Terve.fi

20 merkkiä siitä, että lapsen elimistö on kuivunut

20 merkkiä siitä, että lapsen elimistö on kuivunut
Vie lapsi lääkäriin välittömästi tai soita hätänumeroon 112, jos laspella on kuivumisen merkkejä.
Julkaistu 18.8.2011

Milloin lääkärin hoitoon

  • Lapsesi osoittaa kuivumisen merkkejä kuten apaattisuutta, reagoimattomuutta, hänellä on kuivat huulet tai suu, tai virtsaa ei ole tullut yli 4-6 tuntiin vauvalla ja yli 6-8 tuntiin isommalla lapsella.
  • Tiedosta, että pikkulasten, erityisesti alle 6 kuukauden ikäisten vauvojen, elimistö kuivuu paljon nopeammin kuin isompien lasten.
  • Alle vuoden ikäisillä elimistön kuivumisesta kärsivillä vauvoilla on sisäänpainunut aukile (pehmeä kohta päälaella).

Varaa aika lääkäriltä jos:

  • Epäilet, että lapsesi on kuivumassa. Jos lapsesi esimerkiksi ei virtsaa yhtä paljon kuin normaalisti tai näyttää tavallista väsyneemmältä, hänen elimistönsä saattaa olla kuivumassa.
  • Olet epävarma lapsesi tilasta.

Mitä on elimistön kuivuminen?

Kun suolistotulehdus tai joku muu sairaus aiheuttaa lapselle oksentelua tai ripulia, hän menettää nesteitä ja suoloja kehostaan. Jos lapsella on liian vähän nestettä kehossaan, hänen elimistönsä sanotaan kuivuneen. Pitkälle kehittynyt elimistön kuivuminen on vakava tilanne.

Ripuloiva tai oksenteleva lapsi kuivuu, jos nesteiden menetys on suurempi kuin se, minkä hän pystyy juomaan. Alle vuoden ikäiset vauvat tarvitsevat normaalisti noin 1000 ml–1200 ml nestettä vuorokaudessa ja isommat lapset selvästi enemmän, koosta riippuen. Esim. 20 kg painavan lapsen normaali nestemäärä vuorokaudessa on noin 1500–1700 ml. Määrä nousee, kun nestettä menetetään oksentelun tai ripulin kautta.

Lapset eivät siedä niin hyvin nestehukkaa kuin aikuiset. Alle 3-vuotiailla lapsilla elimistö voi kuivua muutaman tunnin sisällä, erityisesti jos lapsi oksentelee ja ripuloi. Pelkkä kuume lisää nestehukkaa ihon kautta ja myös kohottaa elimistön kuivumisriskiä.

Elimistön kuivumisen merkkejä

  • Elimistön kuivumisesta kärsivä lapsi on tavallisesti apaattinen, haluton ja kalpea. Hän ei halua leikkiä, ei ole aktiivinen ja haluaa vain nukkua, vaikka uni olisikin levotonta. Keskittymiskyky on puutteellista, hän voi olla levoton ja taipuvainen itkemään.
  • Elimistön kuivumisesta kärsivä lapsi voi näyttää janoiselta ja huulten, kielen ja suun limakalvot voivat näyttää kuivilta. Äärimmäisissä tapauksissa elimistön kuivumisesta kärsivät lapset voivat kuitenkin menettää janontunteen eivätkä halua lainkaan juoda.
  • Parissa päivässä kuivumistilassa olevan lapsen iho alkaa näyttää kuivalta ja hänelle ilmaantuu tummat silmänaluset. Silmät voivat myös näyttää olevan lievästi sisäänpainuneet. Vauvoilla kallon pehmeä kohta (etuaukile) päälaen etupuolella voi näyttää normaalia litteämmältä tai jopa sisäänpainuneelta.
  • Elimistön kuivuudesta kärsivä lapsi virtsaa vähemmän. Jos lapsen tuottaman virtsan määrä on normaalia pienempi ja virtsa on tummaa ja vahvalta tuoksuvaa, se voi olla merkki nestehukasta. Vauvoilla ja taaperoikäisillä jatkuvasti kuivat vaipat ovat merkkinä elimistön kuivumisesta. Jos alle 6 kuukauden ikäinen vauvasi virtsaa vähän tai ei ollenkaan 4-6 tuntiin tai jos taaperoikäisesi virtsaa vähän tai ei ollenkaan 6-8 tuntiin, lapsesi voi kärsiä elimistön kuivumisesta.
  • Vaikeassa kuivumistilassa oleva lapsi hengittää nopeasti ja hänellä on heikko, mutta nopea pulssi. Lapsi voi myös olla huonosti reagoiva ja välinpitämätön ympäristön suhteen. Hänen huulensa ja suunsa näyttävät hyvin kuivilta ja iho voi olla taikinamainen ja ryppyinen. Tässä tapauksessa soita välittömästi hätänumeroon 112!

Kotihoito

  1. Anna lapselle paljon juotavaa, mutta pieninä määrinä. Jos lapsi oksentelee, anna hänelle teelusikallinen nestettä tai pieni siemaus 2 -3 minuutin välein. Odota 30–60 minuuttia oksentamisen jälkeen ennen kuin annat lapselle jotain juotavaa.
  2. Rintaruokinnalla oleville vauvoille voidaan jatkaa rintamaidon antamista. Lasta pitää kuitenkin imettää useammin kuin normaalisti (1-2 tunnin välein) ja pienempiä määriä (imetä 5-10 minuuttia kerralla). Jos lapsi ei halua imeä rintaa, äiti voi lypsää maitoaan ja antaa sitä lapselle lusikalla, kupista tai pullosta.
  3. Äidinmaidon vastikkeella ruokituille vauvoille voidaan jatkaa tavallisen täysivahvuisen vastikkeen antamista.
  4. Rintamaidon ja vastikkeen lisäksi voit antaa vauvalle apteekista saatavaa suun kautta annettavaa nesteytysliuosta. Tämän avulla voidaan korvata ripulin ja oksentelun aikana menetetyt nesteet ja suolat. Isommille lapsille voidaan antaa nesteytysjuomista tehtyjä mehujääpuikkoja. Jos lapsesi on yli 6 kuukauden ikäinen eikä pidä tavallisen, maustamattoman, nesteytysjuoman mausta, voit lisätä teelusikallisen omenamehua jokaiseen annokseen.
  5. Pelkän veden tai vedellä laimennetun mehun tai suolaliuoksen anto voi aiheuttaa suolojen epätasapainoa, joka voi olla vaarallista lapsellesi. Kysy lääkäriltä mikä on paras tapa hoitaa lastasi.
  6. Isommille lapsille voidaan antaa muita nesteitä nesteytysjuomien lisäksi. Ripulista kärsivien lasten on vältettävä hedelmämehuja ja limonadeja, sillä ne sisältävät paljon sokeria, joka voi pahentaa ripulia. Jos lapsi oksentelee, mutta hänellä ei ole ripulia, hän voi juoda pieniä määriä kirkkaita nesteitä.
  7. Tarkkaile lapsesi virtsamääriä huolellisesti.
  8. Kysy aina lastasi hoitavalta lääkäriltä neuvoa, etenkin jos epäilet lapsesi olevan kuivumassa.
Kommentoi »