Treeni ja ravinto

Näin saat tarpeeksi kuituja viljattomasta ruokavaliosta

Jos noudatat gluteenitonta tai viljatonta ruokavaliota, kuitujen riittävästä saannista kannattaa pitää erityisen hyvää huolta. Katso asiantuntijan vinkit!

Teksti Taru Tikkanen
Kuvat Fotolia
8.4.2016

Kuidut tekevät tutkitusti hyvää. Runsaskuituinen ruokavalio vaikuttaa myönteisesti muun muassa suoliston mikrobikantaan, verensokeriin sekä veren rasva-arvoihin. Lisäksi se ehkäisee aikuisiän diabetesta ja suolistosyöpää.

Suositusten mukaan ravintokuituja tulisi nauttia päivittäin 25–35 grammaa.

– Suosituksetkin ovat oikeastaan vain vähimmäismääriä, sillä mitä enemmän kuituja saa, sitä parempi. Runsaskuituisuus kertoo yleensä myös siitä, että kyseinen ruoka sisältää reilusti muitakin hyviä ravintoaineita, kertoo ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Monella päivittäinen kuitumäärä jää kuitenkin auttamatta liian vähäiseksi, sillä popsimme kuituja keskimäärin vain noin 20 grammaa päivässä.

Lue myös: Tavoitteena pienemmät annokset – tunnetko nämä niksit?

Gluteeniton ja viljaton ruokavalio hankaloittavat kuidun saantia

Vaikka myös kasvikset sisältävät kuituja, täysjyväviljaa pidetään yleisesti voittamattomana kuidun lähteenä. Esimerkiksi yksi täysjyväleipäviipale sisältää kuitua yhtä paljon kuin yksi omena tai kuusi perunaa.

– Keskimäärin yli puolet päivittäisistä kuiduistamme kertyy nimenomaan viljatuotteista.

Kuitujen riittävään saantiin tulee siksi kiinnittää erityistä huomiota, jos noudattaa gluteenitonta tai viljatonta ruokavaliota.

– Jos ei syö lainkaan viljaa, täytyy syödä runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä tarpeellisen kuitumäärän saavuttamiseksi.

Ilman viljatuotteitakin pärjää

Viljalla on kuitupitoisuutensa lisäksi myös muita etuja, joista viljatonta ruokavaliota noudattava jää helposti paitsi.

– Tiettyjen ravintoaineiden saanti voi jäädä viljattomassa ruokavaliossa helposti liian vähäiseksi. Suomalaiset saavat esimerkiksi suurimman osan raudasta juuri rukiista.

Verhon mukaan ilman gluteenia tai viljaa kuitenkin pärjää, kunhan pitää huolen siitä, että saa tarvittavat kuidut ja ravintoaineet muista elintarvikkeista.

– Jos jätät gluteenin tai viljat, perehdy ravitsemukseen kunnolla. Lieviä puutoksia syntyy helposti, jos vain hylkäät viljat, ja jatkat syömisiäsi muuten täysin entiseen malliin.

Katso myös: 5 x herkullisimmat smoothiekulhot

Näin saat kuituja ilman gluteenia tai viljaa

Jos vältät ainoastaan gluteenia, suosi gluteenittomia viljoja, kuten kauraa, riisiä, maissia, hirssiä, tattaria ja kvinoaa.

Jos taas noudatat täysin viljatonta ruokavaliota, saat kuituja parhaiten marjoista, hedelmistä, vihanneksista, juureksista, palkokasveista, sienistä, pähkinöistä sekä siemenistä.

– Kaikki näistä kannattaa syödä kuorineen, jos mahdollista, sillä kuoret sisältävät yleensä kuituja ja ravintoaineita muita osia enemmän.

Myös kuitulisästä voi olla iloa.

– Ripottele pitkin päivää sinne tänne esimerkiksi ruokalusikallinen pellavan- tai chiansiemeniä, niin saat helposti useita grammoja lisää kuituja. Hyviä lisäyskohteita siemenrouheelle ovat jogurtti, salaatti tai vaikkapa smoothie. 

Lue myös: Munakahvi – joko olet kokeillut maidotonta proteiinipommia?

Kasaa kuitusi esimerkiksi seuraavista

Jos noudatat gluteenitonta tai viljatonta ruokavaliota, saat päivittäisen kuidun tarpeesi täyteen esimerkiksi seuraavien ruoka-aineiden avulla:

  • 1 päärynä kuorineen (7,5 g kuitua)
  • 1 omena kuorineen (3 g kuitua)
  • 1,5 dl mustikoita (3 g kuitua)
  • 1 appelsiini (4,5 g kuitua)
  • 1 dl keitettyjä valkoisia papuja (5 g kuitua)
  • 1 tomaatti (2 g kuitua)
  • 1  porkkana (1,5 g kuitua)
  • 1 rkl kuorellisia manteleita (1 g kuitua)
  • 1 ruokalusikallinen auringonkukansiemeniä (1 g kuitua)

Yhteensä 28,5 grammaa kuitua

Lähteet: ravitsemusterapeutti Jan Verho, Terveyskirjasto

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi