Terve.fi

Malaria


Mikä on malaria? Malarian aiheuttaa hyttysenpiston välityksellä tarttuva alkueläin, joka hakeutuu ihmisessä veren punasoluihin. Lue lisää malariasta ja malarian oireista.
Teksti Toimitus

Malarian aiheuttaa hyttysenpiston välityksellä tarttuva alkueläin, joka hakeutuu ihmisessä veren punasoluihin, aiheuttaen taudin tyypilliset piirteet: horkkamaiset kuumekohtaukset, ripulia, hengenahdistusta ja vatsaoireita. Osa malariaa aiheuttavista alkueläinlajeista voi jäädä piilemään maksaan aiheuttaen taudin vasta kuukausien kuluttua tartunnasta. Oireiden vakavuus riippuu malariaparasiitin lajista ja pahimmillaan malaria voi olla hengenvaarallinen tauti. Tämän takia kaikilta malaria-alueilla olleilta kuumeilevilta potilailta täytyy sulkea malarian mahdollisuus pois.

Vain Anopheles-hyttyset voivat levittää malariaa. Hyttysen levinneisyysalue on kuitenkin laaja ja noin 40% maailman ihmisistä asuu malaria-alueella. Katso kartta KTL:n sivuilta (Matkailijan terveysoppaasta). Euroopasta malaria saatiin hävitettyä 1970-luvulla. Ponnisteluista huolimatta malariaa ei ole saatu maapallolta hävitettyä, vaan turismi, ilmastonmuutokset ja lääkeresistenssien kantojen lisääntyminen ovat viime aikoina pahentaneet ongelmaa.

Ehkäisy

Tärkein keino on välttää hyttysten pistoja, muista että hyttyset voivat levittää myös muita tauteja. Selvitä etukäteen alueen malariatilanne ja lääkeherkkyystilanne. Tartuntavaaraan vaikuttavat alueella oleskelun kesto, retkeilykohteet, vuodenaika ja majoituspaikkojen taso. Käytä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita, hyttyskarkotteita (dietyylitoluamidi, ei alle 3-vuotiaille), sulje yöpaikan ovet ja ikkunat ja käytä permetriinillä käsiteltyä hyttysverkkoa. Näitä verkkoja myydään ulkomailla, Suomessa voit tiedustella FinnEstate:lta, puh. (09) 412 5917 tai ruusamo [at] finnest.pp.fi

Malarian estolääkitys

Tällä hetkellä ei ole olemassa malariarokotetta matkailijoiden käyttöön, vaan estolääkityksenä käytetään tablettikuuria. Malarian estolääkitys on tehokasta ainoastaan, jos sitä otetaan säännöllisesti ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Estolääkitys määritellään yksilöllisesti ja siinä otetaan huomioon niin matkan kohde kuin sen kesto. Huomioi, että mikään lääkitys ei anna 100 prosenttista suojaa malariaa vastaan!

Suurin osa malaria-alueista on estolääkitykselle resistenttejä ja näille alueille matkustettaessa vaihtoehdot ovat meflokiini, atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä tai doksisykliini, jotka ovat teholtaan yhtä hyviä ja niistä valitaan matkailijalle yksilöllisesti sopivin vaihtoehto. Klorokiini on käyttökelpoinen malarian estolääke enää Väli-Amerikassa, Karibialla, Lähi-Idässä ja tietyissä osissa Aasiaa. Lisäksi erityisluvalla on saatavilla proguaniilia, joka on edelleen käyttökelpoinen yhdessä klorokiinin kanssa joissakin osissa tropiikkia. Voit tarkastella KTL:n sivuilta suomalaisia malarian estolääkityssuosituksia täältä.

Malarian hoito

Malaria-alueilla on yleensä helposti saatavilla itsehoitolääkkeitä. Suosittelemme silti, varsinkin kokemattomimpien tropiikinmatkailijoiden, kuumeen noustessa joko matkalla tai Suomeen palattua, ottamaan lääkäriin pikaisesti yhteyttä diagnoosin varmentamiseksi.

THL:n malaria-sivut

Julkaistu: 19.6.2012