Sairaudet

Näin kyntesi kertovat terveydentilastasi

Hoidetut, lakatut, geelatut tai koristellut kynnet kertovat kantajiensa persoonasta. Luonnolliset kynnet sen sijaan voivat paljastaa terveydentilastasi asioista, joita et välttämättä itsekään tiedä.

Teksti Suvi Vinblad
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Kalpeat kynnet voivat olla merkki anemiasta, maksasairaudesta, aliravitsemuksesta tai sydämen vajaatoiminnasta.

Suurelta osin valkoiset kynnet, joissa on tummia rantuja, voivat viitata maksaongelmiin kuten hepatiittiin.

Keltaiset kynnet viittaavat usein sieni-infektioon. Infektion pahentuessa kynnet voivat paksuuntua ja jopa murentua. Harvinaisemmissa tapauksissa keltainen väri voi kieliä myös psoriaasista, diabeteksestä, keuhkosairaudesta tai ongelmista kilpirauhasen tai maksan toiminnassa.

Sinertävät kynnet voivat kertoa hapen puutteesta, joka voi aiheutua esimerkiksi keuhkokuumeesta. Myös jotkin sydänsairaudet voivat liittyä sinertäviin kynsiin.

Kuoppaiset kynnet voivat olla varhainen merkki psoriaasista tai tulehduksellisesta niveltulehduksesta.

Hauraat, murenevat, lohkeilevat ja katkeilevat kynnet voivat viitata ongelmalliseen kilpirauhasen toimintaan. Jos kynnet halkeilevat ja ovat kellertävät, voivat merkit yhdessä viitata sieni-infektioon.

Turvonnut ja punertava iho kynsien ympärillä viittaa yleensä tulehdukseen, kuten kynnenvierustulehdukseen. Oire voi olla myös merkki lupuksesta tai muusta sidekudoksen häiriöstä.

Tummat raidat kynsien alla tulisi tutkituttaa mahdollisimman pian, sillä joskus ne ovat merkki melanoomasta.

Jyrsityt kynnet voivat kieliä muustakin kuin huonosta tavasta. Joskus ne voivat olla merkki jopa ahdistuneisuushäiriöstä. Pakonomaiseen kynsien pureskeluun saatavasta hoidosta voi keskustella lääkärin kanssa.

Lähde: WebMD

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi