Terve.fi

Unohda ebola – nämä taudit ovat nyt tappavampia

Unohda ebola – nämä taudit ovat nyt tappavampia
Ebolaa pelkäävien kannattaa perehtyä tautiin liittyviin faktoihin. Ebola ei ole erityisen tarttuva.
Julkaistu: 25.11.2014

Ebolaa pelkäävien kannattaa perehtyä tautiin liittyviin faktoihin. Ebola ei ensinnäkään ole erityisen tarttuva. Sen lisääntymisluku on 1–2, mikä tarkoittaa sitä, että yksi tapaus tartuttaa keskimäärin 1–2 ihmistä. Vertailun vuoksi esimerkiksi tuhkarokon lisääntymisluku on 18.

Ebola ei leviä ilmassa, vaan sairastuneiden eritteiden välityksellä. Ei ole olemassa näyttöä siitä, että virus leviäisi oireettomalta potilaalta, mutta se voi silti levitä jo kuolleelta potilaalta. Tämä onkin syy virusaaltojen pahenemiseen, koska Länsi-Afrikassa hautajaisrituaaleihin kuuluu suutelua ja koskettelua.

Ebolalle ei sijaa Euroopassa

Yleisen käsityksen mukaan ebola tuhoaa Afrikan, mutta on tärkeää muistaa, että nykyinen virusaalto on rajoittunut pääasiassa Sierra Leoneen, Liberiaan ja Guineaan. Nämä valtiot muodostavat vain murto-osan maanosan väestöstä, ja niissä heikko lukutaito ja koulutustaso ovat vaikuttaneet epidemian laajuuteen.

Ebola on saanut paljon huomiota mediassa, mutta huolimatta sen korkeasta kuolleisuudesta Afrikassa menehtyy huomattavasti enemmän ihmisiä malariaan, tuberkuloosiin ja aliravitsemukseen.

ECDC:n (Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus) johtajan Marc Sprengerin mukaan ebola ei saa jalansijaa Euroopassa:

– Ebolan leviämisestä ei ole riskiä Euroopassa. Joitakin tapauksia saattaa ilmetä, mutta niissä tilanteissa tiedämme mitä tehdä – potilaat eristetään ja hoidetaan hyvin. Ebola ei missään tapauksessa leviä Euroopassa.

Antibioottiresistenssi huolestuttaa

Samalla kun ebola paistattelee median valokeilassa, paljon todellisemmat uhat jäävät meiltä huomaamatta. WHO:n (Maailman terveysjärjestö) lääkäri Keiji Fukuda nostaa esiin huolestuttavan tiedon antibioottiresistenssin kasvavasta vaarasta:

– Ilman usein eri tahojen välitöntä ja koordinoitua toimintaa maailma suuntaa kohti antibioottien jälkeistä aikakautta, jossa yleiset taudit ja vähäiset loukkaantumiset, jotka ovat olleet hoidettavissa jo vuosikymmenten ajan, voivat muuttua jälleen tappaviksi.

Tämä ei ole mikään hypoteettinen tapahtuma kaukaisessa tulevaisuudessa, vaan se tapahtuu parhaillaan. Aiemmin hoidettavissa olevat taudit, kuten tippuri, keuhkokuume ja tuberkuloosi, ovat jo nyt immuuneja monille antibiooteille, ja ovat ensimmäistä kertaa tappavia sitten antibioottien ilmestymisen jälkeen.

Lähde: The Guardian

Kommentoi »