Ihon, limakalvojen ja suoliston terveys vaikuttavat ratkaisevasti vastustuskykyysi. Kun ne ovat kunnossa, sairastut harvemmin flunssaan.
Vastustuskykyä vahvistavat terveellinen ruokavalio, säännöllinen käsihygienia sekä riittävä uni. Stressi altistaa elimistön tulehdustiloille ja vähentää immuniteettiamme.
Flunssaa voi ehkäistä pesemällä käsiä aina, kun siihen on mahdollisuus. Flunssaisena kättelyä pitäisi pyrkiä välttämään. C-vitamiini ja sinkki suojaavat jonkin verran flunssalta.
Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste flunssan ennaltaehkäisyyn ja tukihoitoon.
Maitohappobakteerit eli probiootit ovat yksi tapa parantaa vastustuskykyä. Probiootit tarttuvat suoliston pintaan ja palauttavat oikean bakteeritasapainon.
Probiootit tehostavat hyvien bakteerien taistelua epäedullisia bakteereja vastaan asettumalla osaksi ruoansulatuskanavan bakteeristoa ja vahvistavat näin vastustuskykyä.
Jokaisella ihmisellä on erilainen vastustuskyky. Jotta vastustuskyky kehittyy, erilaisia pöpöjä pitää kohdata jo heti syntymästä lähtien. Näin elimistö oppii tunnistamaan mikrobit ja kehittämään puolustustaan.
Ennen vanhaan altistuimme enemmän luonnon omille mikrobeille. Maaseudulla ihmiset työnsivät kätensä multaan ja viettivät aikaa eläinten lähellä. Tämä lisäsi vastustuskykyä. Nykyään moni lapsi kasvaa urbaanissa kaupunkiympäristössä eikä juoksentele metsissä.
Kun ympäristö on liian hygieeninen, elimistö ei totu mikrobeihin. Kun vastustuskyky ei kehity, syntyy tulehdusreaktioita ja ihminen sairastuu helpommin.
Nykyisin joka viides ihminen kärsii immuunivälitteisistä sairauksista. Näitä ovat esimerkiksi allergiat, astma, tyypin 1 diabetes ja reuma. Näiden sairauksien lisääntymisen taustalla ajatellaan olevan vähentynyt yhteys luontoon ja maatalousympäristöön yhteiskunnan kaupungistuessa.
Toistuvaa luontoaltistusta pidetään keskeisenä tapana suojautua näiltä taudeilta. Erityisen tärkeänä pidetään kosketusta metsien ja maatalousalueiden monipuoliseen mikrobi- ja pieneliöyhteisöön.
Helsingin ja Tampereen yliopistojen hankkeessa tutkitaan keinoja, joilla luontoaltistuksen ainesosia voitaisiin lisätä kuluttajatuotteisiin.
Paras tapa lisätä vastustuskykyä on kuitenkin säännöllinen ulkoilu luonnossa. Puista vapautuu yhdisteitä, joiden hengittäminen ja saaminen iholle vaikuttaa suotuisasti ihmisen vastustuskykyyn.