Terve.fi

Irtosolukoe eli PAPA-testi

Irtosolukoe eli PAPA-testi
Säännöllisillä PAPA- eli irtosolukokeilla pyritään löytämään emättimen ja kohdunkaulan limakalvon solumuutokset ajoissa.
Julkaistu: 30.4.2018
Kohdunkaulan syöpä on kolmanneksi yleisin naisten syöpä maailmanlaajuisesti. Kohdunkaulan syövän tärkein yksittäinen aiheuttaja on ihmisen papilloomaviruksen eli kondylooman (HPV) tietyt pahanlaatuiset tyypit. Kondylooman alalajeja on kymmeniä, mutta vain muutama niistä altistaa syövän kehittymiselle. Suurin osa kondylooman alalajeista ei aiheuta syöpää, vaan esimerkiksi vain syyliä ulkosynnyttimiin.
Säännöllisillä Papa- eli irtosolukokeilla pyritään löytämään emättimen ja kohdunkaulan limakalvon solumuutokset (HPV-muutokset ja syövän esiasteet) ajoissa, jolloin mahdolliset lisätutkimukset ja hoito voidaan aloittaa riittävän ajoissa ja siten estää varsinaisen syövän kehittyminen.
Kohdunkaulan solumuutosten kehittyminen syöväksi vaatii vuosia, ja lievimmät muutokset paranevat itsestäänkin. Irtosolukoe voidaan ottaa myös esimerkiksi sukupuolitautien tai gynekologisen infektioepäilyn vuoksi. Papa-kokeesta ei näe mikä kondyloomalaji on kyseessä ja siksi kaikille, joilta löydetään kondylooma, järjestetään seuranta.
Syöpien syntyyn vaikuttavat monet tekijät yhdessä ja erikseen. Kohdunkaulan syövän suhteen ainakin seuraavilla tekijöillä on osoitettu olevan yhteys syövän kehittymiseen:
  • immuunipuutos
  • tupakointi
  • sairastettu sukupuolitauti
  • virusinfektiot, lähinnä kondylooma eli HPV
  • seksipartnerien suuri määrä
  • varhain aloitettu sukupuolielämä
  • ei ole koskaan otettu Papa-koetta
  • edellisestä Papa-kokeesta on yli viisi vuotta
Valtakunnallinen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma kohdistetaan 5 vuoden välein. Seulontaan kutsutaan kunnasta riippuen (25)30–60(65)-vuotiaat naiset. Päämääränä on kohdunkaulan syövän varhainen toteaminen sen esiastevaiheessa, ennen kuin muutokset ovat kehittyneet varsinaiseksi syöväksi. Varhaisvaiheessa aloitettu hoito hävittää 95–99 % todetuista muutoksista.
Myös HPV-rokotteen saaneista tulisi osallistua seulontoihin, sillä rokote ehkäisee vain osan HPV-infektioista. Papa-näyte otetaan myös seulontaikärajojen ulkopuolella olevilta naisilta, joilla on siihen tarvetta gynekologisten oireiden perusteella.
Papa-näytettä ei miellelään oteta kuukautisten aikana, sillä silloin näyte on yleensä hankala tutkia ja tulkita. Näyte voidaan ottaa myös raskauden ja imetyksen aikana.
Oikein suoritettuna Papa-koe on kivuton toimenpide. Papa-kokeessa otetaan kolme näytettä limakalvoilta. Ensimmäinen emättimen pohjukasta, toinen kohdun ulkosuulta ja kolmas näyte kohdunkaulakanavasta soluharjalla pyöräyttäen. Kohdunkaulakanavan näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä. Näytteet siirretään lasilevylle, joka toimitetaan tutkimuslaboratorioon. Tulokset tulevat yleensä 1–3 viikon kuluessa.
Lähteet:
Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset, Käypä hoito-suositus, 2016.
Papa-ja endometriumnäyte, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.
ICD-10:
Z12.4 Kohdunkaulan kasvaimiin kohdistuva seulontatutkimus
1 kommentti