Kauneus ja Terveys

Treeni ja ylipaino voivat johtaa raudanpuutteeseen

Treeni ja ylipaino voivat johtaa raudanpuutteeseen
Anemia voi uhata yhtä lailla ylipainoista kuin kovasti treenaavaa naista. Lue yllättävät syyt.
Julkaistu: 15.4.2016

Näin tunnistat ja hoidat raudanpuuteanemian

Anemia on tila, jossa veren hapenkuljetuskyky on heikentynyt. Anemian yksi syy voi olla raudan puute.

Raudanpuute on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä ravitsemuksellisista ongelmista, joka koskee erityisesti hedelmällisessä iässä olevia naisia sekä teini-ikäisiä tyttöjä. Neljäsosa ihmistä kärsii raudanpuutteesta.

Ravitsemuksellisilla ja elämäntapaan liittyvillä muutoksilla voidaan saavuttaa hyvä rautatasapaino, mutta rautalisää voidaan tarvita joissakin tapauksissa.

Mistä raudanpuute johtuu ja kenellä on riski raudanpuuteanemialle?

Raudanpuutteen syynä voi olla monia tekijöitä, kuten alhaiset rautavarastot tai todettu raudanpuutos. Yleisiä syitä ovat vähäinen raudan saanti tai raudan huono imeytyminen ravinnosta. Raudan tarve lisääntyy myös joissakin elämänvaiheissa, kuten raskauden ja synnytyksen aikana sekä kasvupyrähdyksissä. Lisäksi ylipaino, vaihdevuodet ja yli viikon kestävät kuukautiset lisäävät raudan tarvetta altistaen anemialle.

Ylipaino vaikuttaa raudanpuutteen syntymiseen, koska ravinnosta ei välttämättä saada riittävästi rautaa tarpeisiin nähden, jolloin rautavarastot voivat huveta. Raudan imeytyminen voi myös olla heikentynyt ylipainoisilla.

Fyysisesti aktiivisten naisten mahdollinen riski liittyy tiukan ruokavalion noudattamiseen sekä mahdolliseen punasolujen tuhoutumiseen kovien iskujen seurauksena esimerkiksi juostessa.

Teini-ikäisillä tytöillä raudan tarve kasvaa verimäärän lisääntymisen, kuukautisten alkamisen sekä kasvupyrähdyksen takia. Tätä lisääntynyttä raudan tarvetta ei usein huomioida ruokavaliossa, minkä takia heillä on riski raudanpuutteen kehittymiselle.

Raudanpuutetta voivat aiheuttaa myös sairaudet, kuten sisäinen verenvuoto, tai elimistössä oleva loinen, joka käyttää rautaa omaksi ravinnokseen. Myös leikkausten jälkeen hemoglobiinitaso voi olla alentunut verenvuodon takia.

Mitä oireita raudanpuuteanemiassa on?

Raudanpuutteen oireet ovat yksilöllisiä, mutta hapenkuljetuskyvyn heikentymisestä johtuen usein esiintyy:

  • väsymystä
  • huimausta
  • fyysisen suorituskyvyn heikentymistä
  • alentunutta keskittymiskykyä
  • vaikeuksia ruumiinlämmön säätelyssä

Jos olet huolestunut terveydentilastasi, voit olla yhteydessä omaan terveydenhuoltopaikkaasi, joka tarvittaessa tarkistaa hemoglobiinisi tason sekä arvioi lisäraudan tarpeen.

Artikkelin kirjoittaja Paula Nieminen on terveydenhoitajaopiskelija, Diakonia-ammattikorkeakoulu, kevät 2016.

Kommentoi »