Terve.fi

Toipumisesta

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 26.4.2009

Kysymys:

Olen 45v.mies, 185/85. Minulla todettiin n.10kk sitten pernisiöösi anemia ja vähän ennen sitä aloitettiin tyroksiinilääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tuon B12 imeytymishäiriön diagnoosiin kesti reilut 2 vuotta ensimmäisistä oireista; jatkuva huimaus ja tasapainohäiriöt ja sinä aikana oireita tuli koko ajan lisää; lihasheikkous, vapina, puutumisoireet, keskittymis-ja muistihäiriöt, väsymys ja välillä uupuminen eikä ajatus kulje oikein vieläkään. Aamulla varsinkin tuntuu kuin aivojen tilalla olisi puuroa ja alaraajani sekä takareidet ovat jäykät. Sama koskee tyroksiinin lääkityksen aloittamista, pyysin alkuvaiheessa työterveyslääkäriäni ottamaan kilpirauhasarvot, koska minulla oli nuorempana murrosiässä liikatoimintaa. Kilpirauhasvaivat ovat äidiltäni perittyä. TSH oli tuolloin jo 6.28, mutta en saanut lääkitystä ja pari vuotta odoteltiin siinäkin “turhaan” ja seuraavalla kerralla TSH oli 7.08 jolloin onneksi lääkitys aloitettiin. B12 injektioita saan nyt 1,5 kk välein ja viimeksi arvo oli 202 (alussa 108). Tyroksiinilääkitystä lisättiin vähän aika sitten 0,075 mg:aan, koska edelleenkin TSH oli koholla 3.88. Puutumisoireita tutkittiin myös neurologilla ja keskittymishäiriöitä neuropsykologilla. Todettiin keskittymishäiriö, joka assosioituu heidän mielestään yleiseen tilaan johtuen noista sairauksistani. Magneettikuvissa ei ilmennyt mitään neurologista sairautta, eikä neurologin mukaan lisätutkimuksille ole tarvtta. Kitkaa ja tarpeentonta viivästymistä hoidossa on mielestäni aiheuttanut myös yksityiseltä puolelta siirtyminen kunnalliseen terveyskeskukseen, jossa kontrollit ja lääkitysmäärien tarkistus eivät ole menneet ihan niin kuin pitäisi. Oireita edelleenkin on ja tuntuu, etten hallitse enää kroppaani kuten ennen, olo on hutera ja lisäoireina on tullut huminaa korviin sekä pistelyä raajoihin. Olen tällä hetkellä opiskelija, joten sekin tuntuu rankalta kun kaikissa asioisaa muutenkin kestää suoriutumiseen normaalia pitempi aika. Lisäksi kun olen ollut nyt sairaspäivärahalla sekä hakenut kuntoutustukea, niin tuntuukin että nuo tukitahot jotenkin vähättelevät näitä molempia sairauksia pitäen minua lähes täysin työkykyisenä. Toipilaita ei kovin hyvin oteta huomioon tällaisissa tilanteissa, vaikka palautumattomia neurologisiakin vaurioita on saattanut tulla. Toki joihinkin oireisiin on tullut helpotusta, mutta ei läheskään kaikkiin vielä ja sairaudet vaikuttavat kokonaisvaltaisesti elämänlaatuuni. Onko enää mitään tehtävissä paranemisen nopeuttamiseksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

B12-vitamiinin puutostilaan voi liittyä paitsi anemiaa myös neurologisia oireita. Tähän neurologiseen oireyhtymään voi liittyä symmetrisiä tuntohäiriöitä (puutumista, pistelyä) jaloissa ja sormissa, värinä- ja kosketustunnon häiriöitä, alaraajarefleksien heikentymistä, joskus myös asentotunnon heikkenemistä sekä aivo-oireita kuten herkkää ärsyyntyvyyttä, uneliaisuutta, haju- ja makuaistin häiriöitä, jopa sekavuutta ja näköhäiriöitä. B12-vitamiinihoito voi parantaa oireet, mutta pitään jatkuttuaan tila voi olla palautumaton. Tilan parantamiseksi ei ole muuta hoitoa kuin B12-vitamiinipistokset. Jos tunnette olevanne työkyvytön, kannattaa hakeutua yksityisesti neurologin tutkimukseen työkyvyttömyyden selvittämiseksi. Kelan on otettava kantaa tilanteeseen, kun uutta selvitystä tilasta eli lääkärintodistus sille esitetään. TSH 3,88 on vielä viitealueella, joskin lähellä ylärajaa. Tyroksiiniannoksen korottamien 0,075mg:aan tuntuu sopivalta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.