Vattua eri väreissä
Villivadelmaa kasvaa yleisesti aina Oulun korkeudella asti. Sen satokausi kestää elokuun alusta syyskuun alkuun. Lisäksi kotipihoissa kasvaa runsas joukko viljeltäviä vadelmalajikkeita. Valtaosa vadelmalajikkeista tuottaa punaisia marjoja, mutta on myös keltaisia ja sinisiä marjoja tuottavia lajikkeita.
Vadelma on kuitupommi
Vadelmat ovat kuitupitoisimpia metsämarjojamme. Kuitua on niissä peräti 3,7 grammaa sataa grammaa kohden. Vadelma sisältää C-vitamiinia, ja lisäksi se on hyvä foolihapon lähde.
Kuumennus hävittää osan vadelman hyvistä vitamiineista, mutta kuidut säilyvät. Vadelmia voi säilöä myös kuivattuna. Kuivatut vadelmanlehdet ovat suosittuja haudukeaineksia.
Vadelma sopii moneen herkkuun
Makeat vadelmat ovat kuin karkkeja. Nauti marjoja sellaisenaan tai lisää jogurtin, rahkan ja puuron päälle. Tuoreilla vadelmilla täytetty kakku on kesäisen kahvihetken kohokohta. Vadelma sopii yhdistettäväksi muiden marjojen, kuten mustikan, kanssa leivonnaisiin, hilloihin ja mehuihin.
Kokeile vadelmia myös salaatteihin esimerkiksi valkohomejuuston kera. Säilö hilloksi, hyytelöksi ja mehuksi tai pakasta sokeriripauksen kanssa rasioihin, jotta voit nauttia marjoista myös talvella.
Vadelma-keksijäätelö
noin 2 litraa | 15 min + 12 t pakastaminen gluteeniton, vegaaninen
1 prk (250 ml) soija- tai kauravispiä
1 prk (250 ml) vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
200 g vadelmia
100 g gluteenittomia ja vegaanisia suklaatäytekeksejä
Viimeistely:
syötäviä kukkia (esimerkiksi viisikki)
mintunlehtiä
1. Kaada jääkaappikylmä soija- tai kauravispi ja vaniljakastike kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
2. Lisää kondensoitu kookosmaito ja vatkaa sekaisin. Soseuta osa vadelmista, näin saat raitoja jäätelöön. Pane loput kokonaisina. Lisää seokseen paloitellut keksit.
3. Kumoa jäätelömassa laakeaan pakastuksen kestävään astiaan (1,5–2 l). Anna jäätyä yön yli. Viimeistele jäätelö syötävillä kukilla ja mintunlehdillä.