Terveys

Kärsitkö kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnasta? Tunnista oireet!

Liikatoiminta valvottaa, vajaatoiminta väsyttää. Valitettavasti jotkut lääkärit väheksyvät kilpirauhasoireita.

Teksti Virpi Peura
Kuvat Fotolia
11.4.2018

1. Kilpirauhanen painaa noin 20 grammaa. Perhosen muotoinen elin sijaitsee kaulassa kilpiruston alapuolella. Se tehtailee kilpirauhashormoneja: tyroksiinia ja trijodityroniinia. Kilpirauhashormonit vaikuttavat liki kaikissa soluissasi ja vastaavat aineenvaihduntasi vauhdista. Ne osallistuvat muun muassa kasvuun, kehitykseen, lämmöntuotantoon, verenkiertoon ja hedelmällisyyteen. Ne vaikuttavat myös siihen, miten kehosi käyttää vitamiineja, hiilihydraatteja, valkuaisaineita ja rasvoja.

2. Häiriön aiheuttaa usein krooninen kilpirauhastulehdus, jossa kehon puolustusmekanismit kääntyvät itseään vastaan. Syntyy vasta-aineita, jotka tuhoavat kilpirauhasen kudoksia. Surkastuva rauhanen toimii vajaateholla. Vasta-aineet voivat myös kiihdyttää rauhasta liikatoimintaan. Kilpirauhanen voi tulehtua ilman vasta-aineitakin. Silloin se suurenee ja kipeytyy. Kuume voi jatkua pitkään ja rauhanen toimia ylikierroksilla. Hoitona käytetään kortisonilääkettä.

3. Ikä lisää kilpirauhashäiriön riskiä. ­Häiriöt ovat vahvasti perinnöllisiä, ja niitä esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa eli hypotyreoosissa elimistössä on jarru päällä. Aineenvaihdunta hidastuu, mikä väsyttää, paleltaa, turvottaa ja nostaa painoa. Refleksit voivat hidastua. Muisti voi pätkiä ja mieltä masentaa. Ummetus ehkä kiusaa, iho kuivuu ja hiukset haurastuvat. Raskaus ei ota alkaakseen. Paha LDL-kolesteroli voi lisääntyä.

Kilpirauhashormonin syntyä kiihdyttää aivolisäkkeen TSH-hormoni, jonka suurentunut määrä voi olla merkki kilpirauhasen heikentymisestä.Vajaatoimintaa lääkitään tyroksiinilla. Sillä voidaan yrittää hoitaa oireita myös niin sanotussa piilevässä vajaatoiminnassa, jossa verikokeella mitattu tyroksiiniarvo on matala mutta vielä normaalin rajoissa. Jotkut lääkkeet, kuten estrogeenikorvaushoito ja refluksitautia hoitavat happosalpaajat, vaikuttavat tyroksiinilääkkeen tehoon. 

5. Tyroksiini on esihormoni, joka vaikuttaa kudoksissa vasta, kun se muuntuu trijodityroniiniksi. Useimmat vajaatoimintapotilaat voivat hyvin tyroksiinilääkityksellä, mutta joihinkin se ei tepsi edes suurina annoksina. Tällöin voidaan erityisluvalla kokeilla trijodityroniinia tai sian kilpirauhasesta valmistettua Armour Thyroid valmistetta, joka sisältää sekä tyroniinia että trijodityroniinia.

6. Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi kiihdyttää aineenvaihduntaa. Sydän voi tykytellä, iho punoittaa ja hikoilla. Paino saattaa laskea, vaikka ruoka maistuu. Refleksit nopeutuvat. Pinna voi olla kireä ja päätä särkeä. Uni ei ehkä tule. Henkeä voi ahdistaa. Hiuksia voi lähteä, ja lihakset saattavat tuntua voimattomilta.

Basedownin taudissa silmät voivat pullottaa. Basedownin tauti on kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin muoto. Sen aiheuttavat kehon omat vasta­aineet. Kilpirauhasta kiihdyttävät myös kyhmyinen kilpirauhasen suurentuma eli kyhmystruuma sekä hyvänlaatuinen rauhaskasvain. Hypertyreoosia on noin prosentilla suomalaisista.

