Terve.fi

Matkalle menossa - rokotukset kunnossa?

Matkalle menossa - rokotukset kunnossa?
Suunnitteletko matkaan lähtemistä? Olethan tarkistanut, mitä rokotuksia tarvitset matkalle? Lue lisää rokotuksista.
Julkaistu: 3.2.2009

Matkailu on tärkeä osa ihmisen elämää. Reissussa enemmistö meistä halunnee kuluttaa aikaansa mieluisalla tavalla. Sitä ei ole keltaisena sängyn pohjalla täriseminen. No, voihan toisaalta aina todeta matkailun avartaneen. Jalat alta vievän turistiripulin jälkeen kotimaan oloja osaa tarkastella eri näkökulmasta.

Intiassa kuun ei tarvitse olla kuumeisempi

Matkakohteen terveysvaaroihin voi varautua etukäteen tutustumalla alueen oloihin oppaiden, kirjojen tai Internetin avulla. Tämä kannattaa tehdä 1-2 kuukautta ennen kaukomatkaa ja muutama viikko ennen Euroopan matkaa. Henkilön, jolla on vakava pitkäaikaissairaus, on hyvä aloittaa matkalle valmistautuminen noin 3 kuukautta aikaisemmin. Neuvoa voi kysyä omasta terveyskeskuksesta.

Infektiosairaudet muodostavat osan matkailijaan kohdistuvista terveysriskeistä. Eräitä sairauksia todetaan vain tietyillä maantieteellisillä alueilla, esimerkiksi Japanin aivotulehdusta Keski- ja Kaakkois-Aasiassa. Toisaalta eräät tartuntataudit, kuten hepatiitti A ja B sekä jäykkäkouristus, esiintyvät suuressa osassa maapalloa. Turisti voi pienentää sairastumisriskiään, sillä useisiin infektiotauteihin on rokotteita.

Mitä rokotuksia tulisi ottaa?

Jokaisella matkalle lähtijällä tulisi olla voimassa kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotukset. Niiden suojateho kestää noin 10 vuotta. Lisäksi matkailijan perusrokotuksiin kuuluu polio ja tarvittaessa MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko).

Kansanterveyslaitos suosittaa poliotehostetta, jos edellisestä rokotteesta on 5-10 vuotta, matkustettaessa lyhyeksikin aikaa esimerkiksi Egyptiin, Pakistaniin tai Intiaan. MPR-rokotusta pitäisi harkita varsinkin tuhkarokkoepidemiamaihin matkustettaessa, jos henkilö ei ole saanut MPR-rokotusta tai sairastanut näitä tauteja. Epidemioita on ollut viime vuosina Irlannissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Saksassa ja Sveitsissä.

Matkailijan erityisriskeistä (vaikea sairaus, pistettävien huumeiden käyttö, seksuaalinen riskikäyttäytyminen) sekä matkan kohteesta, kestosta ja luonteesta riippuen, rokotuksia suositellaan muihinkin infektiosairauksiin, esimerkiksi hepatiitteihin A ja B, meningokokkitauteihin, keltakuumeeseen, Japanin aivokuumeeseen ja lavantautiin. Tarkempaa tietoa suosituksista matkalle lähtijä voi saada omasta terveyskeskuksesta tai Kansanterveyslaitoksen kotisivuilta.

Lasten ja nuorten kohdalla on syytä varmistaa, että he ovat saaneet yleisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Tarvittaessa rokotusaikataulua voidaan nopeuttaa ja suojaa täydentää.

Pakollisia rokotuksia

Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksen mukaan keltakuumerokote on ainoa, joka voidaan vaatia pakollisena maahan tulevalta ihmiseltä. Yleensä sitä odotetaan matkailijoilta, jotka tulevat keltakuumealueilta. Kuitenkin, esimerkiksi muutamissa läntisen Afrikan maissa kaikki maahantulijat tarvitsevat todistuksen keltakuumerokotuksesta.

Saudi-Arabiaan suuntaavat pyhiinvaeltajat tarvitsevat todistuksen meningokokki-rokotuksesta. Eräissä Aasian ja Afrikan maissa on puolestaan ajoittain vaadittu matkailijoilta todistusta kolerarokotuksesta.

Kunnossa olevat rokotukset, yleisten terveys- ja turvallisuusohjeiden muistaminen sekä paikallisiin oloihin tutustuminen mahdollistavat onnistuneen matkan. Itse kohteessakin matkailija voi käyttäytymisellään vaikuttaa reissun sujumiseen.

Kommentoi »