Terve.fi

Zikavirus leviää - matkailijoiden syytä suojautua hyttysten pistoilta

Zikavirus leviää - matkailijoiden syytä suojautua hyttysten pistoilta
Zikavirus: Zikavirus on useimmiten lievä tai jopa oireeton. Lue lisää zikaviruksen oireista.
Julkaistu: 26.1.2016

Zikaviruksen levittäytyessä yhä uusille alueille suomalaismatkailijoidenkin sairastumistodennäköisyydet kasvavat. Tauti on yleensä lievä, mutta se saattaa aiheuttaa sikiölle synnynnäisiä kehityshäiriöitä.

Aiemmin lähinnä Länsi- ja Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa pieniä epidemioita aiheuttanut zikavirus leviää nyt vauhdilla pitkin Latinalaista Amerikkaa. Eniten sairastuneita on Brasiliassa ja Kolumbiassa.

Virusta on tavattu viime vuosina myös monilla Tyynenmeren saarilla. Erityisen yleinen se on Ranskan Polynesiassa.

Toistaiseksi zikavirusinfektio on todettu yhdellä suomalaismatkailijalla. Euroopassa tapauksia on jo useissa maissa.

Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton. Zikavirusinfektio voi aiheuttaa kuumetta, silmätulehdusta, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika on 3–12 päivää. Zikainfektion oireet saattavat muistuttaa dengueinfektion oireita.

Zika-, dengue ja chikungunyavirusta levittävät Aedes-suvun hyttyset, joita tavataan maailmanlaajuisesti. Zikavirukseen ei ole hoitoa tai rokotusta. Ainoa keino ehkäistä virusinfektion tarttumista on hyttysten pistoilta suojautuminen.

Zikatartunta voi olla vaaraksi sikiölle

Vaikka tauti itsessään on yleensä lievä, sen epäillään aiheuttavan erilaisia vastasyntyneiden synnynnäisiä kehityshäiriöitä, mikäli äiti altistuu virukselle alkuraskauden aikana.

Brasiliassa on todettu loppuvuodesta 2015 lähtien normaaliin verrattuna yli 20-kertainen määrä lasten synnynnäistä mikrokefaliaa. Epäiltyjä tapauksia on nyt lähes 3900. Ainakin Havaijilla on pystytty varmistamaan aivojen kehityshäiriöistä kärsivällä lapsella olevan zikavirusinfektio.

Myös Guillan-Barré-oireyhtymätapausten määrä on lisääntynyt.

Täyttä varmuutta zikavirusinfektion ja kehityshäiriöiden yhteydestä ei vielä ole. Virusta on kuitenkin löydetty sekä lapsivedestä että istukasta.

THL suosittaa, että äitiysneuvoloiden ja synnytyssairaaloiden tulee ottaa huomioon äidin matkustushistoria ja zikavirusinfektion mahdollisuus kehityshäiriöiden syitä tutkittaessa.

Suomessa ei ole annettu varsinaisia matkustussuosituksia zikavirukseen liittyen. THL kehottaa kuitenkin matkailijoita suojautumaan hyttysten pistoilta.

Kolumbian hallitus suosittelee naisten lykkäävän raskaaksi tuloa 6-8 kuukaudella ja Yhdysvaltojen terveysjärjestö kehottaa raskaana olevia naisia välttämään matkustamista 14:a maahan.

Lähteet:

Lue lisää:

Kommentoi »