Terve.fi

Irtosolukoe eli PAPA-testi

Irtosolukoe eli PAPA-testi

Säännöllisillä irtosolukokeilla pyritään löytämään emättimen ja kohdunkaulan limakalvon solumuutokset ajoissa.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Kohdunkaulan syöpä on toiseksi yleisin naisten syöpä maailmanlaajuisesti. Kohdunkaulan syövän tärkein yksittäinen aiheuttaja on ihmisen papilloomaviruksen eli kondylooman (HPV) tietyt pahanlaatuiset tyypit. Kondylooman alalajeja on kymmeniä, mutta vain muutama niistä altistaa syövän kehittymiselle. Suurin osa kondylooman alalajeista ei aiheuta syöpää, vaan esimerkiksi vain syyliä ulkosynnyttimiin.

Säännöllisillä PAPA- eli irtosolukokeilla pyritään löytämään emättimen ja kohdunkaulan limakalvon solumuutokset (HPV-muutokset ja syövän esiasteet) ajoissa, jolloin mahdolliset lisätutkimukset ja hoito voidaan aloittaa riittävän ajoissa ja siten estää varsinaisen syövän kehittyminen. Kohdunkaulan solumuutosten kehittyminen syöväksi vaatii vuosia, ja lievimmät muutokset paranevat itsestäänkin. Irtosolukoe voidaan ottaa myös esimerkiksi tulehduksen osoittamiseksi. PAPA-kokeesta ei näe mikä kondyloomalaji on kyseessä, ja siksi kaikille joilta löydetään kondylooma, järjestetään seuranta.

Syöpien syntyyn vaikuttavat monet tekijät yhdessä ja erikseen. Kohdunkaulan syövän suhteen ainakin seuraavilla tekijöillä on osoitettu olevan yhteys syövän kehittymiseen:

  • immuunipuutos
  • tupakointi
  • sairastettu sukupuolitauti
  • virusinfektiot, lähinnä kondylooma eli HPV
  • seksipartnerien suuri määrä
  • varhain aloitettu sukupuolielämä
  • ei ole koskaan otettu PAPA-koetta
  • edellisestä PAPA-kokeesta on yli viisi vuotta

Kohdunkaulan syövän seulontaa Suomessa harjoittaa Suomen Syöpäyhdistys ry, joka järjestää joukkotarkastusohjelmia. Päämääränä on kohdunkaulan syövän varhainen toteaminen sen esiastevaiheessa, ennen kuin muutokset ovat kehittyneet varsinaiseksi syöväksi. Varhaisvaiheessa aloitettu hoito hävittää 98 % todetuista muutoksista. Tarkastukset järjestetään viiden vuoden välein.

PAPA-näyte tulee ottaa vuodottomana ajanjaksona. Kuukautisvuodon aikaan otettu näyte on yleensä hankala tutkia ja tulkita. Näyte voidaan ottaa myös raskauden aikana.

Oikein suoritettuna PAPA-koe on kivuton toimenpide. PAPA-kokeessa otetaan kolme näytettä limakalvoilta. Ensimmäinen emättimen pohjukasta, toinen kohdun ulkosuulta ja kolmas näyte kohdunkaulakanavasta soluharjalla pyöräyttäen. Kohdunkaulakanavan näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä. Näytteet siirretään lasilevylle, joka toimitetaan tutkimuslaboratorioon. Tulokset tulevat yleensä 1 – 3 viikon kuluessa.

Lue myös: Tulkintaohje papa-vastaukselle -potilasohje

Lisätietoa:

Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset – diagnostiikka, hoito ja seuranta, Käypä hoito -suositus

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 15.7.2010.

Julkaistu: 13.2.2007