Terve.fi

Zikavirus: 5 asiaa zikaviruksesta

Zikavirus: 5 asiaa zikaviruksesta
Zikavirus on flavivirus. Mitkä ovat zikaviruksen oireet ja itämisaika? Miten zikavirusta voi hoitaa? Mitä matkailijan tulisi tietää zikaviruksesta?
Julkaistu: 10.2.2016

Yhtäkkiä uutiset ovat täynnä zikavirusta. Maailman terveysjärjestö WHO julisti maailmanlaajuisen hätätilan epidemian vuoksi. Myös EU varautuu epidemiaan.

Tietoa tulee koko ajan lisää, ja käsityksemme viruksesta tarkentuvat pikkuhiljaa. Kokosimme zikaepidemiasta tärkeimmät tällä hetkellä käytettävissä olevat faktat.

1. Mikä zikavirus on?

Zikavirus on flavivirus. Samaan ryhmään kuuluvat muun muassa dengue-, keltakuume-, Japanin aivotulehdus- ja Länsi-Niilin virus.

Virus löydettiin vuonna 1947 ugandalaisista reesusapinoista ja vuonna 1952 ihmisistä Ugandassa ja Tansaniassa. Se on tavallinen Afrikassa ja Aasiassa. Toukokuusta 2015 lähtien virus on nopeasti levittäytynyt läntiselle pallonpuoliskolle, jossa ihmisille ei ole kehittynyt immuniteettia virusta vastaan.

2. Mitkä ovat zikainfektion oireet ja miten sitä hoidetaan?

Infektio on yleensä oireeton tai lieväoireinen. Oireita ovat kuume, ihottuma, silmätulehdus sekä lihas- ja nivelkivut. Itämisaika on luultavasti muutamia vuorokausia. Oireet kestävät yleensä 2-7 vuorokautta.

Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittävät lepo, runsas nesteen nauttiminen ja tarvittaessa kipulääkkeet. Rokotetta tai varsinaista hoitoa ei ole olemassa.

Itse sairautta suurempi uhka on zikainfektion oletettu yhteys sikiöiden synnynnäisiin kehityshäiriöihin. WHO:n asiantuntijat uskovat vahvasti äidin raskaudenaikaisen zikainfektion olevan yhteydessä lapsen pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan.

Kehityshäiriötä aiheuttavaa mekanismia ei ole kuitenkaan vielä tunnistettu, eikä yhteyttä sairauksien välillä tieteellisesti todistettu.

3. Milloin voi epäillä zikavirustartuntaa?

Zikatartunnan mahdollisuus on otettava huomioon, jos on matkustanut epidemia-alueella.

Ajantasainen listaus zikaviruksen esiintymisestä löytyy täältä.

Diagnoosi voidaan tehdä verinäytteestä ja virtsasta PCR-tutkimuksella. Vasta-ainetutkimukset ovat hankalia, koska ristireaktiot muiden flavivirusten kanssa ovat mahdollisia.

4. Miten zikavirus leviää?

Virusta levittävät Aedes-suvun hyttyset. Tavallisin sairauden levittäjä on keltakuumehyttynen Aedes aegypti, jota ei esiinny Suomessa. Myös hieman pohjoisemmaksi levinnyt A. albopictus levittää zikavirusta, mutta ilmeisesti vähemmän tehokkaasti, kuin A. aegypti.

On myös mahdollista, että virus tarttuu ihmisestä toiseen yhdynnässä tai verensiirron yhteydessä.

WHO:n mukaan jopa neljä miljoonaa ihmistä voi saada viruksen tänä vuonna.

5. Mitä matkailijan on hyvä ottaa huomioon?

Koska virusta vastaan ei ole kehitetty rokotetta, paras keino suojautua sairaudelta on välttää hyttysten puremia. Parhaiten tämä onnistuu käyttämällä koko vartalon peittäviä, vaaleita vaatteita. Lisäksi voi käyttää hyttyskarkotetta. Nukkuessa voi suojautua hyttysverkon avulla.

THL:n mukaan raskaana olevien kannattaa lykätä ei-välttämättömien matkojen tekemistä alueille, joilla zikavirus leviää aktiivisesti. Esimerkiksi Brasilia on kehottanut raskaana olevia naisia välttämään matkustamista Rion olympialaisiin.

Hedelmällisessä iässä olevien, ei-raskaana olevien naisten on syytä huolehtia raskauden ehkäisystä erityisen huolellisesti matkan aikana.

Kondomi suojaa myös mahdolliselta seksin välityksellä tapahtuvalta tartunnalta.

Lue myös:

Kommentoi »