Terve.fi

Yleistietoa vaihdevuodet

Yleistietoa vaihdevuodet
Vaihdevuosien yleisimmät oireet ovat yöhikoilu ja kuumat aallot. Vaihdevuosien oireet johtuvat estrogeenin puutoksesta elimistössä. Lue lisää.
Julkaistu 5.8.2019

Menopaussi johtaa munasarjojen estrogeeni- ja progesteronihormonien tuotannon loppumiseen. Erityisesti estrogeenin puutos elimistössä johtaa puolestaan tyypillisiin vaihdevuosioireisiin.

Vaihdevuosioireiden seuranta

Koska hormonikorvaushoidon tiedetään jonkin verran nostavan rintasyövän riskiä, on suositeltavaa, että hormonikorvaushoitoa saava nainen kävisi vuosittain gynekologin tai yleislääkärin vastaanotolla, jolloin tehdään gynekologinen tutkimus, rintojen tutkimus ja verenpaineen mittaus, ellei kotimittauksia ole tehty ennen seurantakäyntiä.

Mammografia tulee ottaa joka toinen vuosi. Papa-koe ja kohdun limakalvonäyte tulee ottaa ennen hoidon aloitusta ja joka toinen vuosi hoidon aikana tai jos ylimääräistä vuotoa esiintyy.

Vaihdevuosioireiden yleisyys

Vaihdevuosioireet ovat erittäin yleisiä. Autonomisen hermoston oireista, kuten kuumista aalloista ja yöhikoilusta kärsii n. 75 % menopausaalisista naisista.

Vaihdevuosioireiden ennuste

Autonomisen hermoston oireet kestävät yleensä hankalampina pari vuotta, mutta osalla naisista jopa 10–20 vuotta. Vaihdevuosioireita voidaan kuitenkin tehokkaasti lievittää hormonikorvaushoidolla.

Lähteet:

Mikkola T. Vaihdevuodet, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Tiitinen A. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

ICD-10:

N95.1 Vaihdevuosioireet

2 kommenttia