
Lateksiallergikon kannattaa välttää avokadon syöntiä
Avokadon tyydyttymätön rasva ja kuidut pitävät hyvin kylläisenä. Kokoa raaka-aineet tehosekoittimeen, anna surista ja nauti samettisen pehmeästä keitosta.
1Avokadon erityispiirre on hedelmälle poikkeuksellisen korkea rasvapitoisuus, jopa 20 prosenttia. Välttämättömiä monityydyttymättömiä rasvahappoja siinä on vain vähän, joten avokadon lisäksi kannattaa syödä myös muita pehmeän rasvan lähteitä, kuten rypsiöljyä.
2Hedelmä sisältää myös proteiinia sekä rautaa, kaliumia, B-, E- ja K-vitamiinia ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja. Avokadossa on vain vähän sokeria mutta paljon kuitua.
3Avokado, kuten myös banaani, voi aiheuttaa lateksiallergikolle suu- ja yleisoireita.
4Lajikkeita on useita, joista Hass on yleisin, sillä sen satokausi on pitkä ja se kestää paksun kuorensa takia pitkiä kuljetuksia. Muita Suomesta saatavia lajikkeita ovat Fuerte, Nabal sekä Reed.
5Avokadon suuri suosio on nykyään johtanut myös ongelmiin. Metsiä on kaadettu pelloiksi, ja viljely kuluttaa paljon vettä. Valistunut kuluttaja valitsee mahdollisimman kestävästi ja lähellä tuotettuja hedelmiä.

Avokadokeitto
4 annosta | 15 min
3 avokadoa
1 kurkku
4 kevätsipulia
1 vihreä chili
1 ruukku korianteria
1 limetin mehu
2 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
2 dl turkkilaista jogurttia tai kaurafraichea
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Lisäksi:
avokadopaloja
maissilastuja (chilimaustettuja)
korianteria
- Halkaise avokadot, poista kivet ja irrota hedelmäliha.
- Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja paloittele. Hienonna kevätsipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa paloiksi.
- Laita ainekset monitoimi-koneen kulhoon, lisää korianteri ja purista limetin mehu.
- Lisää vesi, kasvisfondi, jogurtti, suola ja pippuri. Soseuta ainekset tasaiseksi.
- Viimeistele keitto avokadopaloilla, maissilastuilla ja korianterilla. Tarjoa heti.
Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2021.