Terve.fi

Probiootit eivät suojele vauvoja päiväkodeissa saatavilta infektioilta

Probiootit eivät suojele vauvoja päiväkodeissa saatavilta infektioilta

Ikävä kyllä maitohappobakteerien syöttäminen lapsille vastustuskyvyn toivossa ei olekaan välttämättä hyödyksi.
Mainos

Tämä selviää tuoreesta tanskalaistutkimuksesta, joka julkaistiin Pediatrics-lehdessä. Tutkimuksessa 290:lle noin 10-kuukautiselle lapselle annettiin plaseboa tai yhdistelmää, joka sisälsi Bifidobacterium animalis subsp lactis ja Lactobacillus rhamnosus -bakteereja.

Vanhemmat vastasivat päivittäisiin ja viikoittaisiin kyselyihin, joissa raportoitiin lasten poissaoloja päivähoidosta, sairauksien oireita ja lääkärissä käyntejä. Kummassakin ryhmässä hoitoon sitoutuminen oli 97 prosenttia, ja vanhemmista 99 prosenttia vastasi päivittäisiin kyselyihin.

Noin puolet vauvoista probioottiryhmässä ja 44 prosenttia plaseboryhmässä oli rintaruokinnassa tutkimuksen aikana. Tulosten mukaan mediaanina lapset olivat poissa päivähoidosta noin 11 päivää, eikä eroja ollut ryhmien välillä. Tutkimus kesti kuusi kuukautta.

Ryhmien välillä ei ollut eroja myöskään sekundaarisissa tuloksissa: hengitystieinfektioissa, lääkärissä käynneissä, antibioottihoidoissa, ripulin esiintyvyydessä, flunssan oireiden kestossa, kuumeessa, oksentelussa tai hoitajien työpoissaoloissa.

Tutkimuksen aikana ei ilmennyt probiootteihin liittyviä haittatapahtumia.

Tutkimus: Pediatrics 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisäksi:

Probiootit eivät auta koliikkivauvaa

Probiootit eivät välttämättä vähennä pikkukeskosten suolitulehduksia

Julkaistu: 14.7.2017