Milloin lääkärin hoitoon
Vie ripuloiva lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:
- Lapsesi osoittaa merkkejä elimistön kuivumisesta. Merkkeihin kuuluu muun muassa: apaattisuus, reagoimattomuus, kuivat huulet tai suu sekä virtsaamattomuus yli 4-6 tuntia vauvalla tai 6-8 tuntia isommalla lapsella.
- Ota huomioon, että pikkulapset, erityisesti alle 6-kuukautiset vauvat kuivuvat paljon nopeammin kuin isommat lapset.
- Kuivumisesta kärsivillä alle 1 vuoden ikäisillä vauvoilla aukile (kallon pehmeä kohta päälaella) on sisäänpainunut.
- Lapsen ulosteessa on verta tai ripulin yhteydessä on voimakasta vatsakipua tai korkea kuume.
- Lapsen ripulin yhteydessä esiintyy voimakasta vatsakipua tai korkea kuume.
Varaa aika lääkäriltä jos:
- Lapsellasi on ollut kuumetta ja ripulia yli 3 vuorokauden ajan.
- Lapsellasi on ripulin lisäksi kuumetta ulkomaanmatkalta paluun jälkeen.
- Lapsellasi on ollut lievää ripulia yli viikon ajan.
- Lapsesi ripulissa on märkäeritettä tai limaa.
- Lapsesi ripuliin liittyy käyttäytymisen tai ruokahalun muutoksia tai painon laskua.
- Olet epävarma lapsesi tilasta
Mitä on ripuli?
Tiheästi toistuvaa, löysää tai vetistä ulostetta sanotaan ripuliksi. Kuitenkin normaalin ulosteen rakenne vaihtelee lapsesta toiseen. Myös lapsen ikä vaikuttaa asiaan; vauvoilla on usein löysä vatsa joka päivä, kun taas isommilla lapsilla voi kulua jopa muutama päivä ulostamisten välillä.
Kun siis arvioit lapsesi tilaa, on tärkeää verrata hänen ulosteidensa rakennetta ja esiintymistiheyttä ennen ja jälkeen sairastumisen.
Ripulin aiheuttajia
Ripulin aiheuttajia on monenlaisia, mukaan lukien: ruokamyrkytys, allergiset reaktiot tai yliherkkyys joillekin ruoka-aineille. Ripuli voi myös tulla joidenkin yleisten lääkkeiden, kuten antibioottien sivuvaikutuksena. Lapsilla kuitenkin yleisempi ripulin aiheuttaja on maha-suolitulehdus, mahalaukun ja suoliston virustulehdus. Näissä tapauksissa ripuli alkaa usein äkillisesti ja kestää yleensä vuorokaudesta viikkoon.
Jos lapsen ripuli kestää kauemmin kuin 2 viikkoa, tätä sanotaan krooniseksi ripuliksi. Krooninen ripuli voi olla vakava pikkulapsilla, sillä se voi johtaa huonoon ravinnonsaantiin, joka puolestaan aiheuttaa painonlaskua ja kasvuhäiriön.
Jotkut harvinaisemmat sairaudet voivat aiheuttaa lapselle kroonisen ripulin. Jos lapsesi uloste on löysää, harmaata ja pahalta haisevaa, se voi tarkoittaa, että lapsellasi on keliakia eli yliherkkyys gluteenille, viljan proteiinille. Ripuli, johon liittyy vatsakipua, voi tarkoittaa, että lapsellasi on Crohnin tauti, suoliston sisäpinnan tulehdus. Yliherkkyys laktoosille eli kyvyttömyys sulattaa laktoosia (maitosokeria) voi myös aiheuttaa ripulia. Tämä on yleensä periytyvää tai ilmenee lapsilla heidän kasvaessaan. Ota yhteys lääkäriin, jos lapsellasi on mielestäsi krooninen ripuli.
Maha-suolitulehdus
Lapsilla, joiden uloste muuttuu äkillisesti löysäksi ja ulostaminen usein toistuvaksi on todennäköisesti akuutti maha-suolitulehdus, mahan ja suoliston tulehdus. Maha-suolitulehduksen muihin yleisiin oireisiin voi kuulua pahoinvointi ja/tai oksentelu, joka yleensä alkaa yksi tai kaksi vuorokautta ennen ripulia ja kuumetta.
Maha-suolitulehdus on tavallisesti viruksen aiheuttama, mutta voi myös olla bakteerien aiheuttama. Suoliston virustulehdukset ovat yleensä lievempiä ja niihin voi liittyä hengitysteiden oireita kuten kurkkukipua, tukkoisuutta tai korvasärkyä, mutta bakteerien aiheuttama maha-suolitulehdus on tavallisesti vakavampi ja voi johtaa ripuliin, jossa on verta. Ulkomaanmatkan aikana tai jälkeen ilmenevä ripuli on usein bakteerien aiheuttama.
Useimmat maha-suolitulehdustapaukset ovat itsestään paranevia, eli eivät vaadi mitään erityistä hoitoa, ja lapsen vointi kohenee muutaman päivän kuluessa. Tärkein asia, jonka vanhempi voi tehdä, on varmistaa, että sairas lapsi juo tarpeeksi elimistön kuivumisen ennaltaehkäisemiseksi.
Kotihoito
- Varmista, että lapsesi juo tarpeeksi korvatakseen ripulin kautta menettämänsä nesteen, suolat ja kalorit.
- Jos lapsesi ripuli on lievä – eli ei kovin vetinen ja vähemmän kuin 5 ulostusta vuorokaudessa – hän voi jatkaa normaalin ruokavalionsa noudattamista.
- Vältä hedelmämehuja tai limonadeja, sillä ne sisältävät paljon sokeria ja voivat pahentaa ripulia.
- Jos imetät vauvaasi, jatka rintaruokintaa ja imetä useammin kuin tavallisesti. Jos vauva ei halua imeä, yritä antaa hänelle pieniä siemauksia rintamaitoa pullosta, kupista tai lusikalla.
- Äidinmaidon vastiketta saaville vauvoille voidaan jatkaa tavallisen vastikkeen antamista täydessä vahvuudessaan.
- Rintamaidon ja vastikkeen lisäksi voit antaa lapsellesi erityisvalmisteista suun kautta annettavaa nesteytysliuosta, joita on lukuisia. Kyseiset liuokset auttavat palauttamaan ripulin kautta menetetyt nesteet ja suolat ja ovat ostettavissa paikallisesta apteekista. Kysy lääkäriltä kuinka paljon elektrolyyttiliuosta voit antaa lapsellesi.
- Yli vuoden ikäisille lapsille voidaan antaa tavanomaista ravintoa, mukaan lukien laimentamatonta maitoa ja vettä. Joidenkin mehujen, kuten mustikka- tai porkkanamehun tiedetään auttavan ripuliin. Riisi, vilja, nuudelit sellaisenaan ja muut kovin tärkkelyspitoiset (hiilihydraattipitoiset) ruoka-aineet auttavat, koska ne auttavat sitomaan löysää ulostetta.