Sairaudet

Näillä neuvoilla saat reistailevan suoliston kuntoon!

Kuulostaako tutulta: vatsa menee sekaisin kesken juoksulenkin, ummetus on kestänyt jo päiviä, vatsa on turvonnut jättimäiseksi palloksi tai aamukahvin jälkeen on rynnättävä vessaan ripuloimaan?

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Thinkstock
18.6.2019

Ainakaan et ole yksin, sillä lähes miljoona suomalaista kärsii herkästä vatsasta. Useimmiten vaiva johtuu ärtyvän suolen oireyhtymästä tai toiminnallisesta ylävatsavaivasta eli dyspepsiasta. Hyvä uutinen on se, että vatsavaivoihin pystyy vaikuttamaan elämäntavoillaan, ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla.

Mistä herkkä vatsa johtuu?

Vaikka perimmäisiä syitä herkästi reagoivaan vatsaan ei tunneta, on asioita, jotka ovat yhteydessä vatsan oireiluun. Esimerkiksi vatsatauti voi aiheuttaa ärtyneen suolen. Noin viidennes ripulipainotteisista ärtyvistä suolista selittyy aiemmin sairastetulla vatsataudilla. Riski saada ärtyvän suolen oireyhtymä voi olla nelinkertainen vielä kaksi vuotta sairastetun vatsataudin jälkeen. Siitä voi kuitenkin parantua.

Stressi on myös yksi vatsavaivojen lisääjä. Suorittajatyyppiset tai helposti stressaantuvat ihmiset kokevat voimakkaitakin oireita. Vatsan kielteiset tapahtumat vaikuttavat aivoihin ja aivojen kielteiset tapahtumat vatsaan. Jos jotain vähänkään jännittävää on tulossa, tällainen henkilö löytää itsensä usein vessasta istumasta.

Lue myös: Rauhoita stressivatsa

Vältä fodmap-hiilihydraatteja

Vatsavaivoihin ja ärtyvän suolen oireyhtymään voi olla haastavaa löytää täsmähoitoa, mutta monia auttavat muutokset ruokavaliossa. Tutkimusnäyttöä on saatu FODMAP-hiilihydraattien rajoittamisen toimivuudesta.

FODMAPit ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä huonosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraatteja. Niitä valmistetaan myös teollisesti ja käytetään lisä- ja makeutusaineina. Rajoitettavia FODMAPeja sisältäviä ruoka-aineita on runsaasti. Esimerkiksi palkokasvit, sienet, sipulit, kukkakaali, omena, kirsikka, ruis, vehnä ja hunaja ovat rajoitettavien tuotteiden listalla.

Ruoka-aineiden käyttöä kannattaa kuitenkin testata yksilöllisesti. Se, mikä ei sovi toiselle, saattaakin sopia sinulle.

Lue myös: Näin paljon uloste kertoo terveydestäsi

Ummetusta voi hoitaa fodmap-ruokavaliolla ja kuiduilla

Ummetus ei ole sekään mukava vaiva, ja sitä voidaan hoitaa runsaskuituisella ja FODMAP-rajoituksen mukaisella ruokavaliolla. Kova vatsa vaatii myös säännöllistä ruokarytmiä ja säännöllisiä elämäntapoja.

Ummetukseen taipuvaisen ulostamiseen helpotusta voi tuoda asennon muuttaminen. Ihmisen luontainen ulostamisasento kun on kyykkyasento, jossa peräsuolta ympäröivä lihas rentoutuu parhaiten ja ulosteella on suolesta esteetön ulospääsy. Vastaavan asennon saa, kun istuu pöntöllä ja nostaa jalat kolmekymmentäsenttiselle korokkeelle ja nojaa hieman eteenpäin.

Lähde: Reijo Laatikainen: Herkän vatsan valinnat – Suolisto kuntoon ruokavaliolla (Kirjapaja 2015)

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi