukavalta. Kuumeisena lapsen olisi hyvä lepäillä ja saada tarpeeksi nestettä. Jos kuume nousee korkeaksi, 38,5- 39 asteeseen, on lapselle syytä antaa kuumetta alentavaa lääkettä. Tavoitteena ei ole normaalilämpö, vaan korkean kuumeen aiheuttamien oireiden lievittäminen niin paljon, että potilaan olo paranee. Lääkettä voidaan antaa myös kuumeen ollessa matalampi, mikäli lapsella on muita oireita kuten päänsärkyä, lihassärkyjä tai pahanolontunnetta.

Lasten kuumeen alentamiseen sopivat parhaiten parasetamolivalmisteet, joita annetaan 15 mg kiloa kohti korkeintaan neljästi päivässä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ibuprofeenia (10 mg kiloa kohti korkeintaan neljästi päivässä) ja isommilla lapsilla naprokseenia (5 mg kiloa kohti korkeintaan kahdesti päivässä). Lääkettä antaessa pitää noudattaa annosteluohjeita tarkasti. Lääkettä ei kannata tarkoituksella antaa ohjeita pienempää annosta, sillä lääkkeen kuumetta alentava vaikutus on suoraan suhteessa otetun lääkkeen määrään. Asetyylisalisyylihappoa ei tule käyttää lasten kuumelääkkeenä.

Lapsen kuumeen mittaaminen

Kuumetta voidaan mitata perinteisellä-, digitaali- sekä korvakuumemittareilla. Normaalilämpötila korvasta tai peräsuolesta mitattuna on 36-37,5 astetta, ja kainalosta mitattuna 36-37 astetta.

Lapselta kuumetta mitataan tarpeen mukaan. Ennen uuden lääkeannoksen antamista on hyvä varmistaa lapsen lämpötila, jotta tiedetään onko lääkkeen antaminen tarpeellista.

Alle 2-vuotiailta lapsilta kuume mitataan peräsuolesta. Mittaaminen aloitetaan kääntämällä lapsi selälleen tai kylkiasentoon. Lapsen jaloista pidetään kiinni, samalla nostaen niitä ylöspäin vatsan päälle koukkuun. Kuumemittarin pää rasvataan ja työnnetään varovaisesti peräsuoleen. Odotetaan tulosta ja vedetään mittari pois peräsuolesta.

Yli 2-vuotiailta lapsilta kuume voidaan mitata kainalosta siten, että aikuinen pitää lasta sylissään kuumemittarista kiinni pitäen.

Lapsen kuumeen omahoito:

 • Keinotekoinen huoneilman viilentäminen on tarpeetonta ja jopa haitallista. Tarpeetonta on myös vaatetuksen vähentäminen niin, että se lapsesta tuntuu epämiellyttävältä.
 • Turvallisin kipulääke kuumeeseen ja särkyyn lapsille on parasetamoli. Seuraa tarkoin pakkauksessa olevia ohjeita.
 • Lapsen kuumetta on syytä lääkitä, jos lapsi tuntuu kärsivän siitä.
 • Kuumeen alentaminen ei yleensä vaikuta sairauden pidentymiseen.
 • Anna lapselle riittävästi nestettä.
 • Vuodelepo voinnin mukaan.

Kuumetta lapsella - Milloin lääkäriin?

 • Kuumeisella lapsella on kipuja, niskajäykkyyttä tai ihottumaa.
 • Kuumeinen lapsi on väsynyt, ärtynyt, sekava tai muuten poikkeuksellisen sairaanoloinen.
 • Kuumeen syy on epäselvä.
 • Kerran laskenut kuume nousee uudelleen tai kuume on pitkittynyt (kestänyt yli viikon).
 • Alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella on selvä kuume.
 • Lapsi kouristaa (erityisesti, jos hän kouristaa ensimmäistä kertaa).
 • Korkea kuume on yli kestänyt vuorokauden ja lapsella ei ole flunssan oireita.

Lähteet:

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Kuumeen hoito, Lastentautien oppikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

2 kommenttia