Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaulan syöpä on papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama infektio. Kohdunkaulan syöpä on ehkäistävissä rokotteella.

Kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmanlaajuisesti. Tärkein yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövälle on ihmisen papilloomaviruksen (HPV, Human Papilloma Virus) aiheuttama infektio. Papilloomaviruksia on kymmeniä. Näistä vain muutama altistaa kohdunkaulan syövälle; muut aiheuttavat lievempiä vaivoja kuten esimerkiksi syyliä ulkosynnyttimiin.

Kohdunkaulan syöpää voi ehkäistä rokotteella, joka tarjoaa suojan kondylooman syöpää aiheuttavia alalajeja vastaan. Rokotteita kohdunkaulan syöpää vastaan suojaamaan on markkinoilla kaksi, ja ne ovat olleet käytössä muutaman vuoden ajan. Käyttäjäkokemuksia on maailmalta kerätty runsaasti, ja kokemukset ovat hyviä. Kondyloomarokote suositellaan otettavaksi mieluiten hyvissä ajoin ennen ensimmäistä seksuaalista kanssakäymistä. Rokotteeseen tarvitaan lääkärin resepti.

Suomessa on käytössä valtakunnallinen seulonta kohdunkaulan syövän esiastemuutosten varhaiseksi löytymiseksi. 25 - 60-vuotiailta naisilta otetaan PAPA-testi viiden vuoden välein.

Lähteet:

Gynekologiset syövät, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Heinonen P. K. Gynekologiset syövät, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

Papakokeet ja luotettavuus

Olin 3 vuotta sitten papakokeessa ja sain tulokseksi AGC-NOS, eli lieviä muutoksia lieriösoluissa. Tästä vuosi niin menin seurantaan ja minulle todettiin ASCUS merkitykseltään määrittelemätön atypia levyepiteelisoluissa. Välissä minulla oli hormonikierukka, jonka otin pois muutamaa kuukautta ennen toista papakoetta. Miten diagnoosit voivat vaihtua vuodessa paikasta toiseen? Luokitellaanko tavallisten tulehdusten aiheuttamia muutoksia kyseisiin luokkiin vai onko lievissäkin epiteelimuutoksissa kyseessä melkein aina Hpv-virus? Molempina kertoina minulla oli myös bakteerivaginoosia. Asia ahdistaa minua entisestään, koska tutkin asia ja luin, että lieriesolumuutokset eivät aina näy papakokeessa ja lukemassani lääkäreille suunnatussa opetusmateriaalissa kerrottiin papakokeen herkkyyden olevan niiden suhteen vain 50%. Onko lieriösolumuutosten tutkiminen papakokeella lähes arpapeliä, koska luotettava tulos saadaan vain puolissa tutkimuksissa. Vai onko luotettavuus kohentunut yhtään viime aikoina? Olen ahdistunut asiasta, koska pelkään ettei papakokeella kykene luotettavasti seuramaan lieriösolumuutoksia. Pitäisikö papakokeita ottaa useampi, jos puolet niistä eivät näytä oikeaa tulosta lieriösolujen suhteen. Olen ollut nuorena Hpv-rokotetutkimuksessa ja saanut rokotteen. Jos nyt teen Hpv-testin, näyttääkö se luotettavan tuloksen vai vaikuttaako rokotetutkimuksessa annettu rokote luotettavuuteen, jos minulle on kehittynyt vasta-aineita. Onko Hpv-rokotteen suoja yleensä pitkäaikainen?

Terve.fi

Erittäin huolestunut HPV-infektiosta ja kohdunkaulan syövästä

Olen perusterve 24-vuotias nainen. Täysin oireeton. Olen nyt ollut 3 vuotta vakituisessa parisuhteessa nykyisen mieheni kanssa. 5 vuotta sitten minulla todettiin yllätyslöydöksenä HSIL Papasta ja tämän jälkeen kolposkopiassa löydös todettiin kuitenkin vain CIN 1-tasoiseksi, ja 6 kk myöhemmin kontrollikolposkopiassa muutos oli parantunut itsestään. Tämän jälkeen olen ollut asiasta silti huolissani ja siksi olen käynyt Papassa vuosittain. Löydös on ollut aina normaali. Tänä keväänä päädyin tekemään netistä tilattavan HPV-testin, joka kertoi vain yleisesti, onko minulla korkean riskin HPV-virusta (ei eritellyt, onko 16 tai 18) ja tulos oli positiivinen. Tämän jälkeen välittömästi otettu Papa oli kuitenkin normaali, eikä minua näin ollen lähetetty kolposkopiaan. Olen asiasta erittäin huolissani ja ajattelen asiaa lähes päivittäin. Gynekologini ehdotti, että uusi Papa vuoden päästä ja uusi HPV-testi aikaisintaan silloin. Kysyisin kuitenkin nyt, onko mitään, mitä voin asialle tätä ennen tehdä? Onko kyseessä sama infektio kuin 5 vuotta sitten? Kuinka todennäköisesti minulla on adenokarsinooma, joka ei vain Papassa näy? Onko mahdollista, että minulla on juurikin tällainen pitkittynyt HPV-infektio, joka ei koskaan parane? Miksei muutoksia sitten Papassa näy, vaikka HPV-testi on positiivinen? Lisäksi haluaisin tietää, miten mahdollista on, että pelkkä HPV-testi on minulla läpi elämän positiivinen? Onko tässä tapauksessa silti mahdollista, ettei varsinaisia solumuutoksia enää koskaan synny? Kuinka huolissani minun tulisi olla? Valtavasti kiitoksia jo etukäteen. Tuntuu, ettei kukaan osaa kattavasti vastata kysymyksiini.