com -sivustolla hedelmällisyysekspertti Joshua U. Klein kertoo yleisistä harhaluuloista, joita hedelmällisyyteen liittyy. Tässä tiivis tietopaketti aiheesta.
1. 40 on uusi 30
Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut. Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on 28. Lapsia tehdään yhä vanhempina, koska opiskelu ja ura menevät perheenperustamisen edelle. Lisäksi nykyään nuoruutta venytetään nelikymppiseksi asti. Hedelmättömyyden riski kasvaa kuitenkin vuosi vuodelta. Ikävuosien 20-24 välillä hedelmättömyyden riski on noin 6 prosenttia, kun taas ikävuosien 40-44 välillä se on jo 64 prosenttia.
2. Hedelmöittymisellä ei ole kiirettä
Nykyään hedelmättömyydestä voidaan puhua, jos lasta on yritetty aktiivisesti vuoden ajan, mutta raskaus ei ole alkanut. Alle 35-vuotiailla terveillä naisilla ei yleensä ole hätää, mutta jos ikää on yli 35 ja kärsii joistakin sairauksista, kuten epäsäännöllisistä kuukautisista, diabeteksesta tai kilpirauhasongelmista, apua ei kannattaisi odottaa yli vuoden ajan. Aika on arvokas asia, kun kyseessä on hedelmällisyys.
3. Seksiä on riittävästi
Nykyelämän kiireisyys vaikuttaa myös lapsensaantiin. Kiireisen parin voi olla haastavampi saada lasta, ihan siksikin että seksiä ei ehditä harrastaa. Raskauden todennäköisyys on yleensä 25 prosenttia, kun pariskunta on terve ja yhdyntä ajoittuu parhaaseen mahdolliseen hedelmöittymisaikaan. Paras aika hedelmöittymiseen on ovulaation molemmin puolin, ja se kestää noin kolmesta viiteen päivää. Jos tälle ajalle ei osu yhdyntää, todennäköisyys tulla raskaaksi pienenee.
4. Vika on yleensä naisessa
Jos parilla on todettu hedelmällisyysongelmia, naiset usein olettavat olevansa syypäitä. Naisen lisääntymismekanismi on monimutkaisempi kuin miehellä, joten asiassa voi olla perääkin. Silti hedelmällisyys ei ole vain naisen ongelma. Silti, jopa 24-35 prosenttia hedelmättömyydestä johtuu spermaongelmista, eli siis miehestä. Miehistä johtuva hedelmättömyys on nousussa, ja syyksi epäillään esimerkiksi altistumista epäterveellisille ympäristötekijöille.
5. Rentoutuminen auttaa
Stressi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, ja hedelmällisyysongelmat vain lisäävät stressiä. Oravanpyörä on ikävä, ja aiheuttaa murhetta monelle. Ei silti ole tarkkaa käsitystä siitä, vaikuttaako stressi todella hedelmöittymiseen. Stressin vähentäminen varmasti auttaa hedelmöittymiseen, mutta stressin vähentämisestä ei tulisi ottaa uutta stressinaihetta itselleen.
6. Hedelmöityshoidoista saa monikkolapsia
Hedelmöityshoidot voivat aiheuttaa ennakkoluuloja, että niiden avulla perheeseen syntyy kaksoset tai kolmoset. Hedelmöityshoidot voivat johtaa kaksosiin, jos kohtuun siirretään vaikkapa kaksi alkiota, jotka molemmat kehittyvät sikiöiksi. Suomessa kohtuun ei siirretä yleensä enempää kuin yksi alkio kerrallaan, joten monikkoraskauden riski on pieni. (Lähde: Wikipedia)
7. Hedelmöityshoidot ovat liian kalliita
Hedelmöityshoitoja saatetaan empiä niiden kalleuden vuoksi. Suomessa hedelmöityshoitoihin saa Kela-korvausta. Pääsääntöisesti Kela korvaa kolme hedelmöityshoitoa 43 ikävuoteen saakka. Omavastuu vaihtelee riippuen siitä, mitä kautta saa apua hedelmättömyyteen. Enimmillään hedelmöityshoito voi maksaa muutamia tuhansia euroja. Lisää hedelmättömyyshoidoista voi lukea esimerkiksi Väestöliiton nettisivuilta.
8. Hoitojen avulla voi saada lapsen vanhemmallakin iällä
Monet naiset saattavat luottaa siihen, että lapsen saa kyllä vanhempanakin, kunhan menee vain hoitoihin. Hedelmällisyyshoitokaan ei kuitenkaan välttämättä johda raskauteen, jos naisella on ikää yli 40 vuotta. Väestöliiton mukaan raskauden todennäköisyys alkionsiirron jälkeen on 30-35 prosenttia alle 40-vuotiailla naisilla, mutta sitä vanhemmilla naisilla raskauden todennäköisyys on noin puolta pienempi. (Lähde: Väestöliitto)