Terve.fi

Rokotukset maanosittain

Rokotukset maanosittain
Suunnitteletko matkaa? Muista selvittää hyvissä ajoin ennen reissua, minkälaisia rokotteita missäkin maanosassa tarvitaan.
Julkaistu: 21.5.2007

Jokaisella matkalle lähtijällä tulisi olla voimassa kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotukset. Niiden suojateho kestää noin 10 vuotta. Lisäksi matkailijan perusrokotuksiin kuuluu polio ja tarvittaessa MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko).

Eurooppa

Pääsääntöisesti riittää, kun yleisen rokotusohjelman rokotukset ovat voimassa. Mikäli matka kestää pitkään tai jos matkustetaan usein Itä- tai Etelä-Euroopassa (lukuun ottamatta hyvän hygieniatason turistimatkakohteita), suositellaan lisäksi suojaa hepatiitti A:ta vastaan. Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka leviää saastuneen ravinnon ja juomaveden välityksellä sekä puutteellisesti kypsennetyistä simpukoista ja ostereista. Tartunta voi myös siirtyä likaisten käsien tai WC-tilojen välityksellä henkilöstä toiseen. Elintarvike- ja käsihygieniaa on siis syytä tehostaa näillä alueilla matkustettaessa. Hepatiitti A:n ensioireita ovat kuume ja nivelsärky, myöhemmin ihon kellastuminen, mutta tauti voi olla myös oireeton. Huomioitavaa on, että oireetonkin tartunnan kantaja voi levittää tautia kotimaassaan vielä kahden viikon ajan tartunnastaan. Etenkin lapsilla hepatiitti A on lähes aina oireeton. Ihmisillä, jotka ovat lapsuutensa asuneet riskialueella, on yleensä infektoitumisen tai sairastumisen aikaansaama suoja.

Ensisijainen keino suojautua hepatiitti A:lta on sitä vastaan kehitetyt tehokkaat ja turvalliset rokotteet, jotka antavat pitkäaikaisen suojan. Havrix 1440 ELISA U/ml-rokotetta ja Epaxal-rokotetta annetaan kaksi annosta, mikäli aiemmin ei ole rokotettu. Ensimmäinen annos tulisi mieluiten antaa vähintään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä ja toinen annos suositellaan annettavaksi 6-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Saatavana on myös Twinrix-rokote (lapsille ja aikuisille oma) samanaikaiseen hepatiitti A:n ja B:n ehkäisyyn. Rokotussarja sisältää kolme annosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä ja kolmas kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Tarvittaessa rokotusohjelmaa voidaan nopeuttaa, mikäli matkan alkuun on vähemmän kuin kuukausi. Täyden rokotesarjan suoja on ainakin 10-20 vuotta, mahdollisesti jopa elinikäinen.

Tavallinen matkailija ei useimmiten tarvitse suojaa hepatiitti B:tä vastaan, sillä se tarttuu lähinnä verialtistuksen yhteydessä esimerkiksi terveydenhuoltotyössä tai suojaamattomassa sukupuolikontaktissa. Hepatiitti B-virus aiheuttaa maksatulehdusta ja osa sairastuneista, useimmiten lapset, jää viruksen kantajiksi. Rokotetta suositellaan, mikäli matkustetaan usein tai kyseessä on pidempi oleskelu suuren esiintyvyyden alueella (Itä-Eurooppa), alueella päivähoidossa oleville tai muuten paikallisten lasten kanssa oleskeleville sekä henkilöille, joilla on riski joutua lääketieteelliseen toimenpiteeseen ulkomailla. Hepatiitti B:tä vastaan on olemassa kolmena annoksena (kuukaudet 0,1,6) annettava rokote Engerix-B, joka antaa rokotesarjan jälkeen suojan yli 90 %:lle rokotetuista. Mikäli perusrokotesarja on johtanut immuniteettiin, tehosterokotuksia ei tarvita.

Puutiaisten levittämää, viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta esiintyy runsaasti Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, Tukholman saaristossa, Baltian maissa, monin paikoin Keski-Euroopassa ja Venäjän Kaukoitään ulottuvalla vyöhykkeellä. Rokotussuojaa tarvitsevat pitkään riskialueella oleskelevat, etenkin luonnossa liikkuvat matkailijat. Saatavilla on kaksi rokotetta, Encepur ja TicoVac (molemmissa oma valmiste lapsille), jotka annetaan kolmena perättäisenä rokotuksena. Lisäksi tulisi ottaa tehosterokotus viiden vuoden välein.

Afrikka

Pohjois-Afrikkaan päiväntasaajan pohjoispuolelle matkustettaessa tarvitaan samat rokotteet kuin Euroopassa sekä lisäksi hepatiitti A-rokote. Päiväntasaajan seuduilla tarvitaan ja osassa maista vaaditaan keltakuumerokote usein riippuen siitä, saapuuko maahan toisesta keltakuumealueen maasta. Keltakuume on vakava, akuutti virusinfektio, jonka levittäjinä ovat hyttyset. Riski kasvaa matkustettaessa kaupunkien ulkopuolelle tai viidakkoalueille. Tautia vastaan on olemassa rokote, Stamaril. Rokotustodistus tulee voimaan kymmenen vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja välittömästi tehosteen jälkeen. Rokotteen antama suoja kestää vähintään kymmenen vuotta. Lisäksi on tärkeää suojautua hyttysiltä vaatetuksella sekä hyttyskarkotteilla.

