Terve.fi

Probiootit saattavat ehkäistä lasten atopiaa

Probiootit saattavat ehkäistä lasten atopiaa
Julkaistu 18.1.2013

Archives of Dermatology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 21 atopiatutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä 6 900 lapsen ja äidin tiedoista. Osassa tutkimuksista valmisteita annettiin äideille ja osassa lapsille.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, probioottivalmisteet annettuna äidille tai lapselle vähensivät lasten atooppista ihottumaa. Myös suoliston suotuisaa bakteerikasvustoa tukevat prebiootit pienensivät atopian todennäköisyyttä.

Rasvahappovalmisteista linoleenirasvahappo lievensi atopiaa, ja mustaherukan siemenistä puristetut öljyvalmisteet ehkäisivät myös atooppisen ihottuman kehittymistä. Mustaherukan siemenöljyssä on linoleenirasvahapon lisäksi terveellisiä omega-3-rasvahappoja.

Yhteisanalyysin perusteella on vaikea päätellä miten suuri valmisteisiin liittyvä ehkäisyteho on käytännössä, tai mistä mahdolliset vaikutukset johtuvat. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että ainakin joillain äideillä ja lapsilla probiootit, prebiootit ja rasvahappovalmisteet pienentävät atooppisen ihottuman riskiä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Katso videot:

Lue myös:

Kommentoi »