Voi hyvin

Piristystä pimeään


Kun kaamos ahdistaa, tekee mieli herkutella. Nyt katetaan juhlapöytään vastustuskykyä parantavia kasviksia ja mustaherukkaa.
Kuvat Timo Pyykkö

Hyvinvoinnille tärkeät antioksidantit suojaavat elimistöä hapettumiselta ja edistävät terveyttämme. Verenkierrossamme on monia aineita, jotka toimivat antioksi­dantteina. Jokainen meistä voi lisätä omaa antioksidanttipuolustusta myös terveellisillä ruokavalinnoilla.

Ravinnon rasvaliukoisista antioksidanteista yksi tärkeimmistä on E-vitamiini. Sitä on yhdessä monityydyttymättömien rasvahappojen kanssa muun muassa täysjyväviljassa, pähkinöissä, kasviöljyissä ja rasvaisissa hedelmissä, kuten avokadossa.

Porkkanassa on A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia. Myös tomaatin lykopeenilla on antioksidanttivaikutusta. Vesiliu­koisista antioksidanteista tunnetuin on askorbiinihappo eli C-vitamiini.

Myös ravinnon monet fenoliyhdisteet, kuten kasveissa esiintyvät flavonoidit, toimivat antioksidantteina. Niitä on esimerkiksi marjoissa ja hedelmissä.

Terveyttä edistäviä raaka-aineita on helppo lisätä paitsi arkiruokailuun myös pyhäpäivien kattaukseen ilman että juhlavuus katoaa.

Valmista vegaanista kylmäsavuporkkanaa alkupalaksi ja näyttävää mustaherukkaraakakakkua jälkiruoaksi. Kippistele vihreällä voimajuomalla!

Julkaistu: 13.11.2019