Pidempi kestoiselle maaseudulle tai turistialueen ulkopuolelle suuntaavalle matkalle lähtevän on hyvä suojautua rokottein myös aivokalvontulehdusta ja lavantautia vastaan. Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, jonka oireena ovat korkea, pitkäkestoinen kuume sekä ripuli tai ummetus. Taudin voi välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Saatavilla on myös rokotteet, Typherix, Typhim VI ja Vivotif (suun kautta), joiden antama suoja kehittyy noin kahdessa viikossa. Typherix- ja Typhim VI-rokotteelle suositellaan tehosteannosta kolmen vuoden välein, Vivotifille jopa vuosittain. Lavantauti on vain yksi, tosin vaikeimpia, Salmonella -bakteerien aiheuttamista infektioista, eivätkä rokotteet tehoa muihin kuin siihen.

Meningokokkibakteerien aiheuttamaa aivokalvontulehdusta esiintyy Saharan eteläpuolisella alueella ns. meningiittivyöhykkeellä. Oireina ovat äkillinen kuume, voimakas päänsärky, pahoinvointi, niskajäykkyys ja usein iholle ilmaantuvat pienet verenvuotoläiskät. Rokotteiden vaikutuskohteina olevat bakteerit ovat osin erilaiset. Matkustusalueen bakteeritilanne vaikuttaa siten sopivimman rokotteen valintaan. Matkailijoille riittää yleensä A- ja C-ryhmiä vastaan suunnattu kaksivalenttinen rokote, Meningowax A+C, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan nelivalenttinen rokote, Mencewax ACWY. Myös C-ryhmän rokote, NeisVac-C, on saatavilla.

Meningokokkirokote antaa 85-95 %:n suojan, joka saavutetaan 10-14 vuorokauden kuluttua rokottamisesta ja suoja kestää 3-5 vuotta.

Aasia

Aasiaan matkustettaessa tarvitaan samat rokotukset kuin Euroopassakin sekä hepatiitti A-rokote (lukuun ottamatta Japania). Lisäksi pitkillä yli kuukauden kestävillä matkoilla sekä maaseudulla ja tavallisten turistialueiden ulkopuolella matkustettaessa suositellaan lavantauti- ja meningokokkirokotuksia sekä alueesta ja vuodenajasta riippuen myös rokotusta Japanin aivotulehdusta vastaan. Japanin aivotulehdus on viruksen aiheuttama, hyttysten levittämä tauti, jota esiintyy noin viiden vuoden välein toistuvina epidemioina useimmiten sadekautena eli kesä-syyskuussa. Trooppisessa ilmastossa tautia esiintyy ympäri vuoden. Tautia vastaan on olemassa rokote, Japanese encephalitis vaccine-GCC. Rokotetta annetaan ihon alle kolme annosta kuukauden sisällä, joista viimeisin tulee antaa vähintään kymmenen vuorokautta ennen riskialueelle saapumista (Kansanterveyslaitoksen suositus). Viimeinen annos pitäisi ottaa vähintään 10 vuorokautta ennen riskialueelle saapumista. Tehosterokotus tarvitaan kolmen vuoden välein, mikäli oleskelu taudin riskialueella jatkuu tai toistuu.

Amerikka

Yhdysvalloissa rokotussuositukset ovat samat kuin Euroopassa. Väli- ja Etelä-Amerikassa hepatiitti A-suoja on suositeltava, samoin keltakuumerokotus useissa maissa Panaman eteläpuolella. Pitempään alueella oleskeleva voi harkita myös lavantauti- ja meningokokkirokotuksia.

Muut rokotteet

Kolera on bakteerin aiheuttama yleensä lievä, itsestään rauhoittuva ripulitauti. Sitä vastaan on mahdollista ottaa suun kautta annosteltava rokote, Dukoral, jota suositellaan, mikäli oleskellaan riskialueella, jossa on puutteellinen vesi- ja ruokahygienia (esimerkiksi pakolaisleirillä). Tavallinen matkailija hyvin harvoin tarvitsee rokotuksen, kunhan pitää huolta hygieniasta ja välttää raakaa kalaa ja merenantimia. Jatkuvaa altistumista varten tehosterokote tarvitaan kahden vuoden välein. Koleraa esiintyy Länsi- ja Keski-Afrikassa sekä Intiassa ja Indonesiassa.

Rabies eli vesikauhu on kautta maailman esiintyvä tappava aivotulehdus. Tauti on yleensä eläimillä esiintyvä viruksen aiheuttama tauti, joka voi tarttua ihmiseen syljen välityksellä, esimerkiksi puremasta. Ennaltaehkäisevä rokotus, Rabies-Imovax, on tarpeen taudin esiintymis­alueella villieläimien parissa työskenteleville ammattiryhmille, kuten eläinlääkäreille. Pitkään kehitysyhteistyöprojekteissa työskenteleville, etenkin perheen leikki-ikäisille lapsille, on myös suositeltavaa antaa ennalta ehkäisevä rokotus. Rokotesarjaan kuuluu 3 annosta kuukauden sisällä. Ensimmäinen tehosterokotus annetaan vuoden kuluttua perusrokotuksesta ja tämän jälkeen annetaan tehosterokotus viiden vuoden välein. Tavallisille matkailijoille ei rokotusta suositella, sillä tartunnan mahdollisuus on melko vähäinen. Selvissä altistustilanteissa aloitetaan rokotukset pureman jälkeen mahdollisimman pian, jolloin tauti saadaan hoidettua.

Kommentoi »