Terve.fi

Lapsen anemia

Lapsen anemia
Anemia on yleinen sairaus lapsilla. Vauvojen ja pikkulasten anemian yleisin syy on vähän rautaa sisältävä ruokavalio.
Julkaistu: 1.10.2013

Aneemisella lapsella on hemoglobiinipitoisuus veressä normaalia alhaisempi. Punasolut sisältävät hemoglobiinia, joka on punasolujen rautaa sisältävä ja happea kaikkialle elimistöön kuljettava molekyyli. Tavallisesti anemiassa on myös punasolujen määrä alentunut. Punasolujen määrä voi olla normaalia alhaisempi yleisesti ottaen kolmesta syystä: punasoluja muodostuu luuytimessä liian vähän, punasoluja menetetään verenvuodon yhteydessä tai punasoluja tuhoutuu muista syistä.

Kuva: Lasten normaalit hemoglobiinitasot.

Anemia on yleinen sairaus lapsilla. Vauvojen ja pikkulasten anemian yleisin syy on vähän rautaa sisältävä ruokavalio. Rautaa tarvitaan punasolujen muodostumiseen ja ilman rautaa keho ei pysty valmistamaan riittävästi punasoluja. B12-vitamiinin ja foolihapon puutos voi myös vähentää muodostuvien punasolujen määrää ja johtaa anemiaan. Muita harvinaisempia syitä ovat jotkut lääkkeet, virusinfektiot, harvinaiset verisairaudet, metaboliset sairaudet ja muut krooniset lastentaudit.

Vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla anemia johtuu yleensä kroonisesta verenhukasta, jonka syynä voi olla toistuvat nenäverenvuodot, runsas kuukautisvuoto tai esimerkiksi tulehduksellisen suolisairauden yhteydessä esiintyvä suoliverenvuoto.

Jotkut perinnölliset sairaudet voivat aiheuttaa anemiaa, jos punasoluja tuhoutuu normaalia enemmän. Afrikkalaista syntyperää olevien lasten keskuudessa laajalle levinnyt perinnöllinen tauti sirppisolusairaus aiheuttaa usein anemiaa. Talassemia ja G6PD-puutos ovat muita perinnöllisiä sairauksia, jotka voivat johtaa anemiaan, sillä nämä sairaudet tuhoavat punasoluja.

Kuva: Anemian syyt.

Oireet

Monilla anemiaa sairastavilla lapsilla ei ole mitään selviä oireita. Joillakin lapsilla oireina voivat olla kalpea iho ja limakalvot, lisääntynyt väsymys ja unentarve sekä voimattomuus. Muita oireita ovat vaikeudet liikuntaharrastuksissa, hengästyminen, nopea syke ja päänsärky.

Pitkään jatkuvan raudanpuutoksen on raportoitu aiheuttavan kehityksen hidastumista ja oppimisvaikeuksia lapsilla ja nuorilla. Raudanpuutos voi aiheuttaa myös lisääntyneen tulehdusriskin, heikentynyttä ruokahalua ja ärtyneisyyttä.

Komplikaatiot

Anemia ei yleensä aiheuta lapselle komplikaatioita yllä mainittuja oireita lukuun ottamatta. Jotkut anemiana ilmenevät sairaudet kuten sirppisolusairaus voivat olla vakavia ja aiheuttaa muita komplikaatioita.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on anemia, ota yhteys lääkäriin. Anemia voidaan todeta helposti verikokeilla.

Anemian hoito riippuu siitä, mikä on sen aiheuttaja. Jos anemian syynä on raudanpuutos, hoitona käytetään rautalisää. Rautalisää ei tule ottaa maidon kanssa, sillä se hidastaa raudan imeytymistä elimistöön. C-vitamiini taas tehostaa raudan imeytymistä, joten rautavalmisteet tulee ottaa C-vitamiinia sisältävän mehun kanssa.

Rautalääkkeet voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ja sen vuoksi lapsen hampaat on hyvä harjata lääkkeen oton jälkeen. Hampaiden värjäytyminen ei kuitenkaan ole pysyvää. Jatka rautalisän antamista lapselle niin kauan kuin lääkäri neuvoo. Lapsen punasolumäärä tulisi mitata uudestaan rautalisähoidon lopettamisen jälkeen. Älä aloita rautalisän antamista lapselle ennen kuin olet keskustellut siitä lääkärisi kanssa. Liiallinen raudan saanti voi olla erittäin vaarallista.

On tärkeää selvittää, mikä lapsen anemian aiheuttaja on. Jos nuoren naisen anemia johtuu runsaasta kuukautisvuodosta, hoitona voidaan käyttää ehkäisypilleriä, joka vähentää vuodon määrää. Jos joidenkin lääkkeiden tiedetään aiheuttavan anemia, lääkäri voi suositella näiden lääkkeiden käytön lopettamista.

Foolihappo- ja B12-vitamiinilisää voidaan käyttää joidenkin anemiatyyppien hoitoon. Harvoin esiintyvän vakavan anemian yhteydessä lapsi voidaan ottaa sairaalaan erikoishoitoa, esimerkiksi verensiirtoa, varten.

Ennaltaehkäisy

Rintamaito sisältää vauvoille riittävän määrän rautaa ja se imeytyy rintamaidosta erittäin hyvin. Yleensä rintamaidolla oleville muuten terveille vauvoille ei kehity raudanpuutosanemiaa. Jos annat vauvalle äidinmaidonkorviketta, varmista, että siihen on lisätty rautaa.

Maitotuotteena alle 12 kuukauden ikäisille vauvoille tulisi antaa vain rintamaitoa tai äidinmaidonkorvikkeita, sillä tavallinen lehmänmaito voi ärsyttää suoliston seinämää ja aiheuttaa verenvuotoa sekä siten lisääntynyttä anemiariskiä.

Kun aloitat kiinteän ruoan antamisen lapselle rintamaidon ohella, varmista, että antamasi ruoka sisältää rautaa. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi raudalla täydennetyt viljavalmisteet sekä punainen liha. Rintamaidossa oleva rauta ei imeydy yhtä tehokkaasti silloin, kun sen yhteydessä syödään muita ruoka-aineita. Rohkaise myös vanhempia lapsia syömään rautaa sisältäviä ruoka-aineita. Hyviä raudan lähteitä ovat raudalla täydennetty kaurapuuro, mannaryynit ja muut viljatuotteet, vähärasvainen punainen liha, kuivatut pavut, kokojyvätuotteet, kananmunat (erityisesti keltuainen) sekä kuivatut hedelmät (rusinat, aprikoosit ja luumut).

Säilytä rautavalmisteita ja vitamiinivalmisteita varmassa paikassa lasten ulottumattomissa. Pienet lapset laittavat usein esineitä suuhunsa ja rautamyrkytys voi olla erittäin vaarallista.

Kommentoi »