Terveys

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi ilmetä piilevänä

Piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta on vaikea diagnosoida. Mutta jos sinulla on oireita, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Teksti Tiina Virkkunen
Kuvat Fotolia
24.9.2015

Ihmisen kilpirauhanen sijaitsee aataminomenan alapuolella. Sen tehtävänä on erittää tyroksiinia, joka säätelee aineenvaihduntaa. Selvitimme sisätautien erikoislääkäri Joni Suomen avulla, miten tunnistat kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan.

1. Kilpirauhasen vajaatoimintaa voi ilmetä piilevänä.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa voi olla hankalaa tunnistaa itse. Vielä vaikeampaa on havaita piilevää vajaatoimintaa, jolloin oireet ovat usein epämääräisiä ja ne tulevat hitaasti. Tällaisia oireita ovat muun muassa väsymys, hiusten lähtö ja ummetus sekä iäkkäämmillä muistihäiriöt ja palelu.

2. Piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta on vaikea diagnosoida.

Jos piilevää kilpirauhasen vajaatoimintaa epäillään, potilasta hoidetaan oireiden mukaan. Jos potilaan TSH-arvo on viitearvoissa, mutta hän on raskaana, hänellä on normaalia korkeampi kolesteroli, kilpirauhanen on suurentunut tai hänellä on useita vajaatoiminnan oireita, annetaan hänelle asianmukaista hoitoa. Potilaan on mahdollista saada kokeiltavaksi tyroksiinilääkitys 6-12 kuukaudeksi, jonka aikana katsotaan, muuttuuko potilaan tila paremmaksi.

3. Vajaatoiminta selviää verikokeissa.

Jos huomaat itselläsi selviä oireita vajaatoiminnasta tai olet lapsesta asti kärsinyt lievistä oireista, mutta nyt tilanne on pahentunut, kannattaa marssia terveyskeskukseen. Kerro lääkärille oireesi ja hän lähettää sinut harkintansa mukaan verikokeisiin, jotta saadaan selville veren TSH-arvot. Jos arvot ovat liian suuret, on kyse kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Lue myös: Lisääkö laihdutus kilpirauhasongelmia?

4. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla.

Tyroksiini on yleisin tapa hoitaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja sisätautien erikoislääkäri Joni Suomen arvion mukaan noin 98 prosenttia vajaatoiminnasta kärsivistä käyttävät sitä. Lääkitys on elinikäinen.Hoitoon on olemassa myös vanhanaikaisia eläinperäisiä kilpirauhasvalmisteita. Niitä kuitenkin käytetään vain hyvin harvinaisissa tilanteissa.

5. Hoitamattomana kilpirauhasen vajaatoiminta ”hidastaa” ihmistä.

Hoitamattomana vajaatoiminta aiheuttaa muun muassa turvonneisuutta, väsyneisyyttä, jatkuvaa palelua, lapsettomuutta sekä masentuneisuutta. Usein ihmiset osaavat kuitenkin hakeutua lääkärille huomatessaan vajaatoimintaan liittyviä oireita ja täysin hoitamattomat tapaukset ovat todella harvinaisia.

6. Monissa sairauksissa on samoja oireita.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvät oireet ovat yleisiä myös monissa muissa sairauksissa. Siksi on tärkeää, että THS-arvot tarkistetaan huolella, jottei lääkitystä määrätä turhaan. Jos arvot ovat normaalit ei kyseessä ole vajaatoiminta, vaikka muut oireet saattaisivatkin viitata siihen.

Lue myös: Tunnista kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan oireet

7. Kilpirauhasen liikatoiminnalla on osittain samoja oireita kuin vajaatoiminnallakin.

Tällaisia oireita ovat muun muassa väsymys ja hiusten lähtö. Näiden lisäksi oireita ovat esimerkiksi laihtuminen, nopea syke, silmien ulospäin pullistuminen sekä kiihtynyt aineenvaihdunta.

8. Kilpirauhasen liikatoiminnan taustalla on usein autoimmuunisairaus.

Basedowin tauti on autoimmuunisairaus, joka kiihdyttää tyroksiinin eritystä. Hoitona käytetään tyreostaattilääkitystä, jota syödään puolitoista vuotta. Hoitona voidaan myös käyttää radiojodihoitoa, joka otetaan kerta annoksena. Myös leikkaushoito on mahdollinen.

9. Pahimmillaan hoitamaton liikatoiminta voi johtaa sairaalaan.

Jos kilpirauhasen liikatoiminnan jättää hoitamatta, voi kunto romahtaa kokonaan ja lopputuloksena olla sairaalareissu. Liikatoiminta aiheuttaa sen, että keho käy ylikierroksilla, joka aiheuttaa kunnon romahtamisen.

Lue myös: Syötkö kilpirauhaslääkkeitä turhaan?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi