Anemia

Anemia eli hemoglobiinin vähäisyys johtuu punasolujen vähäisyydestä. Mitkä ovat hemoglobiinin normaaliarvot? Lue lisää anemiasta.

Anemialla tarkoitetaan verenpunan eli hemoglobiinin epänormaalia vähäisyyttä, mikä johtuu veren punasolujen vähenemisestä. Hemoglobiini on punasolujen hapensitojavalkuainen, joka sitoo happea ja kuljettaa sitä keuhkoista kudoksiin.

Anemian syntyyn eli hemoglobiinin vähäisyyteen voi liittyä useita eri syitä ja tekijöitä. Suomessa hemoglobiini määritetään mitalla g/l (grammaa litrassa), jolloin normaaliarvot ovat naisilla luokkaa 117-155 g/l ja miehillä 134-167 g/l.

Lähteet:

Jonna Salonen, Tieto potilaalle: Anemia (alhainen hemoglobiini), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Jonna Salonen, Tietoa potilaalle: Raudanpuuteanemia, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2014.

Jonna Salonen, Tietoa potilaalle: Punasolujen kiihtynyt hajoaminen (hemolyyttinen anemia), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2015.

Terve.fi

Anemia - 88315

Hei, Olen 34 vuotias nainen (63kg/167cm) ja ongelmani on jatkuva väsymys ja hiustenlähtö. Olen aina ollut hoikka (55kg) ja ensimmäisen kerran painoa tuli raskaus aikana. Ongelmat alkoivat noin 15 vuotiaana kun kuukautiset alkoivat. Sain ensimmäisen lapseni 33 vuotiaana mutta poika menehtyi hemokromatoosiin parin kk ikäisenä. Rautaa oli kertynyt elimiin ja ne eivät enää toimineet. Koska tämä todettiin johtuvan aineenvaihdunnastani, mitään tutkimuksia ei minulle tehty. Minulle on tehty aikaisemmin laaja verenkuva ja kilpirauhastestit. Verenkuvassa on yleensä nähty raudan puute ja lääkkeeksi määrätty lisä rautaa. Kilpirauhasista ei ole löytynyt mitään poikkeavaa. Näin kävi myös raskaana ollessani mutta sikiössä ei nähty mitään epätavallista. Minulla on myös laktoosi intoleranssi ja syömisen kanssa on ongelmia. Mahani ei oikein tahdo kestää minkäänlaisia ruokia. Maha menee sekaisin ja välillä turpoaa todella paljon. Olen kokeillut erilaisia ruokavalioita ja luulen oireiden johtuvan raudan puutteesta. Olen myös huomannut että hapenottokykyni on todella huono. Nyrkkeily ja kiipeäminen eivät onnistu, tuntuu että en saa happea. Tavallisen kävelyn kanssa ei ole ongelmia. Äidilläni on samanlaista raudanpuutetta eikä syytä ole löydetty. Minulla oireet tuntuvat olevan pahempia ja haittaavat todella jokapäiväistä elämää. Olen käynyt lääkäreillä mutta aina minulle määrätään vain rautaa. Tuntuu että kuurikaan ei enää auta tarpeeksi. Hetkellisesti olo voi olla parempi. Jostain syystä osa hiuksistani ei enää kasvanut takaisin( viiteen vuoteen), sain ne kasvamaan takaisin syömällä priorin extra kuurin. Minulla on ollut stressaavia ajanjaksoja elämässä ja tiedän niidenkin vaikuttavan mutta viimeiset viisi vuotta olo on ollut tasaisen huono.