Naisen terveys

Naisen terveys pitää sisällään koko elämänkaaren kuukautisten alkamisesta ja aina vaihdevuosiin asti.

Naisen terveys koostuu henkisestä hyvinvoinnista, kehon terveydestä ja siitä, missä olosuhteissa elää. Naisen terveys on siis monen asian summa. Naisen terveys pitää yläkäsitteenä sisällään kuukautiset, seksuaalisuuden, raskauden ja lopulta vaihdevuodet. Naisen terveys ei kuitenkaan ole mikään kaikkien jakama todellisuus, vaan jokaisen naisen terveys on yksilöllinen kokonaisuus. Kaikki naiset eivät esimerkiksi koe raskautta, eikä kaikilla naisilla ole edes munasarjoja.

Kun kuukautiset alkavat, alkavat usein myös huolet. Mikä on normaalia, miltä minun pitäisi näyttää, mitä muut ajattelevat? Kulttuuri ja yhteiskunta aiheuttavat monenlaisia paineita sekä tytöille että pojille mutta ennen kaikkea tytöille. Tytöillä paineet liittyvät usein vartaloon.

Kuukautiset, kuten naisen terveys muutenkin, herättävät usein paljon kysymyksiä. Kuukautiset ovat toisille iloinen asia, merkki siitä, että kaikki toimii ja keho aikuistuu. Ne ovat siirtymäriitti, joka tekee lapsesta teoriassa sukukypsän, vaikkei hän vielä olekaan henkisesti valmis aikuisuuteen. Kuukautiset voivat myös olla hyvin kivulias kokemus. Runsaat kuukautiset ovat ongelma, johon voi saada apua lääkkeistä tai kierukasta. Myös ehkäisypillerit voivat aiheuttaa erilaisia oireita, toisaalta ne voivat myös helpottaa niitä. Kaikki riippuu oikean, yksilöllisen hoitotavan löytämisestä.

Endometrioosi on yksi syy, jonka vuoksi kuukautiset voivat tuntua hyvin kivuliailta. Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Yleisiä oireita ovat alavatsakipu, ulostus- ja virtsaamiskipu sekä yhdyntäkivut. Hormonikierukka ja ehkäisypillerit voivat lievittää endometrioosin oireita ja vähentää endometrioosin kasvua.

Naisen terveys on kaari, jonka suurimpia mullistuksia on raskaus. Raskaus on sekin monelle sekä ilon ja uudenlaisen energian että kivun ja huolen lähde. Raskaus, oli se sitten suunniteltu tai yllättävä muutos, herättää miettimään elämän jatkuvuutta, rakkautta ja suhdetta kehoon. Ei liene suurempaa rakkautta kuin rakkaus, jota vanhempi tuntee lastaan kohtaan. On kuitenkin selvää, etteivät kaikki halua lapsia eikä se ole naisen elämän päämäärä. Moni elää onnellista elämää, vaikka raskaus ei osuisi ikinä omalle kohdalle.

Raskaus voi olla myös asia, josta ihminen unelmoi mutta jonka aloittamiseen hän tarvitsee apua. Raskaus voikin saada alkunsa esimerkiksi hedelmöityshoidoista. Hedelmöityshoito on usein vaihtoehto, jos lapsen vanhemmat ovat esimerkiksi samaa sukupuolta tai raskaaksi tuleminen ei muuten onnistu kotikonstein. Jos raskaus ei toiveesta huolimatta onnistu, adoptio on yksi vaihtoehto lasten hankkimiseen.

Raskaus saattaa sujua mutkattomasti tai aiheuttaa paljon ongelmia. Suuri osa raskaana olevista kokee kovia kipuja, pahoinvointia. Osa kokee myös univaikeuksia ja närästystä. Kipu huipentuu synnytykseen, mutta sen unohtaa usein heti, kun lapsi on nostettu rinnan päälle.

Naisen terveys vaihtelee iän myötä. Vaihdevuodet ovat yksi suuri etappi: useimmiten se merkitsee kuukautisten loppumista ja sitä, ettei lasten saaminen enää onnistu. On myös tapauksia, jossa vaihdevuodet ovat jo alkaneet, mutta kuukautiset jatkuvat yhä. Useimmiten vaihdevuodet kuitenkin merkitsee irti päästämistä ja oman vahvuuden löytämistä uudelleen. Erilaisiin oireisiin, kuten limakalvojen kuivumiseen ja kuumiin aaltoihin, on tehokkaita hormonivalmisteita. Niitä voi yrittää hoitaa myös luonnollisin konstein. Parhaimmillaan vaihdevuodet ovat portti entistä täyteläisempään elämään.

Naisen terveys linkittyy vahvasti kehokuvaan, itsetuntoon ja kulttuuriin. Suurimman osan historiasta naiset ovat olleet miesten omaisuutta, ja naisten nouseminen yhdenvertaisiksi yhteiskunnan jäseniksi on verrattaen tuore ilmiö. Tasa-arvoa ei ole vieläkään saavutettu. Yhä naisten vartaloita kommentoidaan, kontrolloidaan ja kohdellaan kaltoin. Nainen voi olla terve ja hyvinvoiva vain ympäristössä, jossa hänen kehoaan kunnioitetaan, jossa hän kunnioittaa itseään ja jossa naiset kunnioittavat toisiaan. Itsekunnioitus ja terveet rajat ovat naisen terveyden perusta.

Nainen tietää usein itse parhaiten, miten hän haluaa hoitaa terveyttään. Nainen voi suosia luonnomukaisia terveydenhoitotapoja tai lääkkeitä oman tahtonsa mukaan. Tärkeintä on, että nainen on sinut itsensä kanssa ja saa tarpeeksi tietoa terveydestään. Jokainen nainen on itse terveytensä paras asiantuntija. Rakkaus itseä kohtaan on tärkeää. Kun itsekunnioitus on kohdallaan, elämää kohtaavat mullistukset, kuten vaikkapa raskaus, sujuvat paremmin.