Kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmanlaajuisesti. Tärkein yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövälle on ihmisen papilloomaviruksen (HPV, Human Papilloma Virus) aiheuttama infektio. Papilloomaviruksia on kymmeniä. Näistä vain muutama altistaa kohdunkaulan syövälle; muut aiheuttavat lievempiä vaivoja kuten esimerkiksi syyliä ulkosynnyttimiin.
Lue kohdunkaulan syövän oireista ja kohdunkaulan syövän hoidosta.
Kohdunkaulan syöpää voi ehkäistä rokotteella, joka tarjoaa suojan kondylooman syöpää aiheuttavia alalajeja vastaan. Rokotteita kohdunkaulan syöpää vastaan suojaamaan on markkinoilla kaksi, ja ne ovat olleet käytössä muutaman vuoden ajan. Käyttäjäkokemuksia on maailmalta kerätty runsaasti, ja kokemukset ovat hyviä. Kondyloomarokote suositellaan otettavaksi mieluiten hyvissä ajoin ennen ensimmäistä seksuaalista kanssakäymistä. Rokotteeseen tarvitaan lääkärin resepti.
Suomessa on käytössä valtakunnallinen seulonta kohdunkaulan syövän esiastemuutosten varhaiseksi löytymiseksi. 25 - 60-vuotiailta naisilta otetaan PAPA-testi viiden vuoden välein.
Lisätietoa kohdunkaulan syövän yleisyydestä.
Lähteet:
Gynekologiset syövät, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Heinonen P. K. Gynekologiset syövät, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.