Ruokavaliot
Ennen sanottiin, että olet, mitä syöt. Nykyään pikemminkin olet, mitä et syö. Ruokavaliot määrittävät ihmisiä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Ruokavaliot voivat toimia hyvin erilaisina ja silti pitää ihmistä terveenä. Tärkeätä on, että ruokavaliot koostetaan oikein.

Ruokavaliot voivat painottua erilaisiin teemoihin: erilaisia ruokavalioita ovat esimerkiksi gluteeniton ruokavalio, karppaus ja ruokavalio, jonka tavoitteena on laihdutus.

Sanalla dieetti on totuttu viittaamaan ruokavalioon, jonka tavoitteena on laihdutus, vaikka oikeastaan dieetti on käännössana, jonka syvempi merkitys on juuri ruokavalio.

”Terveellinen ruoka” on monen ruokavalion perusta, mutta mitä tällä termillä tarkoitetaan, vaihtelee suuresti. Terveellinen ruoka sisältää nykyisen tutkimustiedon mukaan pääasiassa kasviksia, viljatuotteita, marjoja ja hedelmiä, hyviä rasvoja. Ruokavaliot muodostuvat siitä, mitä ihminen syö säännöllisesti. Nykytiedon valossa terveellinen ruoka ja terveellinen dieetti nojaavat virallisiin ravitsemussuosituksiin. Niissä suositaan hyviä hiilihydraatteja, kasvisruokaa ja kehoitetaan välttämään prosessoitua ja punaista lihaa.

Lautasmalli tarkoittaa sitä, että lautaselle lisätään ensiksi puolet kasviksia eli salaattia, sitten yksi neljäsosa hyvän hiilihydraatin lähteelle esimerkiksi tummalle pastalle ja yksi neljäsosa proteiinia, kuten papuja, kalaa tai lihaa.

Karppaus on suuntaus, jossa haastetaan viralliset näkemykset. Siinä suositaan proteiinia hiilihydraattien kustannuksella. Samoin rasvoja pidetään arvossa. Karppaus-buumi syttyi maailmalla ja myös Suomessa noin vuonna 2007. Monet kokivat, että laihdutus oli helpompaa, kun ruokavalioon lisäsi huomattavia määriä lihaa ja kananmunia.

Sanotaan että monet laihtuivat nimenomaan sen vuoksi, että he jättivät ruokavaliostaan perunan ja pastan ohella keksit, pullat ja munkit.

Karppaus-dieetin suosio tuntuu viime vuosina hieman laskeneen. Gluteeniton ruokavalio on tällä hetkellä sellainen, mitä monet harjoittavat, vaikka heillä ei olisikaan keliakiaa. Dieetti muodostuu siten, että kaikki ruoka-aineet valitaan gluteenittomina.

Moni on kokenut saavansa helpotusta vatsavaivoihinsa ilman gluteenia. Gluteeniton ruokavalio on myös joidenkin valinta, kun haaveissa on laihdutus. Laihdutus ei kuitenkaan onnistu yhtään helpommin kuin muissa ruokavalioissa, jos gluteenilliset herkut korvataan gluteenittomiksi. Suklaamuffinssi on aina suklaamuffinssi.

Myös esimerkiksi paleo-dieetti perustuu hiilihydraattien karsimiseen. Ketogeeninen dieetti on suosiossa myös.

Kasvisruokavalio kiinnostaa yhä useampana, ja oikein koostettuna se on ihanteellinen ruokavalio. Kasvisruokakin voi sisältää tyydyttyneitä rasvoja ja huonoja hiilihydraatteja. Niin sanotut sipsikaljavegaanit tuovat esiin vegaanisen mättöruoan iloja.

Miksi ihmedieetit kiinnostavat? Jos suunnitelmissasi on laihdutus, terveellinen ruoka on dieetin kulmakivi. Nyrkkisääntö on, että laihdutus lopulta onnistuu, mikäli ruokavalion koostaa siten, että syö vähemmän kuin kuluttaa. Vippaskonsteja ei ole, mutta esimerkiksi lentoemäntädieetti voi auttaa alkuun.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi