Terve.fi

Keskenmeno

Keskenmeno
Keskenmeno, oireet ja hoito: Tyypillisenä oireena esiintyy verivuotoa sekä alavatsakipuja kohdun supisteluista johtuen. Keskenmeno on yleisin raskauskomplikaatio. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen 13.raskausviikon täyttymistä.
Julkaistu 28.9.2006

Keskenmeno on yleisin raskauskomplikaatio. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen 13.raskausviikon täyttymistä. Keskenmeno tarkoittaa kuitenkin raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikon täyttymistä tai jos sikiö painaa alle 500 g ja on syntyessään kuollut.

Syyt

Alkuraskauden keskenmenolle ei yleensä löydy syytä. Valtaosa keskenmenoista johtuu munasoluperäisestä häiriöstä kuten kromosomi- tai geenivirheestä sekä tuulimunaraskaudesta, jossa alkion kehitys ei kunnolla käynnisty. Keskiraskaudessa keskenmeno voi johtua harvinaisesta kohdunsuun heikkoudesta, äidin perussairaudesta, kohdun rakennepoikkeavuudesta tai infektioista. Toistuvissa keskenmenoissa (> 3 keskenmenoa peräkkäin) syynä voi olla äidin perussairaus, tukostaipumus, piilevä kohdun limakalvon tulehdus tai vanhempien tasapainoinen kromosomivika.

Keskenmeno, oireet

Tyypillisenä oireena esiintyy verivuotoa sekä alavatsakipuja kohdun supisteluista johtuen.

Keskenmeno, hoito

Usein keskenmeno hoituu ilman toimenpiteitä. Kohtu vuotaa tyhjäksi ja kuukautiskierto käynnistyy uudelleen jonkin ajan kuluttua. Yleensä seuraava kuukautisvuoto tulee 6 viikon sisällä keskenmenosta, jos kuukautiskierto on aiemmin ollut säännöllinen. Jos vuoto on runsasta tai kivut kovat, voidaan kohtu tyhjentää kaavinnassa, joka tehdään lyhytaikaisessa nukutuksessa.

Alkuraskauden keskenmenoille ei ole olemassa estävää hoitoa. Kohdunsuun heikkoudesta johtuvia keskenmenoja hoidetaan joskus menestyksellisesti kohdunsuun tukilangalla. Äidin perussairaudet ja kohdun rakennepoikkeamat tulisi selvittää ja hoitaa jo ennen raskautta. Kaikkien infektioiden hoito on raskausaikana tärkeää.

Koska alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä, käynnistetään jatkotutkimukset mahdollisen häiriön löytämiseksi vasta, kun nainen on kokenut 3 peräkkäistä keskenmenoa. Keskenmeno on kuitenkin odottajalle ja hänen partnerilleen menetys, joka aiheuttaa surua ja vaatii surutyön tekemisen sekä asian käsittelyn. Omilla teoillaan tai ajatuksillaan ei voi saada keskenmenoa aikaiseksi.

Lue myös:

Asiantuntija vastaa: Keskenmenon pelko

Kommentoi »