Terve.fi

Lasten tuhkarokko

Lasten tuhkarokko
Tuhkarokon oireet ja hoito: Tuhkarokko on hengitystieinfektio, johon kuuluvat nuhaoireet ja sairaudelle ominainen ihottuma. Tuhkarokko on viruksen aiheuttama ja se leviää erittäin helposti.
Teksti

Julkaistu 11.10.2013

Tuhkarokko on lasten hengitystieinfektio, johon kuuluvat nuhaoireet ja sairaudelle ominainen ihottuma.

Tuhkarokko on viruksen aiheuttama ja se leviää erittäin helposti kosketustartuntana tai pisaratartuntana potilaan yskiessä tai aivastaessa.

Taudin tartuttaminen muihin on todennäköisintä ennen ihottuman alkamista. Aika tartunnasta ensimmäisten oireiden ilmaantumiseen (itämisaika) on noin 10 päivää.

Tuhkarokko oli ennen yksi yleisimmistä lastentaudeista, mutta kotoperäistä tautia Suomessa ei enää ole rokotusohjelman ansiosta.

Tuhkarokko on yhä pelätty sairaus maissa, joissa rokotukset eivät ole käytössä ja joissa hygienia on heikko, ja tautiin kuolee jopa miljoona lasta vuodessa.

Tuhkarokko ja oireet

Taudin ensimmäisiä oireita ovat korkea kuume (jopa 40,6 °C), huonovointisuus, ärtyneisyys, väsymys, vuotava nenä, silmien punoitus, valonarkuus ja yskä.

Kun näitä yleisiä, tavallista nuhaa muistuttavia oireita on kestänyt muutaman päivän, tulee suuhun poskien limakalvoille sinertäviä täpliä. Ne ovat ns. Koplikin täplät.

Taudille ominainen ihottuma alkaa noin kaksi viikkoa tartunnan jälkeen, ja se koostuu kirkkaanpunaisista näppylöistä, jotka eivät kutia.

Ihottuma alkaa otsasta ja kasvoista ja leviää sieltä kaulalle ja muualle kehoon aina jalkoihin asti.

Ihottuma kestää yleensä kolme päivää kullakin kehon alueella ja häviää noin viikon jälkeen. Ihottuman jälkeen iho saattaa hilseillä pari päivää.

Komplikaatiot

Yleisimmät komplikaatiot ovat ripuli, oksentelu, korvatulehdukset, kuumekouristukset ja keuhkokuume.

Kehitysmaissa komplikaatiot voivat johtaa kuolemaan ripulin aiheuttaman elimistön kuivumisen takia.

Harvoissa tapauksissa seurauksena voi olla aivokalvontulehdus ja aivokuume (enkefaliitti), joka on vakava aivotulehdus.

Tuhkarokon jälkeiset komplikaatiot ovat yleisempiä aikuisilla kuin lapsilla. Jos raskaana oleva nainen saa tuhkarokkotartunnan, seurauksena voi olla keskenmeno tai lapsen syntyminen ennenaikaisesti.

Tuhkarokon hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on tuhkarokko, ota yhteys lääkäriin.

Antibiootit eivät auta tuhkarokkoon, koska se on virusperäinen sairaus.

Ota yhteys lääkäriin, jos epäilet, että lapsellesi on kehittynyt tuhkarokon lisäksi bakteeri-infektio, kuten korvatulehdus tai keuhkokuume, tai jokin muu komplikaatio.

Voit helpottaa lapsen oloa antamalla hänelle kuumetta laskevia ja kipua lieventäviä lääkkeitä, kuten parasetamolia ja ibuprofeiinia, ja juottamalla hänelle runsaasti nesteitä. Älä koskaan anna kuumeiselle lapselle aspiriinia, koska se voi aiheuttaa Reyen oireyhtymän, joka on maksaa ja aivoja vaurioittava vakava sairaus.

Jos lapsen tila pahenee infektion aikana tai jos lapsen kuume nousee, ota heti yhteys lääkäriin.

Älä altista muita lapsia tai aikuisia tuhkarokolle. Jos lapsella on tuhkarokko, hänet täytyy pitää kotona viisi päivää ihottuman ilmaantumisen jälkeen.

Ennaltaehkäisy

Tuhkarokko voi olla vakava sairaus, johon liittyy vaikeita komplikaatioita.

Paras suoja tuhkarokkoa vastaan on rokotus.

Rokotus tuhkarokkoa vastaan kuuluu lasten rokotusohjelmaan.

Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote (MPR) annetaan kahden annoksen sarjana: ensimmäinen annos 14 – 18 kuukauden iässä ja toinen annos 4-6 vuoden iässä. Lapset on hyvä rokottaa, ennen kuin he altistuvat tuhkarokkovirukselle.

Rokote voidaan antaa myös lapsille, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet rokotetta mutta jotka ovat altistuneet tuhkarokolle; se on annettava kolmen päivän sisällä altistumisesta.

Riskialueille matkustaville lapsille tuhkarokkorokote voidaan antaa alle 12 kuukauden iässä.

Tuhkarokkorokote sisältää heikennettyä virusta eikä sitä saa antaa lapsille, joiden puolustusjärjestelmä on heikentynyt.

Jos lapsella on kananmuna-allergia, rokotteen antamisessa täytyy noudattaa varovaisuutta, koska se sisältää kananmunaa.

Noin 10 prosentilla lapsista on jonkin verran kuumetta ja lievä ihottuma 5-14 päivää rokotuksen jälkeen; se ei ole vaarallista eikä lapsi voi tartuttaa muita.

Kommentoi »