Terve.fi

9 keinoa torjua ahdistusta ilman lääkkeitä

9 keinoa torjua ahdistusta ilman lääkkeitä
Ahdistaako? Se mitä voi laitat suuhusi voi olla vaikuttaa myös mielialaasi. 9 vinkkiä kohti parempaa mielialaa, ilman lääkitystä.
Julkaistu: 10.9.2012
Useimmat ihmiset eivät tiedä, kuinka tärkeää on syödä oikein, jotta mieliala pysyisi hyvänä. Nykypäivänä vaikuttaa siltä, että iso osa ihmisistä kärsivät masennuksesta tai ahdistuksesta, ja joutuvat näihin ongelmiin syömään jos jonkinlaisia lääkkeitä.
Lääkkeille on kuitenkin olemassa vaihtoehto, jota kannattaa kokeilla. Huffington Post listasi nämä yhdeksän keinoa, joiden avulla voit parantaa mielialaasi ilman lääkkeitä – jo tänään!

1. Syö oikeaa, kunnon ruokaa

Pidä kolmen päivän ajan kirjaa siitä, kuinka paljon syöt niin kutsuttua oikeaa ruokaa verrattuna prosessoituun ruokaan, roskaruokaan ja sokeriin. Asiantuntija suosittelee noudattamaan samanlaista ruokavaliota kuin isovanhempamme aikoinaan.

2. Syö aamiaista

Kun aamiaiseen sisällyttää proteiinia, kuten kananmunaa, lihaa, heraa tai kalaa, auttaa se ylläpitämään sokeritasapainon terveenä läpi koko päivän. Niinpä se auttaa myös vähentämään stressiä ja ahdistusta.

3. Syö päivittäin kolme ateriaa ja kaksi terveellistä välipalaa

Pitääksesi sokeritasot tasapainossa, tarvitset päivittäin kolme ateriaa ja kaksi terveellistä välipalaa. Välipalaksi voit valita esimerkiksi tuoreita hedelmiä, keitetyn munan ja suolalihaa. Voit myös kokeilla kasvistikkuja dipattuna hummukseen.

4. Jätä kahvi väliin

Kahvia kannattaa välttää erityisesti silloin, jos se lisää ahdistusta ja vaikuttaa unen laatuun. Kokeile kahvin sijaan yrttistä, kofeiinitonta teetä. Jos et pysty toimimaan ilman kahvia ja tarvitset sitä saadaksesi energiaa, kannattaa ottaa selville, miksi näin on. Kyse voi olla esimerkiksi alhaisesta raudan määrästä, loppuunpalaneesta adrenaliinista, alhaisista katekoliamiineista, jotka vaikuttavat stressiin tai vajaatoimintaisesta kilpirauhasesta.
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta voi ilmetä piilevänä. Lue lisää.

5. Tarkkaile gluteenin määrä

Urheilijat toimivat paremmin, kun välttelevät gluteenia ruokavaliossaan – mikset siis sinäkin? Asiantuntija neuvoo kokeilemaan kahden viikon gluteenitonta koejaksoa. Jos tänä aikana olet vähemmän ahdistunut kuin yleensä, saatat kärsiä gluteeniallergiasta, ja silloin kannattaa käydä testeissä.

6. Lähde ulos liikkumaan

Liikunta auttaa kohottamaan serotoniinitasoja, jolloin tunnet olosi vähemmän masentuneeksi ja huolestuneeksi. Lisäksi saat ulkona olemisesta D-vitamiinia, joka parantaa mielialaa ja vähentää stressiä.

7. Harrasta säännöllisesti joogaa

Jooga ja taiji auttavat rentoutumaan ja torjumaan musertavia tunteita.

8. Hyvät monivitamiinit ja aminohapot

Harkitse monivitamiinitablettien lisäämistä ruokavalioosi. Hyvä B-vitamiinin ja aminohappojen yhdistelmä lievittää ahdistusta, huolestuneisuutta ja stressiä.

9. Hidasta!

Järjestä aikaa itsellesi ja opettele sanomaan ei. Pidä huolta itsestäsi!
2 kommenttia