Keliakia, vilja-allergia vai gluteeniyliherkkyys?

Keliakia, vilja-allergia vai gluteeniyliherkkyys?
Gluteenittomasta ruoka-valiosta voi olla apua suolisto-ongelmiin. Tunnistatko keliakian, gluteeniyliherkkyyden ja vilja-allergian erot?
Julkaistu 25.1.2016

Suolistossa kuuluu olla bakteereja, jotka ylläpitävät suolen toimintaa.

– Suolisto on rajapinta, jossa ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon ja elimistölle sopimattomat poistuvat, keliakiatutkija Katri Kaukinen kertoo. Suuria muutoksia bakteerikannassa aiheuttavat esimerkiksi ulkomailta kantautuneet pöpöt, antibiootit ja kova stressi. Suoliston normaalia toimintaa voivat häiritä myös monet sairaudet ja oireyhtymät, kuten autoimmuunisairaudet. 

Keliakia

Keliakia on autoimmuunitauti, joka todetaan veren keliakiavasta-aineista tai ohutsuolen kudosnäytteestä. Keliakia voi olla myös oireeton. Suurin osa keliakiapotilaista sietää kauraa. Tauti on hyvin perinnöllinen ja diagnosoitu jo 1950-luvulla. Keliakiaa esiintyy lähes kahdella prosentilla suomalaisista. Iäkkäillä tautia todetaan enemmän kuin nuorilla. Suomessa diagnosoituja keliaakikkoja on väestöön suhteutettuna eniten maailmassa.

Keliakian oireita: Vatsakipu, laihtuminen, nivelkipu, ripuli, anemia, heikotus, kasvuhäiriöt ja ruoan imeytymishäiriöt.

Komplikaatiot ja riskit: Ohutsuolen nukkakato ja syöpäriski.

Hoito: Keliakian ainoa hoito on tiukka, elinikäinen täysin gluteeniton ruokavalio, josta on poistettu vehnä, ohra ja ruis sekä kaikki näitä viljoja sisältävät elintarvikkeet. Tauti on hankala etenkin lapsilla, sillä esimerkiksi monissa makeisissa on vehnää.

Vilja-allergia

Vilja-allergia todetaan verikokeella. Allergisen reaktion aiheuttaa viljan proteiini, enimmäkseen vehnän, mutta myös kauran, rukiin ja ohran proteiinit. Lapsilla allergia voi  väistyä iän myötä.

Oireita: Kutina, allergia, oksentelu, muut iho-oireet, limakalvovauriot, yskä ja vinkuva hengitys.

Komplikaatiot ja riskit: Hengitysteiden sairaudet ja jopa sokki.

Hoito: Täysin gluteeniton ruokavalio.

Gluteeniherkkyys

Gluteeniherkkyys on oireyhtymä, eli syndrooma. Se voidaan tunnistaa jättämällä yksi vilja kerrallaan pois ruokavaliosta. 

Oireita: Vatsakipu, pahoinvointi, laihtuminen, nivelkipu, päänsärky, ripuli, imeytymishäiriöt, uupumus ja limakalvovauriot.

Komplikaatiot ja riskit: Oletus on, ettei ohutsuolessa ole nukkakatoa. Osa kärsii tulehdusreaktioista.

Hoito: Gluteeniton ruokavalio.

1 kommentti