Parvorokko, joka tunnetaan myös nimillä pikkurokko ja viides lastentauti, on virusinfektio, jolle on ominaista lievä kuume ja suuret, läimäytyksen jättämiä jälkiä muistuttavat, punoittavat läiskät poskilla.
Erityisesti kouluikäiset lapset ovat alttiita parvorokkotartunnalle, mutta sitä voi esiintyä myös aikuisilla. Noin puolet aikuisista on jo sairastanut parvorokon, johon voi sairastua vain kerran elämässä.
Parvorokon, jonka latinankielinen nimi on erythema infectiosum, aiheuttaa parvovirus B19. Se leviää ihmiseltä toiselle nenän tai suun eritteiden kautta.
Itämisaika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen on yleensä 4-14 päivää, mutta joskus itämisaika voi olla jopa kolme viikkoa.
Parvorokon oireet
Parvorokko alkaa yleensä lievällä kuumeella, päänsäryllä ja tavallisilla flunssan oireilla eli nuhalla, kurkkukivulla ja yskällä. Nämä oireet saattavat kestää muutaman päivän ennen punoittavan ihottuman puhkeamista lapsen poskiin. Poskilla näkyy kirkkaanpunaiset, läimäytyksen jälkiä muistuttavat läiskät.

Muutaman päivän kuluttua ihottuma voi levitä muualle kehoon, yleensä raajoihin. Ihottuma ei kuitenkaan yleensä leviä kämmeniin eikä jalkapohjiin. Ihottuma, joka joillakin lapsilla on kutiseva, kestää 1-3 viikkoa. Joskus ihottuma näkyy selvemmin auringonvalo- tai lämpöaltistuksen tai fyysisen aktiviteetin jälkeen.
Muita oireita ovat turvonneet imusolmukkeet, punaiset silmät, kurkkukipu ja ripuli. Monilla potilailla parvorokko ei aiheuta minkäänlaisia oireita.
Parvorokon komplikaatiot
Parvorokko on yleensä lievä sairaus ja se aiheuttaa komplikaatioita hyvin harvoin.
Vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla kädet, ranteet, nilkat ja polvet voivat turvota ja olla kipeitä. Tällaiset nivelongelmat voivat kestää muutaman kuukauden, jonka jälkeen ne häviävät itsestään.
Parvorokko ilmenee vakavampana lapsilla, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt (esimerkiksi syöpä- tai AIDS-potilailla) tai joilla on joitakin verisairauksia (esimerkiksi sirppisolusairaus), sillä parvorokkovirus hidastaa punasolujen muodostumista.
Lisäksi parvorokkoon sairastuneilla, raskaana olevilla naisilla on olemassa riski, että sikiö voi saada virustartunnan äidiltä, mikä voi joskus aiheuttaa ongelmia sikiössä johtaen pahimmissa tapauksissa keskenmenoon tai kuolleena syntymiseen.
Parvorokon hoito, mitä tehdä?
Parvorokko aiheuttaa vain vähän, jos ollenkaan, vaivoja sitä sairastavalle lapselle. Oireita voidaan hoitaa tarvittaessa kotikonstein.
Lepo ja runsas juominen auttavat flunssan oireisiin. Kutinaa lievittävät lääkkeet kuten antihistamiini difenhydramiini (ei saatavilla Suomessa) voivat auttaa kutisevaan ihottumaan.
Parasetamoli voi myös auttaa kuumeeseen ja nivelsärkyihin. Antibiootit eivät kuitenkaan auta virusperäisiin tauteihin.
Ennaltaehkäisy
Parvorokkotartuntaa on vaikea välttää, sillä se leviää jo ennen ihottuman puhkeamista.
Ihottuman puhjettua parvorokko ei enää tartu. Suun peittäminen yskiessä ja aivastaessa, säännöllinen käsienpesu, lelujen puhdistus ja sairaiden ihmisten seuran välttäminen voivat vähentää virustartuntariskiä.