
Vegaaniset etanat syntyvät herkkusienistä ja valkosipulista
Valkosipuli on monipuolinen aromikas mauste, jota usein joko rakastetaan tai vihataan. Kypsennettäessä sen voimakas maku kesyyntyy, ja monissa suosikkiruoissa se toimii makujen kivijalkana.
1Valkosipuli eli kynsilaukka on voimakas niin maultaan kuin tuoksultaan, mutta se muuttuu lempeäksi kypsennettäessä. Väriltään valkoinen, joskus lilan sävyttämä sipuli on muodoltaan pyöreän kulmikas. Paperimaisen ohuen kuoren alta löytyy 8–20 pientä kynsimäisen litteää sipulia. Solo-valkosipulissa erillisiä kynsiä ei ole.
2Valkosipulia on käytetty tuhansia vuosia rohdoksena estämään ja hoitamaan sairauksia. Nykyään sitä käytetään pääasiassa mausteena, mutta raakaa valkosipulia kutsutaan luonnon omaksi antibiootiksi sen sisältämän allisiinin takia.

3Aromikas valkosipuli sopii maustamaan monia liha-, kala- ja vihannesruokia sekä kastikkeita ja marinadeja. Mitä olisivat paahtojuurekset tai kermassa haudutetut perunat ilman valkosipulia? Kynsiä voi myös marinoida, tai niillä voi maustaa öljyjä ja etikoita.
4Kuivat valkosipulit säilyvät hyvin huoneenlämmössä, kuivassa ja ilmavassa paikassa, valolta ja lämmöltä suojattuna. Liian lämpimässä ne alkavat itää, ja kosteassa tai muovipussiin suljettuna ne mätänevät herkästi.
5Valkosipulin oikeaoppisesta hienontamisesta on monia mielipiteitä. Pitävien todisteiden puutteessa voidaan sopia makuasiaksi, halutaanko valkosipuli hienontaa veitsellä, painaa puristimisen läpi tai raastaa ruokaan.
Valkosipuliset herkkusienistä tehdyt ”etanat”

4 annosta, 25 MIN + 2–10 T maustumiseen, 15 min uunissa
vegaaninen, gluteeniton
1–2 rs (á 200 g) / 24 kpl pieniä tasakokoisia herkkusieniä
3–4 valkosipulinkynttä
1–2 salottisipulia
1 dl oliiviöljyä
½ dl tuoretta timjamia ja/tai lehtipersiljaa silputtuna
1½ rkl sitruunamehua (+ kuoriraastetta)
¾ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Päälle:
2 rkl vegaanista parmesaanijuustoa (esimerkiksi Foodin paramesan)
1 rkl (gluteenittomia) panko- tai korppujauhoja
Tarjoiluun:
(gluteenitonta) vaaleaa leipää
- Puhdista herkkusienet. Poista jalat ja käytä ne vaikkapa pastakastikkeeseen.
- Kuori ja silppua sipulit. Kumoa ne kulhoon. Sekoita sipulisilppuun oliiviöljy, yrtit, sitruunamehu ja kuoriraaste sekä suola ja pippuri.
- Kääntele joukkoon herkkusienet. Anna maustua peitettynä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.
- Kumoa sienet liemineen paistinpannulle. Paista, kunnes enin neste on haihtunut ja sipulit ovat pehmenneet, noin 5 minuuttia.
- Jaa sienet kolo ylöspäin neljän etanapannun koloihin. Lusikoi pannulta liemi ja sipuliseos sienille.
- Sekoita keskenään paramesan ja panko- tai korppujauhot. Ripottele seos sienien päälle.
- Gratinoi 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Tarjoile herkkusienietanat lämpiminä leivän kanssa.
VINKKI! Jos et omista etanapannuja, voit käyttää pieniä uunivuokia niiden sijaan.