Matkailijan terveys

Matkailijan terveyttä uhkaavat monet riskit: osuuko kohdalle ripulia, kuumetta tai eksoottisia tauteja?

Matkailijan terveys joutuu koetukselle, koska uusissa maisemissa myös. Erityisesti matkailijan terveys askarruttaa etukäteen: miten voisi valmistautua matkaa varten ja mitä kannattaa pakata mukaan sairastapausten varalle?

Matkalle lähtevän muistilistalla ylimpänä ovat useimmiten rokotukset. Joskus matkailija tarvitsee rokotuksia, joita harkitessa on hyvä huomioida matkakohde, reitti ja matkan kesto. Matkailijan perusrokotukset ovat polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus; näiden voimassaolo on järkevä selvittää hyvissä ajoin ja ottaa tehosterokotus, jos se on tarpeen.

Hepatiittirokotus kannattaa ottaa etenkin, jos mielii matkata seuduille, joilla esiintyy hepatiittia. Hepatiitti A:n ja hepatiitti E:n esiintyvyys matkakohteessa ja sen lähialueilla on hyvä setviä ennalta.

Reissuun lähtiessä on hyvä varautua myös turistiripuliin. Useimmiten turistiripuli kestää 3 vuorokautta, mutta rajumpi versio voi jyllätä viikonkin. Turistiripulin iskiessä tärkeintä on lepo ja nesteytys. Ripuli paranee yleensä itsestään.

Moni pakkaa matka-apteekkiinsa mukaan myös maitohappobakteerit tai aloittaa niiden napsimisen jo vähän ennen lähtöä. Maitohappobakteereilla on monia hyödyllisiä vaikutuksia: ripulin lisäksi ne tuovat helpotusta myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

Jo hyvissä ajoin kannattaa miettiä, mitkä lääkkeet matkalle tarvitaan mukaan. Lääkkeistä on järkevää tehdä mukaan lista, jossa on mainittu sekä lääkkeen vaikuttavan aineen nimi että sen kauppanimi. Lääkkeiden alkuperäispakkaukset suositellaan otettavan mukaan, jotta paikallinen lääkäri voi tarvittaessa selvittää sen perusteella, mitä matkakohteesta saatavilla olevaa lääkettä hän voi määrätä.

Allergialääkkeet on syytä pakata myös mukaan, ja huomioida sekin, että esimerkiksi tietyt siitepölyt voivat allergisoida ulkomailla eri aikaan kuin kotimaassa.