Kuukautiset ovat hedelmällisessä iässä olevan naisen elimistön luonnollinen tapahtuma.
Kuukautiset alkavat yleensä 10-15-vuotiaana. Ne loppuvat noin 50-vuoden iässä, jonka jälkeen raskaus ei ole enää mahdollinen. Sekä alkaminen että loppuminen ovat naiselle henkisesti ja fyysisesti merkittävää aikaa.
Kuukautiset tarkoittaa, että kohdun limakalvo poistuu verisenä vuotona pois elimistössä, jos nainen ei ole tullut raskaaksi.
Naisen elimistö valmistautuu kerran kuukaudessa tulemaan raskaaksi. Silloin tapahtuu ovulaatio: munasarjoista vapautuu yleensä yksi munasolu, joka kulkeutuu kohtuun. Kohtu puolestaan on valmistautunut tähän paksuntamalla limakalvoa, joka myös muuttuu verisemmäksi.
Jos hedelmöitys tapahtuu eli naisen munasolu ja miehen siittiö kohtaavat, hedelmöitynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään ja raskaus alkaa. Jos näin ei tapahdu, munasolu ja kohdun limakalvo vuotavat ulos.
Kuukautiskierto: kuukautiset ovat noin kerran kuukaudessa eli 28 päivän välein toistuva tapahtuma.
Kuukautisten yleinen lempinimi on menkat.
Mistä tiedät, milloin sinulla on ovulaatio? Tieto on tärkeä varsinkin naisille, joiden toiveissa on raskaus. Yhden kuukautiskierron aikana naisen mahdollisuus tulla raskaaksi on parinkymmenen prosentin luokkaa.
Lue tarkemmin: Kuukautiset tietopaketti.
Yleisimmät vuotohäiriöt ovat epäsäännölliset kuukautiset ja runsaat kuukautiset sekä yllättäen poisjääneet kuukautiset. Vuotohäiriöiden syistä ja hoidoista voit lukea tarkemmin tästä.
Kuukautiset voivat loppua esimerkiksi syömishäiriön ja liiallisen treenaamisen seurauksena.
Kun kuukautiskivut piinaavat, löydät tästä perusohjeita.
Lievät PMS-oireet vaivaavat monia naisia ennen kuukautisia. Se tarkoittaa kuukautisia edeltävää masennusta, joka joillakin voi olla vaikea.
Ennen kuukautisia moni nainen kaipaa rasvaista ja makeaa ruokaa, niin sanottua lohturuokaa.