Lastentaudit

Lastentaudit ovat lapsuusiälle ominaisia sairauksia, joista usein selviää levollla.

Lastentaudit ovat lapsuusiälle ominaisia sairauksia. Vastasyntyneen sairauksien syynä voivat olla esimerkiksi hapenpuute synnytyksessä tai keskosuus. Imeväisikäisten yleisiä sairauksia ovat hengitystietulehdukset ja ripuli sekä virtsatietulehdukset.

Lapsuusiässä yleisiä tarttuvia lastentauteja ovat tuhkarokko, vesirokko, vihurirokko, tulirokko, sikotauti ja hinkuyskä. Näitä on onnistuttu ehkäisemään rokotuksilla.

Tuhkarokko on lasten hengitystieinfektio, johon kuuluvat nuhaoireet ja ihottuma. Tuhkarokko on viruksen aiheuttama ja se leviää erittäin helposti kosketus- tai pisaratartuntana potilaan yskiessä tai aivastaessa. Taudin tartuttaminen muihin on todennäköisintä ennen ihottuman alkamista. Aika tartunnasta ensimmäisten oireiden ilmaantumiseen (itämisaika) on noin 10 päivää. Tuhkarokko oli ennen yksi yleisimmistä lastentaudeista, mutta kotoperäistä tautia Suomessa ei enää ole rokotusohjelman ansiosta.

Vesirokko on lastentauti, jonka käytännössä jokainen rokottamaton suomalainen sairastaa ennen aikuisikää. Aikuisista vain 1-3 % ei ole sairastanut vesirokkoa. Lapsena sairastettu vesirokko on usein lievempi kuin vasta aikuisiällä sairastettu vesirokko. Vesirokon oireita ovat nestetäytteiset rakkulat, joista tauti on saanut nimensä. Tyypillistä on myös ihon kova kutina. Vesirokko paranee itsestään noin viikossa – lääkärin hoitoon tarvitsee hakeutua vain, jos lapsen vointi on hyvin huono tai hänellä on jo ennestään jokin vaikea perussairaus.

Vihurirokko on yleinen lastentauti, joka vaikuttaa ihoon ja imusolmukkeisiin.Tämä vihurirokkoviruksen aiheuttama sairaus on klassinen lastentauti, johon liittyy ihottuma. Tauti leviää helposti kosketustartuntana elimistön nesteiden, kuten syljen tai nenäeritteiden välityksellä sekä pisaratartuntana potilaan yskiessä tai aivastaessa. Taudin tarttuvuus on suurimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja se on tarttuvaa jopa kaksi viikkoa ihottuman ilmaantumisen jälkeen.

Yleisiä lastentauteja ovat myös parvorokko, korvatulehdukset ja flunssa.

Flunssa on yleinen lastentauti, sillä se sairastetaan keskimäärin 6-10 kertaa vuodessa. Flunssan oireet – kipeä kurkku, kuume, väsymys, yskä ja räkäisyys – kestävät yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon. Flunssa tarttuu pisaratartuntana tai kosketuksesta. Paras tapa ehkäistä flunssaa on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ja vältellä lähikontaktia flunssaa sairastavien kanssa.

Parvorokko, toiselta nimeltään pikkurokko, iskee yleensä yli 5-vuotiaisiin lapsiin. Tauti alkaa poskien punoittavana ihottumana, sekä flunssan kaltaisina oireina. Ihottuma voi levitä poskista myös muihin kehonosiin. Parvorokko leviää kehon eritteiden kautta. Parvorokko paranee kotikonstein.

Suurin osa lapsista sairastaa korvatulehduksen jossain vaiheessa. Korvatulehdus voi johtua esimerkiksi flunssan ja allergian jälkimainingeista, kun korvakäytävään kertyy bakteereja, jotka voivat tukkia korvakäytävän. Korvatulehdus oireilee korvakipuna, kuulovaikeuksina ja toisinaan kuumeiluna.

Korvatulehdus ei tartu. Korvatulehdusta voi ehkäistä samalla tavoin kuin flunssaa. Jos lapsi valittaa korvakipua, hänet kannattaa viedä lääkäriin, sillä usein korvatulehdus vaatii antibioottikuurin parantuakseen.

Lastentaudit vaivaavat kaikkia lapsia jossain vaiheessa kasvua. Monista lastentaudeista selviää levolla, mutta osa vaatii lääkärin apua.

Sairas lapsi aiheuttaa vanhemmilleen aina huolta. Usein koko perhe joutuu koetukselle. Huoli pienen tilasta voi aiheuttaa vanhempien mielessä stressiä ja unettomuutta. Jos huoli osoittautuu ylivoimaiseksi, kannattaa lapsi vielä lastenlääkärille eli pediatrille, joka on erikoistunut hoitamaan lastentaudeista kärsiviä alle 18-vuotiaita.