Valitse värikäs lautanen
Uskoisitko, että lautasen värillä on vaikutusta syödyn ruoka-annoksen kokoon? Näin kuitenkin on. Aiheesta on tehty vuosien mittaan useampikin tutkimus.
Kun haluat pitää annoskoon kohtuullisena, valitse värikäs lautanen. Varsinkin vaaleaa ruokaa syödään valkoiselta lautaselta enemmän kuin värikkäältä.
Punainen väri vaikuttaa olevan erityisen tehokas annoskoon kohtuullistaja ainakin silloin, kun lautaselle lastataan napostelutuotteita.
Huijaa silmiä lautasen reunoilla
Silmät voi harhauttaa luulemaan ruoka-annoksen kokoa todellista suuremmaksi. Tutkimuksissa on nimittäin havaittu, että ihminen arvioi ruokamäärän
suuremmaksi lautasella, jossa on leveät reunat. Vaikutus on vielä tehokkaampi, kun valitset lautasen, jossa leveät ja värikkäät reunat.
Lue myös: Näin sinä syöt vuonna 2016
Luota lautasmalliin
Vanha tuttu lautasmalli on ehdottoman käyttökelpoinen ja kätevä konsti annoskokojen hallintaan. Kun lastaat lautasen ensimmäiseksi puolilleen salaattia ja muita kasviksia, tukevampaa pääruokaa tulee automaattisesti annosteltua vähemmän.
Ajatellaan, että lautasellesi mahtuu kaikkiaan 400 grammaa ruokaa. Jos koko satsi on pyttipannua, saat tästä ateriasta noin 600 kilokaloria.
Puoli lautasellista vihersalaattia ja porkkaraastetta painaa noin 150 grammaa, jolloin pyttipannua mahtuu lautaselle enää 250 grammaa.
Kuinka ollakaan, saat tällä yksinkertaisella ja terveellisellä tavalla tiputettua ateriasta 200 kilokaloria pois eli ateriasi energiapitoisuus on enää 400 kilokaloria.
Lue myös: 10 tekosyytä olla laihduttamatta
Rajoita vaihtoehtojen määrää
Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset syövät keskimäärin 29 prosenttia enemmän kaloreita silloin, kun aterialla on runsaasti vaihtoehtoja tarjolla.
Harva malttaa seisovassa pöydässä rajoittaa maistelun vain pariin ruokaan, tavallisempaa on se, että lähes jokaista tarjolla olevaa vaihtoehtoa tekee mieli maistaa edes vähän.
Siksi kokeilemisen arvoinen kikka on rajoittaa valittavissa olevien vaihtoehtojen määrää silloin, kun siihen voi itse vaikuttaa.
Kun tarjolla on vain yhtä makua, suu tulee helpommin makukylläiseksi.
Kasvata etäisyyttä
Annoskokoon vaikuttaa myös se, miten ja mistä otat ruokaa. On isompi vaiva hakea lisää ruokaa liedellä olevasta kattilasta kuin ruokapöytään nostetusta tarjoilukulhosta.
Eräässä tutkimuksessa naiset söivät 20 prosenttia ja miehet 29 prosenttia vähemmän ruokaa, kun se annosteltiin lautaselle ruokapöydän sijaan lieden äärellä.
Samaa ilmiötä on tutkittu myös toimistoympäristössä, jossa työntekijöiden suklaan syönti väheni huomattavasti, kun konvehdit sijoitettiin omalta työpöydältä parin metrin päähän.
Jutun lähteenä on käytetty ravitsemusterapeutti Hanna Partasen kirjaa Puurot ja vellit sekaisin – miksi syömisestä tuli niin vaikeaa? (Readme.fi 2016).