Terve.fi

Veikö pätkäpaasto kuukautiset?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 3.2.2017

Kysymys:

Olen 29-vuotias puolitoistavuotiaan pojan äiti. Lopetin imetyksen vuodenvaihteessa. Sen jälkeen kuukautiset ovat palanneet mutta eivät ihan säännöllisinä.

Lopetin toukokuussa sokerin käytön ja aloitin 5:2-paaston. Olen 64-kiloinen ja 177-senttinen, mutta kaipasin terveellisempiä elintapoja herkuttelun tilalle.

Paino putosi pari kiloa, ja olen ollut paastoon tyytyväinen. Se antoi minulle paljon uutta energiaa. Paastopäiviä kertyi hieman vaadittua enemmän: yleensä kaksi välipäivää paastopäivien välillä, joskus vain yksi välipäivä.  

Päätin pitää tauon paastosta, enkä ole vielä aloittanut sitä uudelleen. Ongelmani on, että paaston aloittamisen jälkeen kuukautiseni jäivät pois. Raskauden mahdollisuus on poissuljettu. Epäilen syyn olevan paastossa.  

Onko pätkäpaasto syytä lopettaa kokonaan, jos sillä on vaikutusta kuukautiskiertoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuukautiskierron säätely on moniportainen prosessi.­ Ylimpänä säätelijänä toimii aivojen hypotalamus. Sen tehtävä on erittää hormonia,­ joka aktivoi aivo­lisäkettä erittämään kahta eri hormonia (FSH ja LH). Nämä hormonit säätelevät munasarjan toimintaa.­ Hormonien­ vaikutuksesta munasarja kypsyttää kuukausittain munarakkulassa­ yhden munasolun, joka sitten hedelmöittymiskelpoisena irtoaa eli ovuloituu. Munarakkula erittää naishormonia eli estrogeeniä,­ joka paksuntaa kohdun limakalvoa. Jos raskaus­ ei ala, paksuuntunut limakalvo poistuu kohdusta kuukautisvuotona.

Kyseinen säätelyjärjestelmä on herkkä ulkoisille muutoksille. Jos elimistö on aliravittu, energiansaannissa on suuria vaihteluita tai elimistö on stressitilassa, ajautuu hypotalamus ”säästöliekille” ja vähentää hormonieritystään. ­Näin ollen munasarja ei saa tarvitsemaansa käskyä tuottaa kypsää munasolua eikä naishormonia erity. Kohdun limakalvo ei paksuunnu ja kuukautiset jäävät pois.

Pitkittyessään tällainen tilanne johtaa paitsi munasolun kypsymishäiriöön ja sitä kautta ovulaatiohäiriöstä­ johtuvaan hedelmättömyyteen, myös elimistön liian mataliin naishormonipitoisuuksiin. Naishormonia tarvitaan luuston ja verisuonien kunnon ylläpitoon. Pitkittynyt­ naishormonivaje voi johtaa osteoporoosiin eli luukatoon jo nuorella­ iällä.

Kuukautisesi ovat vasta nyt jääneet pois. Paastopäiviä kannattaa varmasti vähentää ja seurata tilannetta. Jos kuukautiskierto ei käynnisty paastopäiviä vähentämällä­, kannattaa paastosta luopua ja etsiä muita hyvänolon lähteitä.

Hormonivalmisteita käyttämättömällä, hedelmällisessä­ iässä olevalla naisella toimiva kuukautiskierto on hyvä mittari terveydestä ja elintapojen oikeellisuudesta.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.