Terve.fi

Suunnitteletko lentomatkaa raskaana? - 5 vinkkiä

Suunnitteletko lentomatkaa raskaana? - 5 vinkkiä
Julkaistu: 4.2.2010

Tietyt tilat, kuten paha anemia, sirppisolutauti, tukkeumatauti ja istukan heikkous raskauden aikana voivat lisätä ongelmia lentämisen aikana. Mikäli matkasuunnitelmissasi on jouston varaa, kannattaa matka varata keskiraskauden tienoille (viikot 14 – 28). Tänä aikana keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen riskit ovat myös kaikkein alhaisimmat. Lisäksi tunnet olosi todennäköisemmin muutenkin hyväksi keskiraskauden aikaan. 36 raskausviikon jälkeen neuvolasta todennäköisesti kehotetaan jo välttämään lentämistä.

Tässä viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon raskaana lentäessä:

1. Tarkista lentoyhtiöltä heidän käytäntönsä raskaana lentämiseen

Säännöt saattavat vaihdella lentoyhtiöiden välillä.

2. Valitse paikkasi koneessa tarkoin

Pyydä käytäväpaikka, jotta sinulla on tarpeeksi tilaa ja helpompi liikkua tarpeen tullen. Kaikkein ihanteellisinta olisi saada paikka koneen etu- tai takaosasta.

3. Vyöt kiinni

Kiinnitä turvavyö matkan aikana vatsasi ali ja reisiesi yli, niin ettei se paina vatsaa.

4. Ylläpidä verenkiertoa

Jos mahdollista, yritä nousta penkistä puolen tunnin välein jaloittelemaan. Jos sinun on pakko istua paikallasi, yritä venytellä ja ojentaa jalkojasi mahdollisimman usein.

5. Juo paljon nesteitä

Alhainen ilmankosteus matkustamossa aiheuttaa nestehukkaa.

Naiset, jotka ovat huolissaan lentämisestä raskauden aikana pelkäävät usein miten paine ja yläilmojen säteily vaikuttaa raskauden kulkuun. Näiden seikkojen vuoksi ei yleensä kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

Alhainen ilmanpaine lennon aikana saattaa hieman vähentää veressäsi olevan hapen määrää, mutta elimistö sopeutuu siihen nopeasti. Vaikka säteilyn mahdollisuus lisääntyy yläilmoissa, satunnaisesta matkailusta saaduista määristä ei kannata huolestua. Jos matkustat usein, keskustele asian turvallisuudesta neuvolassa.

Lue lisää:

Kommentoi »