Terve.fi

Ihmisen papilloomavirus -potilasohje

Ihmisen papilloomavirus -potilasohje
HPV eli ihmisen papilloomavirus on erittäin yleinen sukupuoliteitse tarttuva infektio.
Julkaistu 23.10.2017

HPV eli ihmisen papilloomavirus on erittäin yleinen sukupuoliteitse tarttuva infektio.

Papilloomavirus voi tarttua yhdynnässä, jossa ei käytetä kondomia, suuseksissä tai käsien välityksellä. Tartunta-aikaa on mahdotonta määrittää, mutta ennusteen mukaan se vaihtelee yhdestä kahdeksaan kuukauteen. Arvion mukaan noin kolme neljästä saa papilloomavirusinfektion elämänsä aikana. Osa HPV-infektion virustyypeistä aiheuttaa myös kondyloomaa.

Pitkään jatkuneena ja hoitamatta papilloomavirus voi aiheuttaa syöpää. Kohdunkaulan syövän yleisin syy on joko HPV-infektio tai kondylooma. Myös miehille papilloomavirus voi aiheuttaa sekä solumuutoksia että syöpää, mutta kohdunkaulansyöpä on näitä huomattavasti yleisempi. Papilloomavirus voi aiheuttaa sekä miehille että naisille nielu- ja peräsuolisyöpää.

Papilloomavirus ja oireet:

Papilloomavirus voi olla vuosiakin piilevä eli oireeton. Infektio esiintyy solumuutoksina, jotka voidaan havaita Papa-kokeella ja HPV-testillä. Infektion voi havaita myös harvoin kukkakaalimaisina syylinä eli kondyloomina. Miehille ei ole olemassa Papa-näytettä vastaavaa testiä, jolla solutason muutoksia voitaisiin havaita.

Papilloomavirus aiheuttaa lieviä ja vaikeita solumuutoksia, joista yleensä vain vaikeat solumuutokset hoidetaan.

Diagnostiikka:

Papilloomaviruksen diagnostiikkaan liittyy Papa-kokeen lisäksi gynekologinen tutkimus, jossa ulkosynnyttimen, emättimen ja kohdunnapukan limakalvot tutkitaan perusteellisesti. Tutkimuksessa ulkosynnyttimistä voidaan havaita ulkonevia syyliä, kohdunnapukassa taas ihon myötäisiä syyliä.

Jos ulkosynnyttimistä löydetään tutkimuksessa visvasyylä, otetaan irtosolunäyte, mikäli edellisestä irtosolunäytteenotosta on yli kaksi vuotta. Papa-näytteen ja gynekologisen tutkimuksen lisäksi tehdään kolposkopia, jonka tarkoitus on saada selville solumuutosten luonne hoidon arvoimiseksi. Hoidontarvetta arvioidaan, mikäli HPV-tulehdukseen liittyy kohdunkaulan solumuutoksia ja koepaloissa niin sanottua dysplasiaa.

Hoito:

Papilloomaviruksen aiheuttamat vahvemmat esiasteet hoidetaan poistamalla muutosalue laserilla tai Loop-sähkösilmukkahoidolla. Nuorilla naisilla lieviä esiasteita seurataan, koska ne paranevat yleensä spontaanisti.

Laser- ja sähkösillmukkahoito tehdään yleensä 10 päivän sisällä kuukautisvuodon alkamisesta, jotta limakalvo ehtii parantua riittävästi ennen seuraavia kuukautisia.

Myös kondyloomat hoidetaan, mikäli ne eivät häviä itsestään.

HPV-rokotus on kuulunut kansainväliseen rokotusohjelmaan vuodesta 2013. Se ehkäisee papilloomavirusta parhaiten nuorilla, jotka eivät ole olleet vielä seksuaalisesti aktiivisia ennen rokotteen ottamista.

Lähteet:

Terveyskirjasto 1 ja 2.

Lue lisää:

Kommentoi »