Liikatoimintaa hoidetaan tyreostaattilääkkein. Kilpirauhanen voidaan myös leikata pois. Kilpirauhaskudosta voidaan myös tuhota radioaktiivisella jodilla.

7. Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien osaksi. Sen puute aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja struumaa. Raskauden aikana vaikea jodipuutos voi heikentää sikiön kasvua ja sen aivojen kehitystä pysyvästi. Suomalaisten jodin saanti on heikentynyt. Sitä on nipistänyt muun muassa jodipitoisen suolan käytön väheneminen.

Suomessa jodin saannin turvaamiseksi jodia lisätään ruokasuolaan ja lehmien rehuihin. Puutokselle saattavat altistua henkilöt, jotka eivät käytä maitovalmisteita eivätkä jodia sisältävää suolaa. Hyviä jodilähteitä ovat merikalat ja äyriäiset. Merilevissä jodia on niin paljon, että jatkuva runsas käyttö voi häiritä kilpirauhasen toimintaa.

Jodin päiväsaannin pitäisi olla 150 mikrogrammaa, raskauden aikana 175 ja imettäessä 200 mikrogrammaa. Joissakin ruoissa on goitrogeeneiksi kutsuttuja yhdisteitä, jotka voivat estää jodin hyödyntämistä. Niitä on esimerkeiksi raaoissa kaalikasveissa, useissa pavuissa, maapähkinässä, bataatissa, lantussa, pinaatissa ja maississa. Kypsennys hajottaa goitrogeenejä. Trijodityroniinin muodostumisessa tarvitaan myös sinkkiä ja seleeniä. Niiden hyviä lähteitä ovat täysjyvävilja, pähkinät, liha, maksa ja kala.

8. Raskauden aikana tyroksiinin tarve kasvaa, sillä sikiö tarvitsee sitä kehitykseensä. Lieväkin kilpirauhasen yli- tai alityöskentely voi vaikuttaa haitallisesti äitiin ja lapseen. Molemmat häiriöt lisäävät keskenmenon ja raskausongel­mien vaaraa. Lapsi voi syntyä pienenä. Vajaatoiminta voi häiritä lapsen älyn kehitystä.

9. Kilpirauhasen kyhmy on harvoin syöpää. Noin joka 20:s löytää kilpirauhasestaan kyhmyn, mutta vain viisi prosenttia niistä osoittautuu pahanlaatuiseksi. Kilpirauhasen kymyt tutkitaan ultraäänellä ja ohutneulanäytteellä. Hyvänlaatuisia kyhmyjä seurataan.

Syöpää hoidetaan leikkauksella ja usein myös radiojodilla. Syöpähoidon jälkeen tarvitaan tyroksiinilääkitystä. Kilpirauhassyöpä on onneksi kiltti: se lyhentää elinajan ennustetta vain muutamalla prosentilla potilaista.

10. Lisäkilpirauhaset eivät vaikuta kilpirauhaseen. Nämä neljä kilpirauhasen takapinnalla sijaitsevaa hernemäistä rauhasta erittävät lisäkilpirauhashormonia, joka säätelee kehon kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaa. Väsymys ja heikkous voivat joskus olla merkkejä lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta. Kilpirauhasleikkaus taas saattaa vaurioittaa lisäkilpirauhasia ja aiheuttaa niiden vajaatoiminnan. Kalkki- ja D-vitamiinilääkitys auttaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita

  • väsymys
  • palelu
  • painonnousu
  • turvotus
  • muistihäiriöt
  • ihon kuivuminen
  • hiusten haurastuminen
  • lapsettomuus

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireita

  • väsymys
  • hikoilu
  • laihtuminen
  • sydämen tykytys
  • puheen nopeutuminen
  • uniongelmat
  • hiusten lähtö
  • silmien pullottaminen

Kilpirauhasarvot mitataan verikokeella.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi