Ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä. Ahdistuneisuuden tunteella tarkoitetaan sisäistä jännitystä, levottomuuden, kauhun tai paniikin tunnetta, joka on hyvin samankaltainen pelon tunteen kanssa. Se eroaa pelosta siinä, että pelon kohde on jokin todellinen ulkoinen vaara, kun taas ahdistuneisuudessa sitä ei ole tai ainakin sairastunut itse ymmärtää pelon tunteen suhteettomuuden varsinaiseen uhkaan nähden.
- Miten ahdistuneisuushäiriö oireilee? Lue ahdistuneisuushäiriön oireista.
Ahdistuneisuus ja huolestuneisuus ovat normaaleja tunnetiloja, joita esiintyy kaikilla ihmisillä elämän aikana. Ne ovat tarkoituksenmukaisia koska ne suojaavat meitä vaaratilanteissa, auttavat kehityksessä ja kannustavat parempiin suorituksiin.
Miten ahdistuneisuushäiriötä hoidetaan? Lue ahdistuneisuushäiriön hoidosta.
Normaalin ja sairaudentasoisen ahdistuneisuuden välinen raja onkin liukuva. Yleistyneestä ahdistuneisuudesta puhutaan silloin, kun ahdistuneisuus ja tuskaisuus ovat varhain alkanutta, jatkuvaa ja pitkäaikaista. Ahdistuneisuus ei ole tällöin sidoksissa mihinkään tiettyyn tilanteeseen eikä se myöskään ole kohtauksellista. Ahdistuneisuuden lisäksi tilaan kuuluu usein monia ruumiillisia oireita.
- Periytyykö ahdistuneisuushäiriö? Lue yleistietoa ahdistuneisuushäiriöstä.
Psykiatrisessa tautiluokituksessa erotetaan useita erilaisia ahdistuneisuushäiriöitä, joista yleisimmät ovat:
- paniikkihäiriö
- sosiaalisten tilanteiden pelko
- kohde- ja tilannekohtainen pelko
- yleistynyt ahdistuneisuushäiriö
- pakko-oireinen häiriö
- traumaperäinen stressihäiriö
Lähteet:
Koponen H. ym. Ahdistuneisuushäiriö, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.
Isometsä E. Ahdistuneisuushäiriöt, Psykiatria, Duodecim Kustannus Oy 2017.