Terveys

6 merkkiä keskenmenosta

8.1.2012 Terve.fi

Keskenmenoa ei useinkaan voi itse ehkäistä. Keskenmenon pelko saa usein myös odottavan äidin tarkkailemaan itseään jatkuvasti, ja pelästymään pienistäkin oudoista tuntemuksista kehossa. Liiallinen huolehtiminen ei ole kuitenkaan hyväksi.

Tässä Parenting.com -sivuston lista yleisimmistä keskenmenon oireista. Jos olet raskaana, ja sinulle tulee joitakin seuraavista oireista, on hyvä tarkistaa asia neuvolassa. Muista myös, että oireet eivät välttämättä tarkoita aina keskenmenoa. Jos olet kuitenkin huolissasi vauvasi voinnista, ota yhteys neuvolaan.

1. Verenvuoto tai tiputteluvuoto

Usein ensimmäinen merkki keskenmenosta on verenvuoto. Vuoto voi olla runsasta tai tiputteluvuotoa, sekä se voi vaihdella väriltään vaaleasta kirkkaanpunaiseen. Alkuraskauden aikana tiputteluvuoto voi olla myös normaalia. Jos sinulle tulee verenvuotoa, ota yhteys neuvolaan.

2. Kramppimaiset kivut alavatsalla

Alkuraskaudessa esiintyy monenlaisia kiputuntemuksia vatsan seudulla. Kyseessä voi olla sidekudosten venyminen, mutta toisinaan myös keskenmeno. Jos kivut ovat kovempia kuin tavalliset kuukautiskivut, esiintyvät vain toispuoleisesti tai niiden kanssa esiintyy verenvuotoa, ota yhteyttä neuvolaan.

3. Selkäkipu

Toisinaan yllättäen alkava selkäkipu voi enteillä keskenmenoa. Jos selkäsi kipeytyy oudosti ja kivun yhteydessä esiintyy verenvuotoa, kyseessä voi olla keskenmeno.

4. Lisääntynyt vaginan eritteiden määrä

Lisääntynyt valkovuoto on raskauden aikana normaalia. Jos vuodossa on kuitenkin hyytymiä, tai se haisee voimakkaalta, voi olla aihetta huoleen. Jos vuodon mukana tulee verihyytymiä, ota yhteyttä neuvolaan.

5. Raskausoireiden loppuminen

Kun raskaus menee kesken, raskausoireet yleensä loppuvat. Toisaalta raskausoireet, kuten pahoinvointi, voivat loppua muutamien viikkojen jälkeen myös terveessä raskaudessa. Jos raskausoireesi häviävät, sekä sinulla on muita keskenmenoon viittaavia oireita, kyseessä voi olla keskenmeno.

6. Negatiivinen raskaustestitulos positiivisen jälkeen

Naiset voivat tehdä useita raskaustestejä peräjälkeen varmistuakseen raskaudesta. Jos saat positiivisen testituloksen, mutta muutaman päivän kuluttua negatiivisen, voi olla hyvä käydä tarkistuttamassa raskauden tila lääkärissä. Lääkäri voi varmistaa raskauden verikokeella.

Lue lisää:

Raskauden ajan ongelmat

Näin tunnistat keskenmenon

Asiantuntija vastaa: Keskenmenon pelko

Istukan poikkeavuudet aiheuttavat neljänneksen kohtukuolemista

8 harhakäsitystä hedelmällisyysasioista – tiesitkö näitä?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi