Ravitsemus

Maukas vadelma on todella kuitupitoinen marja – katso myös ihanan vadelma-keksijäätelön resepti

Hyvänmakuinen vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoistamme. Se sopii niin salaatteihin kuin kakkuihinkin, ja aurinkoisena päivänä se kruunaa viileän kesäherkun – kokeile vadelma-keksijäätelön reseptiä!

15.8.2023 | Päivitetty 27.6.2024 | Voi hyvin

Vattua eri väreissä

Villivadelmaa kasvaa yleisesti aina Oulun korkeudella asti. Sen satokausi kestää elokuun alusta syyskuun alkuun. Lisäksi kotipihoissa kasvaa runsas joukko viljeltäviä vadelmalajikkeita. Valtaosa vadelmalajikkeista tuottaa punaisia marjoja, mutta on myös keltaisia ja sinisiä marjoja tuottavia lajikkeita.

Vadelma on kuitupommi

Vadelmat ovat kuitupitoisimpia metsämarjojamme. Kuitua on niissä peräti 3,7 grammaa sataa grammaa kohden. Vadelma sisältää C-vitamiinia, ja lisäksi se on hyvä foolihapon lähde.

Kuumennus hävittää osan vadelman hyvistä vitamiineista, mutta kuidut säilyvät. Vadelmia voi säilöä myös kuivattuna. Kuivatut vadelmanlehdet ovat suosittuja haudukeaineksia.

Vadelma sopii moneen herkkuun

Makeat vadelmat ovat kuin karkkeja. Nauti marjoja sellaisenaan tai lisää jogurtin, rahkan ja puuron päälle. Tuoreilla vadelmilla täytetty kakku on kesäisen kahvihetken kohokohta. Vadelma sopii yhdistettäväksi muiden marjojen, kuten mustikan, kanssa leivonnaisiin, hilloihin ja mehuihin.

Kokeile vadelmia myös salaatteihin esimerkiksi valkohomejuuston kera. Säilö hilloksi, hyytelöksi ja mehuksi tai pakasta sokeriripauksen kanssa rasioihin, jotta voit nauttia marjoista myös talvella.

Punaisia vadelmia pöydällä ja pienessä puuastiassa.
Maukas ja kaunis vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoistamme.

Vadelma-keksijäätelö

noin 2 litraa | 15 min + 12 t pakastaminen gluteeniton, vegaaninen

1 prk (250 ml) soija- tai kauravispiä

1 prk (250 ml) vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta

1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa

200 g vadelmia

100 g gluteenittomia ja vegaanisia suklaatäytekeksejä

Viimeistely:

syötäviä kukkia (esimerkiksi viisikki)

mintunlehtiä

1. Kaada jääkaappikylmä soija- tai kauravispi ja vaniljakastike kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

2. Lisää kondensoitu kookosmaito ja vatkaa sekaisin. Soseuta osa vadelmista, näin saat raitoja jäätelöön. Pane loput kokonaisina. Lisää seokseen paloitellut keksit.

3. Kumoa jäätelömassa laakeaan pakastuksen kestävään astiaan (1,5–2 l). Anna jäätyä yön yli. Viimeistele jäätelö syötävillä kukilla ja mintunlehdillä.

Vadelma-keksijäätelö ja taustalla kulhollinen vadelmia
Raikkailla vadelmilla ja keksipaloilla pilkutettu viileä kesäherkku maistuu kaikille.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt